today-is-a-good-day
10.8 C
Athens

Αυστηρό μήνυμα Π. Παυλόπουλου στην Τουρκία

Την ανάγκη σεβασμού από την Τουρκία του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους στην υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων έναντι της Τουρκίας, διευκρινίζοντας ότι οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας μαζί της εξαρτώνται από τον εκ μέρους της πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Όπως σημείωσε, «αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί το Δίκαιο της Θάλασσας, ήτοι η Συνθήκη του Montego Bay του 1982, που δεσμεύει και την Τουρκία μέσω των γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, τους οποίους παράγει. Διαμηνύουμε λοιπόν προς την Τουρκία ότι θα υπερασπισθούμε τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα, δίχως καμία έκπτωση, υποχώρηση ή υπαναχώρηση. Πολλώ μάλλον όταν τέτοιες εκπτώσεις, υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις θα δημιουργούσαν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αρνητικό προηγούμενο και για το Διεθνές και για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο». Υπογράμμισε, επίσης, ότι προς αυτή την κατεύθυνση πολύτιμη είναι η κατανόηση και συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, επισήμανε ότι ως μέλη των Κοινοβουλίων στις χώρες όπου ζουν, τιμούν την Ελλάδα διεθνώς, υπηρετώντας, ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας, την αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατ’ εξοχήν δε τα κοινωνικά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος δικαίου.

Από την πλευρά του ο Π. Κατσαμπάνης, πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τη θερμή υποδοχή και τόνισε ότι στόχος τους παραμένει η βοήθεια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η υπεράσπιση των θέσεων της Ελλάδας στα μεγάλα θέματα.

Σημείωσε, επίσης, ότι πέρασαν ψηφίσματα σ’ αυτή τη Γενική Συνέλευση που τους δεσμεύουν ως Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και ως μέλη, να πάνε πίσω στα δικά τους Κοινοβούλια και να υπερασπιστούν το δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, τις ΑΟΖ και της Ελλάδας και της Κύπρου, και γενικά το Διεθνές Δίκαιο. Αναφέρθηκε, ακόμα και σε άλλα ψηφίσματα για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «αυτά θα τα βάλουμε σε ενεργό δράση τα επόμενα δύο χρόνια. Και θα δείτε ότι αυτό το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει μεγάλο πάθος και αγάπη για την Ελλάδα και είναι πολύ δραστήριο. Και πιστεύω μαζί με εσάς ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και όλο τον ελληνικό λαό και την ομογένεια, θα κατορθώσουμε πολλά πράγματα στα επόμενα χρόνια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ