today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες ζώνες μέσω διεθνών προγραμμάτων

Η Διεθνής Συμμαχία για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις εμπόλεμες ζώνες (ALIPH), που συστάθηκε με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει 14 νέα προγράμματα, από τα οποία αρκετά στο Ιράκ, κυρίως στη Μοσούλη.

Πέντε μήνες μετά την πρώτη της ανακοίνωση για την κατάρτιση προγραμμάτων, ένα συνολικό ποσό 6,3 εκατομμυρίων δολαρίων που αποδεσμεύτηκε θα επιτρέψει να συνεχιστεί η υποστήριξη στην αποκατάσταση του μουσείου της Μοσούλης, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το 2015.

Η φάση της αποτίμησης των ζημιών που άρχισε τον Οκτώβριο του 2018 από το Λούβρο, το Smithsonian Institution και το Εθνικό Ιρακινό Συμβούλιο πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων, και χρηματοδοτείται με 500.000 δολάρια (439.000 ευρώ) από την ALIPH, θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Αυτή η Διεθνής Συμμαχία υποστηρίζει εξάλλου την πρωτοβουλία “Μωσαϊκό της Μοσούλης”, στόχος της οποίας είναι η αποκατάσταση έξι χώρων λατρείας και ιστορικών τόπων της παλιάς πόλης, τα οποία υπέστησαν μεγάλες ζημιές μεταξύ 2014 και 2017.

Το Ίδρυμα θα στηρίξει επίσης, με σχεδόν 900.000 δολάρια (790.000 ευρώ) την αποκατάσταση και την ψηφιοποίηση της γραπτής πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, κυρίως τα σπάνια χειρόγραφα βιβλιοθήκης Συροχαλδαίων στο βόρειο Ιράκ και δύο μεγάλων βιβλιοθηκών της Μοσούλης.

Στη Συρία, το Ίδρυμα θα χρηματοδοτήσει την εικονική ανοικοδόμηση του ναού του Βάαλ της Παλμύρας που καταστράφηκε ολοσχερώς τον Αύγουστο του 2015 και αρχίζει την αποκατάσταση του μουσείου της Ράκας, της πόλης όπου το ΙΚ είχε το αρχηγείο του.

Στο Αφγανιστάν η Διεθνής Συμμαχία θα χρηματοδοτήσει με 2 εκατομμύρια δολάρια (1,8 εκατομμύρια ευρώ) την προστασία του Μιναρέ της Τζαμ.

Η Διεθνής Συμμαχία απηύθυνε παράλληλα ένα δεύτερο προσκλητήριο για υλοποίηση προγραμμάτων στις εμπόλεμες περιοχές ή σε περιοχές μετά τη σύγκρουση: οι φάκελοι των υποψηφίων μπορούν να κατατεθούν έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η Διεθνής Συμμαχία που άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2017, δέχτηκε συνδρομές από πολλούς εταίρους, ιδιώτες και δημόσιους, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, η Κίνα και η Ελβετία. Από το 2019 έως το 2021 σχεδόν 30 εκατομμύρια δολάρια (26,3 εκατ. ευρώ) θα δοθούν για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, κυρίως στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και την Ασία. Η οργάνωση προσφέρει κυρίως δύο σχέδια δράσης: προγράμματα με δύο καταληκτικές ημερομηνίες ετησίως, και μια διαδικασία κατεπείγοντος για προγράμματα ύψους έως 75.000 δολαρίων (65.900 ευρώ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ