Ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θα ηγηθεί του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του και πάλι ως υποψήφιος καγκελάριος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, συνιστά στον πρώην εταίρο του, τον πρώην αντικαγκελάριό του στον έως πρόσφατα κυβερνητικό τους συνασπισμό και πρώην αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, να μην επιστρέψει στην πολιτική.
Σε συνέντευξή του στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφερόμενος στην “Υπόθεση Ίμπιζα” — το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην παραίτηση του φερόμενου να εμπλέκεται σε αυτή Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού — τονίζει πως το βίντεο της υπόθεσης άφησε εμβρόντητους τον ίδιο και τους συνεργάτες του και υπήρξε ένα “σοκ” που έμοιαζε εξωπραγματικό.
Ο ίδιος είναι απογοητευμένος γιατί με αυτό το γεγονός καταστράφηκε η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ελευθέρων και το έργο της, αναφέρει ο πρώην καγκελάριος, σημειώνοντας πως η συνομιλία του με τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο της “Υπόθεσης Ίμπιζα”, υπήρξε συναισθηματική, “η όλη κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη”, ενώ επισημαίνει πως μετά από αυτό έχει τηλεφωνηθεί με τον Στράχε μόνον μία φορά.
Όπως επιβεβαιώθηκε από κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη διενεργεί έρευνα με την υποψία ενοχής σε αδίκημα απιστίας, σε βάρος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους, σε σχέση με την φερόμενη εμπλοκή τους στην “Υπόθεση Ίμπιζα”. Η έρευνα διενεργείται ήδη από τις 20 Μαίου, τρεις ημέρες έπειτα από την δημοσιοποίηση του βίντεο της “Υπόθεσης Ίμπιζα”, με τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις για διαφθορά και πολιτική συναλλαγή.
Η κυβερνητική κρίση που συντάραξε την Αυστρία, έπειτα από την “Υπόθεση Ίμπιζα”, που οδήγησε πριν από πέντε εβδομάδες στην παραίτηση του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, όχι μόνον δεν επηρέασε, αλλά τουναντίον ευνόησε τον πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και το κόμμα του.
Στην πλέον πρόσφατη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών της 29ης Σεπτεμβρίου, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό “ρεκόρ” στο 38%, έναντι του 31,5% του αποτελέσματός του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται, με μεγάλη απόσταση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστό 21% (26,9% το 2017) , ενώ τρίτο έρχεται το Κόμμα των Ελευθέρων, με αρκετά μειωμένο το ποσοστό του στο 18% έναντι 26% στις εκλογές του 2017.
Το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς είχε πετύχει ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της δύναμης του ήδη στις εκλογές της 26ης Μαίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τις οποίες, αποσπώντας ποσοστό 34,9% (αύξηση κατά 7,9 μονάδες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014), αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη με το υψηλότερο ποσοστό που έχει επιτευχθεί ποτέ σε Ευρωεκλογές στη χώρα, έχοντας απόσταση ρεκόρ 11,5 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες, που περιορίστηκαν στο 23,4%.
Σχεδόν αλώβητο από το σκάνδαλο φάνηκε να παρέμεινε στις Ευρωεκλογές το Κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου η δύναμη μειώθηκε μερικώς στο 17,2 % έναντι 19,7% κατά τις τελευταίες Ευρωεκλογές του 2014, ενώ σχεδόν αμετάβλητο στο 23,4% (μείον 0,7%) παρέμεινε το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών.
Ωστόσο, ακριβώς μία ημέρα μετά τον εκλογικό “θρίαμβο” στις Ευρωεκλογές του Λαϊκού Κόμματός του, ήλθε στις 27 Μαΐου η ανατροπή του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με την αποδοχή, από την πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής, της πρότασης δυσπιστίας εναντίον ολόκληρης της κυβέρνησής του, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Αυστρία.
Όπως δεν έχει προηγούμενο και ένα τόσο βραχύ διάστημα παραμονής ενός πολιτικού στην ηγεσία μίας αυστριακής κυβέρνησης, καθώς ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο καγκελάριος με τη συντομότερη θητεία μετά το 1945, μόλις 525 ημέρες, από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 — όταν ορκίστηκε καγκελάριος της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων — μέχρι τις 27 Μαΐου 2019.
Η ανατροπή και αποχώρηση της κυβέρνησης Κουρτς κατέστησε αναγκαία την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 29 Σεπτεμβρίου, στις οποίες θα οδηγήσει τη χώρα η υπηρεσιακή κυβέρνηση με καγκελάριο την πρόεδρο του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής αυστριακής κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας, η οποία είχε ορκιστεί ενώπιον του Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν την 3η Ιουνίου.