«Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις, από την πλευρά των Ευρωπαίων είναι υπερβολικά ήπιες απέναντι σε μια χώρα που έχει μετατρέψει σε “σουρωτήρι” το διεθνές δίκαιο», υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας με τη ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης σχολιάζοντας τη στάση της ΕΕ αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου. Ο κ. Κακλαμάνης προσθέτει ότι «η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να σταματήσει να χαϊδεύει τους Τούρκους και να τους τρίξει τα δόντια» και σημειώνει πως «η τελευταία απόφαση της ΕΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά όχι τόσο τολμηρή».
Αναφορικά με τις επικείμενες εθνικές εκλογές ο κ. Κακλαμάνης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το διακύβευμα είναι «να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ώστε να μπορέσει να βγάλει την Ελλάδα από τα αριστερά αδιέξοδα που θα κληρονομήσει από τον κ. Τσίπρα και τις συνιστώσες του». Υπογραμμίζει επίσης, αναφερόμενος στη ΝΔ ότι «είναι δεδομένο ότι θα περπατήσουμε πάνω σε ναρκοπέδιο το οποίο έχει “σπείρει” ο κ. Τσίπρας».
Τέλος, περιγράφοντας τις πρώτες κινήσεις της ΝΔ εάν εκλεγεί κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής δηλώνει: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ήδη το μήνυμα. Η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι. Το συντομότερο δυνατό θα κατατεθούν τα νομοσχέδια για τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε φυσικά πρόσωπα. Θα ακολουθήσει το “καθάρισμα” στο “άβατο” των Εξαρχείων. Οι Ρουβίκωνες και οι “μπαχαλάκηδες” θα σταματήσουν να μετατρέπουν την Αθήνα σε τσιφλίκι τους», ενώ τέλος σημειώνει «θα ακολουθήσουν η Συνταγματική Αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου».
Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερ. Κύριε Κακλαμάνη θα ήθελα να αρχίσουμε από την ένταση στην περιοχή της Μεσογείου και να σας ρωτήσω, φοβάστε τυχόν θερμό επεισόδιο;
Απ. Επί του παρόντος όχι, γιατί η κλυδωνισμένη τουρκική οικονομία δεν επιτρέπει στον Ερντογάν να πλήξει το όποιο τουριστικό ρεύμα υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική, αξιόπιστη δύναμη στη ΝΑ Μεσόγειο αλλά πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα: Πλην την υφαλοκρηπίδας δεν υπάρχει κάτι άλλο για να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία. Οι διεθνείς συνθήκες είναι απόλυτα σαφείς.
Ερ. Εκτιμάτε ότι η ΕΕ θα παίξει καταλυτικό ρόλο ώστε να εμποδίσει και να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας;
Απ. Θέλω να ελπίζω. Και λέω «θέλω», γιατί οι μέχρι τώρα αντιδράσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων «συμμάχων» είναι υπερβολικά ήπιες απέναντι σε μία χώρα, που έχει μετατρέψει σε «σουρωτήρι» το διεθνές δίκαιο. Ειλικρινά, απορώ. Η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται να υπερασπίσει τα σύνορα της; Γιατί χαϊδεύει τους Τούρκους και δεν τους «τρίζει τα δόντια»; Είναι φανερό, ότι δεν το επιθυμούν, επειδή έχουν οικονομικά συμφέροντα τα οποία δεν θέλουν να διαταραχθούν. Δυστυχώς, είναι η απόδειξη για ό,τι έλεγα πριν από δεκαετίες, όταν ήμουν ευρωβουλευτής και υποστήριζα ότι η κοινωνική Ευρώπη πέθανε, ζήτω η Ευρώπη των τραπεζών. Η τελευταία απόφαση της ΕΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά όχι τόσο τολμηρή.
Ερ. Καθώς οι σχέσεις Βρυξελλών-Άγκυρας βρίσκονται στο ναδίρ θα ήθελα την εκτίμησή σας: Πρέπει να σταματήσουν για κάποιο διάστημα ή για πάντα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ;
Απ. Εξυπακούεται. Δεν είναι δυνατόν, οι Βρυξέλλες να δέχονται τα τερτίπια των Τούρκων σε ό,τι κι αν κάνουν. Θεωρώ ότι έφτασε η στιγμή για να δείξει πυγμή απέναντι σε ένα κράτος που παραβιάζει κατά συρροή διεθνείς συμφωνίες. Το μείζον ζήτημα βέβαια είναι ότι η σημερινή ΕΕ καθοδηγείται από ηγετίσκους και όχι πραγματικούς ηγέτες, που να τολμήσουν να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι και η κάθε Τουρκία να υποχρεωθεί σε άτακτη υποχώρηση. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, που εξηγεί και γιατί η τωρινή Ε.Ε. δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια. Τότε, υπήρχαν ηγέτες όπως ο Ντε Γκωλ, ο Χέλμουτ Κολ, ο Μιττεράν. Σήμερα; Η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σωστά, αλλά μέχρι πότε; Οι «σύμμαχοι και εταίροι» μας δεν πρέπει επιτέλους να απαντήσουν με πράξεις και όχι με λόγια;
Ερ. Να περάσουμε και στα των εκλογών και να σας ρωτήσω. Ποιο, κατά τη γνώμη σας, είναι το διακύβευμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου;
Απ. Να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να μπορέσει να βγάλει την Ελλάδα από τα αριστερά αδιέξοδα, που θα κληρονομήσει από τον κ. Τσίπρα και τις συνιστώσες του. Δυστυχώς, το κακό που έγινε στη χώρα από την «πρώτη φορά Αριστερά» ήταν μεγάλο. Και δεν μιλώ αποκλειστικά για οικονομικά ζητήματα, αλλά κυρίως σε εθνικό και ιδεολογικό επίπεδο. Κορυφαίο παράδειγμα ήταν η επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών, που επιτρέπει πλέον στους Σκοπιανούς να ονομάζονται Μακεδόνες. Ξέρετε κάτι, κυρία Αδηλίνη; Ένα λάθος σε οικονομικό θέμα, είτε αργά, είτε γρήγορα μπορεί να διορθωθεί. Ένα σφάλμα σε εθνικό ζήτημα δεν διορθώνεται ποτέ. Κι αυτό έγινε στις Πρέσπες. Το ευτύχημα είναι, ότι φεύγει ο κ. Τσίπρας και δεν θα προλάβει να διαχειριστεί το Κυπριακό, το Θρακικό και το Βορειοηπειρωτικό.
Ερ. Κύριε αντιπρόεδρε, θεωρείτε ότι θα υπάρξει αυξημένη αποχή λόγω κατακαλόκαιρου;
Απ. Θέλω να πιστεύω πως όχι, γιατί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες για την πατρίδα μας, ώστε να ξεφύγει από τα τούνελ των μνημονίων και να αποκτήσει ξανά την κανονικότητα της. Σκεφτείτε μόνο, ότι ακόμη έχουμε capital control από την εποχή-Βαρουφάκη.
Ερ. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι έχει κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο και παρουσίασε προ ημερών. Συνεπώς εκτιμάτε ότι αμέσως μετά τις εκλογές και εφόσον η ΝΔ είναι κυβέρνηση θα φανούν και οι πρώτες κινήσεις σε θέματα όπως η φορολογία, η ασφάλεια κλπ;
Απ. Το συζητάτε; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ήδη το μήνυμα. Η Βουλή δεν πρόκειται να κλείσει το καλοκαίρι. Το συντομότερο δυνατόν θα κατατεθούν τα νομοσχέδια για τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών, τόσο σε επιχειρήσεις, όσο και σε φυσικά πρόσωπα. Θα ακολουθήσει το «καθάρισμα» στο «άβατο των Εξαρχείων» και θα αποκατασταθεί άμεσα η ασφάλεια των πολιτών, με την αστυνομία να αναλαμβάνει πάλι ουσιαστικό ρόλο και όχι θεατή, όπως έχει εξαναγκαστεί εδώ και 4,5 χρόνια. Η ομάδα ΔΕΛΤΑ θα συγκροτηθεί ξανά, η ομάδα ΔΙΑΣ θα ενισχυθεί. Οι Ρουβίκωνες και οι «μπαχαλάκηδες» θα σταματήσουν να μετατρέπουν την Αθήνα σε τσιφλίκι τους, τα πανεπιστήμια θα σταματήσουν να είναι άσυλο για κάθε παράνομο. Θα ακολουθήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ερ. Κάθε κυβέρνηση συνηθίζει να μιλά για το τι θα κάνει τις πρώτες 100 μέρες. Από πλευράς ΝΔ τι θα δούμε;
Απ. Τέσσερις θα είναι οι πυλώνες της πολιτικής, που θα χαράξουμε. Πρώτος, η Οικονομία. Δεύτερος, η Ασφάλεια. Τρίτος, οι Επενδύσεις, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και το «ξήλωμα» της γραφειοκρατίας. Τέταρτος, η Εξωτερική Πολιτική, με τη χάραξη υπερήφανης πολιτικής και όχι δουλοπρέπειας. Και βεβαίως ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.
Ερ. Με βάση τα δεδομένα και τις δημοσκοπήσεις εκτιμάτε ότι η ΝΔ αγγίζει την αυτοδυναμία;
Απ. Όλα αυτό δείχνουν αλλά μη νομίζετε, ότι εφησυχάζουμε. Το αντίθετο. Θέλουμε όσο το δυνατόν πιο ισχυρή εντολή, ώστε να προκύψει όσο το δυνατόν πιο ισχυρή κυβέρνηση. Από τα δείγματα, που έχω αναλύσει σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών φαίνεται, ότι στη ΝΔ επιστρέφουν αρκετοί από το 1 εκατ. ψηφοφόρων μας, που την είχαν εγκαταλείψει μετά το 2009 ή ένιωσαν προδομένοι μετά από το 2012. Έχουν διαπιστώσει όμως, ότι πλέον τα ψέματα τελείωσαν, το όραμα της αριστερής διακυβέρνησης αποδείχθηκε εφιάλτης και τώρα γυρνούν στο «σπίτι» τους.
Ερ. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στην περίπτωση ήττας;
Απ. Θεωρώ, ότι θα υπάρξουν αναταράξεις, αλλά ο κ. Τσίπρας είναι νεότατος πολιτικά ώστε να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπάρχει, γιατί απλά ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος δεν μπορεί να εκφραστεί από πουθενά αλλού προς το παρόν. Αρκεί να δείτε τι συμβαίνει στο παλιό ΠΑΣΟΚ και μπορείτε να καταλάβετε.
Ερ. Αναφορικά με τα θέματα της οικονομίας, το γεγονός ότι οι δανειστές επέλεξαν να συζητήσουν το θέμα της ελληνικής οικονομίας μετά τις εκλογές σας φοβίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί μπροστά σε απρόοπτα;
Απ. Για μας είναι δεδομένο, ότι θα περπατήσουμε πάνω σε ναρκοπέδιο, το οποίο έχει «σπείρει» ο κ. Τσίπρας. Γνωρίζουμε, όμως, τις «νάρκες» («ματωμένα» υπερπλεονάσματα μέσω διάλυσης της μεσαίας τάξης), και στόχος μας είναι να τις αποφύγουμε πείθοντας τους εταίρους μας με την πολιτική της μείωσης των φόρων και της δημιουργίας επενδύσεων (Ελληνικό). Το ίδιο είχαμε κάνει και στο παρελθόν. Θυμηθείτε, όταν επί Σαμαρά είχε μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Δεν είχαν πει το παραμικρό, και ξέρετε γιατί; Επειδή διαπίστωσαν, ότι τα κέρδη ήταν περισσότερα απ΄ ό,τι ανέμεναν και οι ίδιοι.
Ερ. Προ ημερών εκφράσατε τους ενδοιασμούς σας για τον κύριο Στουρνάρα. Θα ήθελα, λοιπόν, να μου πείτε: Κατά τη γνώμη σας η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει ή όχι να στηριχτεί και σε υπουργικό επίπεδο σε τεχνοκράτες;
Απ. Κυρία Αδηλίνη, είμαι άνθρωπος και πολιτικός που έχω μάθει και θέλω να συνεργάζομαι. Δεν έχω εμμονές, αλλά είμαι και βαθιά θεσμικός. Πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα με τέτοιο τρόπο, που τα αποτελέσματα θα είναι τα καλύτερα για τον τόπο.