today-is-a-good-day
11.4 C
Athens

Κ.Μπάρκας: Αφορισμός ο χαρακτηρισμός “κινδυνολογία”της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ

«Σε αυτές τις εκλογές, το δίλημμα είναι σαφές. Επιστροφή σε ένα παρελθόν μνημονιακής λιτότητας, χωρίς επιτροπεία αυτήν τη φορά ή συνέχιση μίας πορείας ανάκαμψης με δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους και όλες, με προστασία της εργασίας και των κοινωνικών ελευθεριών», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και υποψήφιος βουλευτής Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, σε συνέντευξή του στο Real.gr.

Ο κ. Μπάρκας ανέφερε ότι, «από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μία πολυμέτωπη μάχη. Δεσμευτήκαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Και το πετύχαμε. Ο κόσμος, όμως, περίμενε από εμάς περισσότερα, είναι μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα πως δεν καταφέραμε να κλείσουμε όλες τις πληγές της καταστροφικής διακυβέρνησης της περιόδου 2010-2014».

Την ίδια στιγμή, όμως, σημείωσε, «πρέπει να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα σημαντικά βήματα που έγιναν. Η μείωση της ανεργίας και η επαναρρύθμιση του πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, η διαφύλαξη του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας, αλλά και η αναβάθμιση της θέσης της χώρας σε Ευρώπη και Βαλκάνια είναι σήμερα εξίσου μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Ίσως, επίσης, δεν καταφέραμε να τα επικοινωνήσουμε επαρκώς όλα αυτά. Μην ξεχνάμε, όμως, και την ανηλεή επίθεση με αντιπολιτικό πολλές φορές τρόπο που δεχτήκαμε και συνεχίζουμε να δεχόμαστε από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, τα οποία παρέχουν πλήρη “αμνηστία” στους πολιτικούς μας αντιπάλους, υπηρετώντας πιστά το παλαιό κομματικό σύστημα και διαστρεβλώνοντας απροκάλυπτα σε πολλές περιπτώσεις τα ίδια τα γεγονότα».

Αναφορικά με τη συζήτηση γύρω από το πρόγραμμα της ΝΔ, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε: «Ο αφορισμός, ως κινδυνολογία, της προσπάθειάς μας να καταδείξουμε το πραγματικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη, το οποίο άλλωστε ο ίδιος έχει εξαγγείλει με δηλώσεις του -εσκεμμένα ή μη- είναι άστοχος. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε ακούσει για οδοστρωτήρες εργατικών δικαιωμάτων, για το ΣΔΟΕ ως βραχνά της επιχειρηματικότητας, ενώ προσφάτως ο κ. Κυρανάκης μας ξαναθύμισε, εκτός από το νεοφιλελεύθερο και το ρατσιστικό και ακραία συντηρητικό πρόσωπο της ΝΔ. Με λίγα λόγια, κινδυνολογία είναι όταν η κ. Βούλτεψη τον Ιανουάριο του 2015 μιλούσε για άδεια ράφια στο σούπερ μάρκετ. Όχι όταν μία πολιτική δύναμη προσπαθεί να επικοινωνήσει στον κόσμο την ατζέντα μίας άλλης πολιτικής δύναμης, η οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να την αποκρύψει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις παλινωδίες ΝΔ -αλλά και ΚΙΝΑΛ- για το debate».

Σε σχέση με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και το χαρακτήρα του κόμματος σήμερα, ο κ. Μπάρκας επισήμανε ότι αυτός «δεν κρίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου, είναι πάντα δυναμικός και ενταγμένος στην εκάστοτε συγκυρία και στις πολιτικές επιλογές του εντός αυτής. Θέλω να πω πως, αυτήν τη στιγμή, η Προοδευτική Συμμαχία είναι μία απτή ανάγκη. Οι φωνές της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, πληθαίνουν και δυναμώνουν, τη στιγμή που παραδοσιακά κομμάτια της ευρωπαϊκής συντηρητικής κομματικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ, ενσωματώνουν τέτοιου είδους αφηγήσεις. Εξίσου, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην ήπειρο την τελευταία δεκαετία και τροφοδότησαν και την παραπάνω διαδικασία, παραμένουν ηγεμονικές σε πολλές περιπτώσεις, παρά την παταγώδη οικονομική και κοινωνική αποτυχία τους. Σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μία ριζοσπαστική πρόταση, η οποία ταυτόχρονα δεν “απειλείται” από τις συμμαχίες με κομμάτια της σοσιαλδημοκρατίας ή του κέντρου. Όταν, μάλιστα, αυτό γίνεται με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με παρακαταθήκη τις πολιτικές που έχει υπηρετήσει, τότε το αποτέλεσμα είναι το ακριβώς αντίθετο από μία “ενσωμάτωση”».

Ερωτηθείς για τη σχέση των πολιτών με την πολιτική σήμερα, ο υφυπουργός Εργασίας υποηράμμισε: «Η Ελλάδα, παράλληλα με την οικονομική κρίση, βίωσε μία διευρυμένη κρίση εκπροσώπησης, οι παραδοσιακές σχέσεις διαμεσολάβησης και μεταβίβασης αιτημάτων από το κοινωνικό στο πολιτικό διερρήχθησαν κάθετα τα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Η απογοήτευση των πολλών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, αλλά και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος με έτη φωτός απόσταση από το κομματικό κράτος που οικοδόμησαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στη μεταπολίτευση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη διαδικασία αυτή».

Τέλος, για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πρέβεζα, ανέφερε: «Οι συντοπίτες μου μοιράζονται τα ίδια άγχη, αλλά και την ίδια αγωνία και ελπίδα με όλους τους πολίτες, για ένα μέλλον μακριά από τις ζοφερές μέρες της κρίσης. Τους απασχολεί η πορεία ανάπτυξης στην περιοχή τους, γνωρίζουν για τα σημαντικά έργα σε υποδομές και υγεία που έγιναν επί των ημερών μας, αλλά έχουν ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Για εμάς, αυτό είναι χρέος και δέσμευση απέναντί τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ