«Η Νέα Δημοκρατία έχει στο τιμόνι της ιδεοληπτικούς νεοφιλελεύθερους οι οποίοι θεωρούν ότι η πολιτική που υπόσχονται και θέλουν να υλοποιήσουν θα βοηθήσει το σύνολο της κοινωνίας. Όμως η εμπειρία από αντίστοιχα νεοφιλελεύθερα πειράματα που έχουν γίνει σε άλλες χώρες, αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Ότι δηλαδή αυτή η πολιτική είναι κοινωνικά επιζήμια αλλά είναι και οικονομικά αναποτελεσματική και καταστροφική».
Αυτό τόνισε μιλώντας νωρίτερα στο CNN Greece, o υπουργός Επικρατείας και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές τόνισε ότι η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία είναι δυνατόν να ανατραπεί «δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές είναι τελείως διαφορετικές από τις εθνικές εκλογές και έχει παρατηρηθεί διαχρονικά ότι στις ευρωεκλογές υπάρχει “αυτό που λέμε χαλαρή ψήφος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λάβει το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες μέσω της κάλπης. Οι πολίτες που ψήφισαν όπως ψήφισαν είχαν τους λόγους τους, τους οποίους μελετήσαμε και προσπαθήσαμε να αναδείξουμε ζητήματα, τα οποία την προηγούμενη περίοδο δεν είχαμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε».
«Η ανατροπή δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά και εφικτή ο κόσμος», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως ο κόσμος πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα ποιος θα τον κυβερνήσει και πως θα τον κυβερνήσει.
«Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει είναι εάν θέλει να συνεχιστεί η πορεία της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της χώρας συνολικά, ή να γυρίσουμε σε ένα καθεστώς το οποίο οδήγησε την ελληνική οικονομία σε χρεοκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ επικαλέστηκε τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έδινε λανθασμένα στοιχεία την περίοδο 2004 -2009 σημειώνοντας ότι «δεν έχει υπάρξει αυτοκριτική από την πλευρά της ΝΔ, χωρίς να δικαιώνεται η πολιτική του ΠΑΣΟΚ που ενέταξε τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης.
Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «η γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, έχει γίνει εξαιρετικά ασταθής. Υπάρχει μια κινητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ, με συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία έχει στόχο να προχωρήσει σε τετελεσμένα», σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην κρίση των τελευταίων ημερών με την Τουρκία, είπε πως «θα πρέπει να βρισκόμαστε σε πολύ στενό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ότι αφορά τις διπλωματικές πολιτικές ενέργειες που θα γίνουν στο πλαίσιο της Ε.Ε., και αυτό το στόχο εξυπηρετούσε και η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία χαιρετίστηκε και από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης. Αν κάποιος παίζει με τα εθνικά θέματα αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Συνεχίζοντας ο κ. Τζανακόπουλος, υπογράμμισε, ότι «πάγια στρατηγική της Ελλάδας είναι να επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους πολιτικής και διπλωματικής επαφής με την Τουρκία για να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης κρίσεων και διαφορών που ενδεχομένως θα έρθουν στην επιφάνεια, με τον πλέον ήπιο και ψύχραιμο τρόπο».
«Αυτός είναι ο πυρήνας του δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όμως αυτή τη στιγμή η Τουρκία οξύνει την ρητορική της και έχουμε μία ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία μια ακραία πολιτική κίνηση, που γίνεται στο εσωτερικό της κυπριακής ΑΟΖ και αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ώστε να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε αυτή την τάση που έχει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα».
Συνεχίζοντας ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει λόγους να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τους συνομιλητές της, τους συμμάχους της στην Ε.Ε., ένας από τους οποίους είναι και η Ελλάδα, η οποία όμως έχει μια ειδική διμερή σχέση την Τουρκία.
«Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω ένταση και θα μπορούσαν να βλάψουν περισσότερο την τουρκική οικονομία η οποία έχει μια αστάθεια τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο», τόνισε.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην προσφυγική κρίση ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι η κοινή δήλωση Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αρκεί για να αντιμετωπισθεί, και χρειάζεται αλλαγή γραμμής πλεύσης από τη μεριά της Τουρκίας αλλά κυρίως από την πλευρά της Ε.Ε., η οποία επέλεξε, σε ότι αφορά την οικονομία να επιβάλει μια σιδερένια πειθαρχία σε όσες χώρες δεν τηρούσαν τους συμφωνημένους κανόνες αλλά δεν επέβαλε την ίδια πειθαρχία για την ίση κατανομή του προσφυγικού προβλήματος.