today-is-a-good-day
11.2 C
Athens

Τί πρόκειται τελικά να γίνει με το debate;

Σε «ναυάγιο» οδηγείται το περιβόητο debate των πολιτικών αρχηγών, καθώς το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο για τηλεμαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη, έπεσε στο κενό. Το debate είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου, αλλά λόγω της …έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε στις 30 Ιουνίου, «πάγωσε» επ αόριστον…

Του Κώστα Πασίση

Στην Πειραιώς, μόλις προέκυψε η προαναφερθείσα εμπλοκή και αφού προηγουμένως επικοινώνησε μαζί τους ο Νάσος Ηλιόπουλος, αποδέχθηκαν ως εναλλακτική ημερομηνία την 27η Ιουνίου και πρότειναν ως δεύτερη και τρίτη επιλογή την 28η Ιουνίου ή ακόμη και την 2 Ιουλίου. Ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί η «χρυσή τομή» επειδή οι συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν «ταίριαζαν» με τον προγραμματισμό των άλλων κομμάτων (ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ-ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ).

Πίσω όμως, το πιθανολογούμενο «ναυάγιο», υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο, που απλά αποκαλύπτει ότι το «debate» ήταν άλλο ένα «εργαλείο», το οποίο το Μαξίμου ήθελε να χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν και ειδικότερα για να εξυπηρετηθούν οι επικοινωνιακοί του σχεδιασμοί.

Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της Πειραιώς, η ΝΔ δεν έχει κανένα λόγο να συμμετάσχει σε αυτό το παιχνίδι, που άρχισε να στήνει μεθοδικά η κυβέρνηση, ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές.

Το «γαλάζιο» επιτελείο είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή τη θέση του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται την τηλεοπτική αναμέτρηση, υπό την προϋπόθεση να συμμετάσχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και να γίνει η συζήτηση επι των προγραμμάτων.
Ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις ακολούθησαν οι συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής, που όμως έδειξαν το αναμενόμενο, ότι συμφωνούν μόνο στο ότι διαφωνούν…

Στη ΝΔ είναι πεπεισμένοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε το debate προκειμένου ο κ.Τσίπρας να μην απαντήσει για το πρόγραμμα του, που έχει πολλές «τρύπες», με τις «άναρχες» παροχές του και «θολά» σημεία.
Ένα πρόγραμμα το οποίο οι επιτελείς του έφτιαξαν βιαστικά και υπό το βάρος της βαριάς ήττας των ευρωεκλογών. Ενώ, αντίθετα οι προγραμματικές θέσεις της ΝΔ είναι καλά επεξεργασμένες και έχουν βάθος χρόνου.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι χάνει το παιχνίδι και ψάχνει τρόπους για να «ροκανίσει» τη διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο αυτό η μετατροπή του debate σε «αρένα» είναι μια επιλογή γι αυτόν.

Τα πράγματα για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας έγιναν ακόμη πιο δύσκολα, όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου ανακοίνωσε «Δεν θα είμαι στο… debate των παράλληλων μονολόγων»
Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» πήρε η κεντρική παρουσιάστρια του OPEN Έλλη Στάη η οποία αμφισβήτησε την όλη διαδικασία, γράφοντας μεταξύ άλλων για: «Ένα debate χωρίς debate, λοιπόν». Για Πολιτικούς χωρίς διάλογο και δημοσιογράφους χωρίς ρόλο».

Και οι δυο κορυφαίοι δημοσιογράφοι απαξίωσαν την τηλεοπτική «κόντρα» και κάπου εκεί η διαδικασία βρέθηκε στο «κενό».

Η αλήθεια είναι πάντως ότι στο εξωτερικό οι σχετικές τηλεμαχίες γίνονται με διαφορετικούς όρους και γενικότερα οι διάλογοι μεταξύ των αρχηγών είναι πιο «ζωντανοί». Ωστόσο στις χώρες αυτές επικρατούν και διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι το πρώτο debate στα ελληνικά χρονικά διεξήχθη το 1990 μεταξύ των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαου Φλωράκη.

Επίσης το πρώτο debate μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών έγινε το 2004 και σ’ αυτό συμμετείχαν οι Κώστας Καραμανλής από ΝΔ, Γιώργος Παπανδρέου από ΠΑΣΟΚ, Αλέκα Παπαρήγα από ΚΚΕ, Νίκος Κωνσταντόπουλος από Συνασπισμό, Δημήτρης Τσοβόλας από το ΔΗΚΚΙ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ