today-is-a-good-day
11.1 C
Athens

Στρες: Μεταδίδεται και στον σκύλο σας

Το στρες των ανθρώπων αντανακλάται και στους σκύλους τους, με συνέπεια όταν κάποιος είναι στρεσαρισμένος για καιρό, κάτι ανάλογο να συμβαίνει και στο κατοικίδιο ζώο του, ιδίως αν αυτό είναι θηλυκό, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που επιβεβαιώνει αυτή τη σχέση. Δεν φαίνεται όμως να συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή το στρες του σκύλου να αντανακλάται στον ιδιοκτήτη του.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες μεταδίδεται τόσο ανάμεσα σε ανθρώπους όσο και ανάμεσα σε άλλα ζώα του ίδιου είδους. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο μακρόχρονο στρες της μητέρας και σε εκείνο του παιδιού της. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η μετάδοση του στρες μπορεί να συμβεί επίσης ανάμεσα σε δύο διαφορετικά είδη, εν προκειμένω στον άνθρωπο και στο σκύλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίνα Ροθ του Πανεπιστημίου Λινκέπινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Scientific Reports”, μελέτησαν στη διάρκεια ενός έτους 58 σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους (όλες γυναίκες), στους οποίους κατά περιόδους μετρήθηκε το επίπεδο της κορτιζόλης (βασικού βιοδείκτη για την ύπαρξη στρες) με βάση δείγματα τριχών.

Διαπιστώθηκε ότι όταν η κορτιζόλη ήταν αυξημένη στους ανθρώπους, ήταν ανάλογα αυξημένη και στα σκυλιά τους, ιδίως στα θηλυκά. Ενώ άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης (και στρες) είχαν αντίστοιχα σκύλους με χαμηλή κορτιζόλη.

Το στρες δείχνει να βρίσκεται σε συγχρονισμό ανάμεσα στον ιδιοκτήτη ενός ζώου και στο ζώο. Μάλιστα η σχέση αυτή παρατηρείται τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, δείχνοντας ότι οι φυσιολογικές εποχικές διακυμάνσεις της κορτιζόλης δεν παίζουν κάποιο ρόλο.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης μέσω ερωτηματολογίων τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τόσο των ανθρώπων όσο και των σκύλων τους (ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, εξωστρέφεια, φόβος, φιλικότητα, νεύρωση κ.α.). Δεν βρέθηκε η προσωπικότητα του ζώου να έχει επίπτωση στο στρες του, όμως η προσωπικότητα του αφεντικού του φαίνεται πράγματι να επηρεάζει σημαντικά το στρες του σκύλου. Για παράδειγμα, η ευσυνειδησία και η ανεπτυγμένη αίσθηση καθήκοντος ενός ανθρώπου σχετίζεται με αυξημένο επίπεδο κορτιζόλης και άρα στρες στους σκύλους.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι σκύλοι αντανακλούν το επίπεδο στρες των ιδιοκτητών τους και όχι το αντίθετο, δηλαδή το στρες των ζώων δεν μεταφέρεται και στους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πόσο στενή σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνθρωπο και στον «καλύτερο (τετράποδο) φίλο» του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ