Πέρασε ένα έτος από την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών που σηματοδότησε μια εθνική ήττα που θα συνοδεύει το έθνος των Ελλήνων. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία διότι για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος εκχωρεί στους σκοπιανούς την Μακεδονική Ταυτότητα και την Μακεδονική Γλώσσα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το αρ. 1 της Συμφωνίας τα μέρη αποδέχονται αμοιβαίως ότι «Το επίσημο όνομα του δεύτερου μέρους (ήτοι FYROM) είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «η Ιθαγένεια του είναι Μακεδονική» και «η επίσημη γλώσσα του θα είναι η Μακεδονική γλώσσα».
Γράφει ο Θάνος Πλεύρης*
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναληθώς υποστηρίζει ότι με την ιθαγένεια δεν δημιουργείται εθνότητα, αλλά απλώς υπηκοότητα το οποίο είναι ανακριβές για τον ακόλουθο λόγο: Η ιθαγένεια πράγματι συνδέεται με την νομική κατάσταση του πολίτη με το κράτος, δηλαδή κάποιος μπορεί να είναι Έλληνας στην ιθαγένεια, αλλά να ανήκει σε άλλο έθνος γιατί έχει πολιτογραφηθεί. Δεν υπάρχει όμως ιθαγένεια που να μην απαντά και σε έθνος. Συνεπώς αναγνωρίζοντας την Μακεδονική ιθαγένεια αποδέχεσαι ότι κάποιοι άνθρωποι πολιτογραφούνται ως Μακεδόνες και επομένως μπορούν να έχουν και αντίστοιχο έθνος. Παράλληλα αναγνωρίζεται και μακεδονική γλώσσα. Με αυτόν τον τρόπο αποδέχεσαι ως Ελλάδα ότι υπάρχει ένα Μακεδονικό έθνος με μια Μακεδονική γλώσσα, που δεν συνδέεται με τον ελληνικό πολιτισμό. Επομένως, μικρή αξία έχει πως λέγεται αυτό το κράτος, αλλά το πώς λέγονται οι πολίτες του ήτοι Μακεδόνες, η ταυτότητα τους, ήτοι μακεδονική και η γλώσσα τους, ήτοι μακεδονική.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει σε αυτό και η κατάργηση του αρ. 151 ΠΚ με την πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Τι όριζε; «Κατάχρηση Πληρεξουσιότητας: όποιος ως πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του, διεξάγει με κάποια άλλη κυβέρνηση υποθέσεις του εντολέα του με πρόθεση κατά τέτοιο τρόπο που μπορεί να προκύψει βλάβη για τον εντολέα, τιμωρείται με κάθειρξη». Με απλά λόγια τιμωρούσε με κάθειρξη εκείνον τον υπάλληλο (στην έννοια του υπαλλήλου υπάγεται και ο υπουργός ή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός), που κατά την άσκηση διαπραγμάτευσης με άλλη χώρα, με πρόθεση, βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας. Από τη στιγμή που με πρόθεση εκχωρήθηκε η μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια, θα έμενε προς διερεύνηση εάν αυτό συνιστά βλάβη, όταν μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες που έχουν γίνει από τον Καμμένο. Μήπως κάποιοι θέλησαν να προστατευθούν από τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, άλλως γιατί καταργήθηκε αυτό το άρθρο που δεν είχε τύχει και κάποιας εφαρμογής ως τώρα;
Ο Θάνος Πλεύρης είναι Υποψήφιος Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ