today-is-a-good-day
15 C
Athens

State Department: Συστάσεις στην Ελλάδα για την καταπολέμηση του trafficking

Στη δημοσιότητα δόθηκε χθες η ετήσια έκθεση του State Department για τη διακίνηση ανθρώπων. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται και συστάσεις προς την Ελλάδα καθώς η χώρα δεν πληροί πλήρως τα ελάχιστα κριτήρια της Trafficking Victims Protection Act.

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα διατηρήθηκε στην Κατηγορία 2, καθώς η χώρα δεν πληροί πλήρως τα ελάχιστα κριτήρια της Trafficking Victims Protection Act (TVPA), ωστόσο καταβάλει αυξημένες προσπάθειες σε σχέση την προηγούμενη περίοδο προκειμένου να ανταποκριθεί στα πρότυπα της TVPA.

Στην έκθεση του State Department αναφέρεται ότι παρά τις προσπάθειες, στην Ελλάδα συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις στις προληπτικές διαδικασίες ταυτοποίησης των θυμάτων και στην υποστήριξη τους. Επίσης οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες συχνά διαρκούν δυο με έξι χρόνια. Παράλληλα, διαπιστώθηκε η ύπαρξη υπερπλήρων δομών κράτησης μεταναστών αλλά και η άτυπη επιστροφή μεταναστών και αιτούντων ασύλου από κάποιες Αρχές, στην Τουρκία.

Σε ότι αφορά την δίωξη των διακινητών, η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα αύξησε τις προσπάθειες επιβολής του νόμου, ενώ η Ελληνική Αστυνομία διατήρησε την Υπηρεσία Καταπολέμησης Διακίνησης Ανθρώπων.

Σχετικά με την προστασία των θυμάτων, η έκθεση σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε την προστασία τους και δημιούργησε έναν εθνικό μηχανισμό αναφοράς. Στην έθεση αναφέρεται, επίσης, ότι οι διακινητές που δρουν στην Ελλάδα είναι κυρίως Έλληνες και Ευρωπαίοι, αλλά και κάποιοι από την Κεντρική Ασία.

Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι η αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών στη χώρα, σημαίνει ότι περισσότερα παιδιά μπορεί να αποτελέσουν θύματα εκμετάλλευσης.

Στην έκθεση γίνονται οι εξής συστάσεις προς την Ελλάδα:

– Αύξηση των προληπτικών προσπαθειών εξακρίβωσης για τα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας και τα θύματα μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών, καθώς και η παραπομπή τους σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.

– Ενίσχυση των εξειδικευμένων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του καταφυγίου και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για όλα τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ενηλίκων ανδρών και των θυμάτων στις αγροτικές περιοχές.

– Διερεύνηση, δίωξη και καταδίκη των διακινητών.

– Μείωση της διάρκειας των δικαστικών διαδικασιών για υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων

– Ανάπτυξη πολιτικών επικεντρωμένων στην προστασία των θυμάτων έναντι των θυτών και η εφαρμογή διατάξεων για την προστασία μαρτύρων.

– Λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την επιτάχυνση της διαδικασίας αναγνώρισης των θυμάτων.

– Παροχή εκπαίδευσης στους δικαστές, τους εισαγγελείς και το μη εξειδικευμένο προσωπικό,  για την εφαρμογή του νόμου σχετικά με τις έρευνες και τις διώξεις της διακίνησης ανθρώπων, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

– Εκπαίδευση των πρώτων υποδοχέων στην αναγνώριση των θυμάτων, καθώς και στην χρήση του εθνικού μηχανισμού παραπομπής.

– Εναρμονισμένη συλλογή δεδομένων και παροχή ακριβών στοιχείων κατά της διακίνησης.

– Συνεχής ενημέρωση των θυμάτων για το δικαίωμά τους στην αποζημίωση.

– Εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ