Στην ηλεκτρονική σελίδα του έγκριτου περιοδικού Le Point δημοσιεύεται άρθρο του Olivier Ubertalli με τίτλο: «Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Έλληνας “Macron” που θέλει να ρίξει τον Τσίπρα».
Στο άρθρο-πορτραίτο αναφέρεται :
Φιλελεύθερος, πρώην τραπεζίτης, ο αρχηγός του κόμματος της ΝΔ έχει όλο και πιο πολλά κοινά σημεία με τον Emmanuel Macron. Προσπαθεί να εδραιώσει το δικό του όνομα.
«Και τώρα, Πρωθυπουργός». Για να γιορτάσει την άνοδο του υιού του στην προεδρία της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πατριάρχης της ελληνικής Δεξιάς, ηλικίας 95 ετών τότε, τον συγχαίρει και τον αγκαλιάζει, αν και δυσκολεύεται να σταθεί στα πόδια του. Μια συμβολική ενθάρρυνση που προέρχεται από έναν γερόλυκο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, που εξελέγη βουλευτής στα 28 του, το 1946, και διετέλεσε Πρωθυπουργός το διάστημα 1990-1993. Τριάμισι χρόνια αργότερα, ο “μικρός” με το ατάραχο χαμόγελο ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το όνειρο του πατέρα του, που απεβίωσε το 2017. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η ΝΔ προηγείται κατά 10 μονάδες από το ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Ο υιός Μητσοτάκης έχει επομένως, κάθε ευκαιρία να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός και να δώσει τέλος στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα.
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, η ΝΔ συγκέντρωσε το 33% των ψήφων και ήρθε στην πρώτη θέση. Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, κέρδισε το Δήμο Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων. Παράλληλα, κέρδισε τις 12 από τις 13 περιφέρειες. Πρόκειται για ένα παλιρροϊκό κύμα, του οποίου ο 51χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, πατέρας τριών παιδιών, είναι η κύρια αιτία.
Στην οικογένεια Μητσοτάκη, δεν μετριούνται πια εκείνοι που έχουν καταλάβει κάποιο αξίωμα. Υπάρχει φυσικά ο πατέρας, ο Κωνσταντίνος. Υπάρχει η κόρη του και αδελφή του Κυριάκου, Ντόρα Μπακογιάννη, που έχει διατελέσει Υπουργός Πολιτισμού, Δήμαρχος Αθηναίων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, και στη συνέχεια, Υπουργός Εξωτερικών. Υπάρχει επίσης, ο Κώστας Μπακογιάννης, γιός της Ντόρας και ανιψιός του Κυριάκου, που εκλέχτηκε προσφάτως Δήμαρχος Αθηναίων, στα 41 του.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το να ανήκει κανείς στην οικογένεια Μητσοτάκη ή στις οικογένειες Καραμανλή ή Παπανδρέου, σε μία από τις τρεις μεγάλες δυναστείες της ελληνικής Δημοκρατίας, ήταν μια βασιλική οδός για την άνοδο στην εξουσία, σε μια χώρα που είναι παραδοσιακά συνδεδεμένη με τις οικογενειακές αξίες. Αλλά, σύμφωνα με παρατηρητές, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σήμερα, ο κόσμος είναι επιφυλακτικός ως προς τους γόνους των επώνυμων οικογενειών, που ταυτίζονται με την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάστηκε να μάθει πώς να σβήσει το επώνυμό του για να κάνει το δικό του όνομα.
Όπως ο Emmanuel Macron, είναι και αυτός φιλελεύθερος τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Όπως και εκείνος, άφησε το σακάκι και τη γραβάτα τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής του εκστρατείας του, για να μείνει, στις συγκεντρώσεις του κόμματός του, με ένα λευκό πουκάμισο με σηκωμένα μανίκια. Απόφοιτος του Harvard και του Stanford, πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του στο χρηματοπιστωτικό τομέα: στην Chase Manhattan Bank και ως σύμβουλος στη McKinsey στο Λονδίνο, μετά στην Ελλάδα, στην Alpha Bank και στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Και όταν πρόκειται να υποστηρίξει τις κοινωνικές αλλαγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δειλιάζει. Το Δεκέμβριο του 2015, ψήφισε για παράδειγμα, υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, προς μεγάλη απογοήτευση της πλειοψηφίας των βουλευτών της ΝΔ.
Στο προφίλ του στο Linkedin, ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται σαν ένας «ένθερμος υποστηρικτής ενός μικρού και αποτελεσματικού κράτους, μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και των μονοπωλιακών πρακτικών, που εμποδίζουν την ανάπτυξη, καθώς και της καταπολέμησης της ευνοιοκρατίας στην Κυβέρνηση». Ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μεταξύ 2012 και 2014, εφάρμοσε αυτές τις αρχές κατά γράμμα και απέλυσε 15000 δημοσίους υπαλλήλους. Σήμερα, επωφελείται της κόπωσης των Ελλήνων που δεν έχουν δει ακόμα συγκεκριμένα αποτελέσματα από την επιστροφή στην ανάπτυξη, μετά τα σχέδια λιτότητας, που είχε απαιτήσει η Ε.Ε. και ειδικότερα, η Angela Merkel.
Ο γόνος Μητσοτάκης υπόσχεται μείωση της φορολογίας και αύξηση των μισθών για τη μεσαία τάξη. Και, στρατηγικά, αποφεύγει να προκαλέσει τη δεξιά του επικρίνοντας τη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, που αναμένεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Εν ολίγοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλιεύει ψήφους τόσο από τη δεξιά του όσο και από κέντρο.
«Και τώρα, Πρωθυπουργός», είχε προβλέψει ο πατέρας του.