today-is-a-good-day
14.3 C
Athens

Χαλκιδική: Θρίαμβος κατά του Διχασμού με εθνικό βεληνεκές!

Ένα από τα πιο σημαντικά εκλογικά αποτελέσματα της 26ης Μαΐου, ήταν η θριαμβευτική επικράτηση του δικηγόρου και μέχρι πρότινος πολιτευτή της Ν.Δ. και περιφερειακού συμβούλου Στέλιου Βαλιάνου, που με τον χαρακτηρισμό «ειρηνοποιός» να τον συνοδεύει από την αρχή της προσπάθειάς του, αναδείχθηκε Δήμαρχος Αριστοτέλη, από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό σχεδόν 55%!

του Βαγγέλη Μωυσή

Βαρυσήμαντο αποτέλεσμα, γιατί κατ`αρχάς, αφορά σε έναν Δήμο με τρία εμβληματικά χαρακτηριστικά:
• τον Μακεδόνα φιλόσοφο Αριστοτέλη που προσφάτως αναδείχθηκε από το αμερικανικό ΜΙΤ, ως η διασημότερη προσωπικότητα όλων των εποχών στην υφήλιο!
• το Άγιον Όρος, Κιβωτό της Ορθοδοξίας και μοναδικό, ζωντανό, μνημείο βυζαντινής ιστορίας και μεγαλοπρέπειας!
• την μεγαλύτερη και πλέον εμβληματική ξένη επένδυση στην Ελλάδα, για τη μεταλλουργία χρυσού, που αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο συγκρούσεων στην κεντρική πολιτική σκηνή –κυρίως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και «βαρόμετρο» για την αντίληψη του διεθνούς επενδυτικού δυναμικού, όσον αφορά στο ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον.
Βαρυσήμαντο επίσης το αποτέλεσμα, επειδή αποτελεί μήνυμα… εθνικής εμβέλειας, από μια τοπική κοινωνία, που με επίκεντρο την μεταλλευτική δραστηριότητα, βίωσε τα προηγούμενα χρόνια φαινόμενα ακραίου διχασμού και εμφυλιοπολεμικών σκηνικών, που της επιβλήθηκαν… εξ`ονόματός της.

Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα και το μήνυμα της τοπικής κοινωνίας, εφόσον ερμηνευτεί σωστά και αξιοποιηθεί κατάλληλα από όλους τους δυνητικούς αποδέκτες του, μπορεί να είναι η αφετηρία μετατροπής του Δήμου Αριστοτέλη, από σύμβολο διχόνοιας και δυσφήμισης της Ελλάδας στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, σε πρωταγωνιστή της εθνικής προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη με μακροχρόνιο «ορίζοντα»…
Αρκεί να συνειδητοποιήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι το προφανές: πως ο θρίαμβος του Στέλιου Βαλιάνου, δεν προσφέρεται για καπηλείες κανενός είδους.
Σίγουρα δεν προσφέρεται για πανηγύρια περί «γαλάζιου» θριάμβου, αφού ο νικητής κατάφερε να συγκεντρώσει ένα ποσοστό , πολύ μεγαλύτερο από κάθε εκλογική επίδοση της ΝΔ εδώ και χρόνια στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ευρωεκλογών.
Και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως δημοψηφισματική «λευκή επιταγή» της τοπικής κοινωνίας για την μεταλλευτική δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός». Μια τέτοια ερμηνεία, θα λειτουργούσε εξίσου διχαστικά με το μέχρι πρότινος «καπέλωμα» της τοπικής κοινωνίας από τους καριερίστες του διχασμού…

Θα πρέπει όλοι να πάρουν το μάθημά τους, από την καταδίκη της ιδεοληψίας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και «επαγγελματιών οικολόγων» που χτίσανε καριέρες επάνω σε συνθήματα μίσους και σε εμπόριο φόβου, χωρίς να παρέχουν καμία ουσιαστική και βιώσιμη διαδικασία απάντησης σε «εκοφοβιστικά» ερωτήματα που φρόντιζαν να αναμασούν…

 Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιγγλέζη, αποδεικνύει ότι δεν έλαβε τα μηνύματα της τοπικής κοινωνίας… ή απλώς, δεν θέλει να τα «διαβάσει»! Τον τελευταίο μήνα της προεκλογικής περιόδου, συνόδευε και πρωταγωνιστούσε σε όλες σχεδόν τις προεκλογικές εκδηλώσεις του απερχόμενου αντιδημάρχου Αργύρη Τσακνή που διεκδίκησε να γίνει δήμαρχος. Τώρα επιχειρεί εκ νέου με τον ίδιο διχαστικό λόγο, να αναδείξει… τη μεταλλουργία σε κεντρικό διακύβευμα των εθνικών εκλογών για τη Χαλκιδική, υποστηρίζοντας ότι αν ξαναβγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά θα την κλείσει. Εννοείται πως δεν πείθει ούτε μικρά παιδιά…

 Ο απερχόμενος δήμαρχος Γιώργος Ζουμπάς, εξέχον στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, «προσωποποιούσε» διά της ιδιότητάς του μέχρι πρότινος, την επίκληση των αυτοαποκαλούμενων «antigold» περί δήθεν εκπροσώπηση της πλειονότητας τοπικής κοινωνίας. Αποφεύγοντας την λαϊκή κρίση ως επικεφαλής, εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο του κ. Τσακνή ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με αποτέλεσμα να τον «μαυρίσουν» ακόμα και οι υποστηρικτές της παράταξής του. Ο απερχόμενος δήμαρχος δεν κατάφερε να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, λαμβάνοντας μόλις… 87 ψήφους στην Ιερισσό!

 Το μεγάλο «φιάσκο» όμως, ήταν αυτό που βίωσε η ηγεσία της ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων», που εδώ και χρόνια, θεωρεί… μοναδικό τοπικό θέμα τα Μεταλλεία και ισχυριζόταν πως εκπροσωπεί την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, για να διαψευστεί παταγωδώς: με επικεφαλής τον μηχανικό Τόλη Παπαγεωργίου, διεκδίκησε τον δημαρχιακό θώκο, για να λάβει τελικώς κάτι παραπάνω από 3% και μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο. Κάπου εδώ, λαμβάνουν τέλος ανά την Ελλάδα, τα παραμύθια περί εκπροσωπήσεων τοπικών κοινωνιών από ισχνές μειοψηφίες και ΜΚΟ, που παριστάνουν τις πλειοψηφίες επειδή κάνουν… θόρυβο υποδαυλίζοντας διχασμούς και συγκρούσεις.
Το μήνυμα, τελικά, που εκπέμπει με εθνική εμβέλεια ο Δήμος Αριστοτέλη, μέσω της εμπιστοσύνης του στον Στέλιο Βαλιάνο, είναι η απαίτηση κοινωνικής συνοχής και παραγωγικού προσανατολισμού!

Ειδικά για τον Δήμο Αριστοτέλη η κοινωνία έδειξε πως ζητά να αναδειχθεί το τόπος, για το σύνολο των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του και όχι μόνο ως έδρα μιας αμφιλεγόμενης επενδυτικής δραστηριότητας.

Το πιο χρήσιμο μήνυμα που πρέπει να εισπραχθεί από όλη την Ελλάδα, είναι η απάντηση στο ερώτημα: «Γιατί κέρδισε ο Στέλιος Βαλιάνος;»
Και η απάντηση είναι πως κέρδισε για τους εξής λόγους:

Με κεντρικό αφήγημα το όνομά του συνδυασμού του, την «Ομοφωνία», έδωσε βάρος σε όλα εκείνα, στα οποία με βάση την κοινή λογική όλοι συμφωνούν και τα οποία έλειψαν από τον διάλογο τα προηγούμενα χρόνια: καλύτεροι δρόμοι, καλύτερη και πιο σύγχρονη εξυπηρέτηση του δημότη, περισσότερη καθαριότητα, κλπ. Ζητήματα δηλαδή, που αφορούν την καθημερινότητα και τα οποία είχαν περάσει σε… τρίτη και τέταρτη μοίρα

 Έπεισε πως δεν τον συνοδεύει καμία κομματική εξάρτηση παρά χωρίς να κρύβει την ιδεολογική και πολιτική του προέλευση. Φανερό από το γεγονός, ότι εγκατέλειψε το στόχο μιας κοινοβουλευτικής έδρας σε συγκυρία ευνοϊκή για την προσωπική του προοπτική, προκειμένου να εισακούσει τα μηνύματα της τοπικής κοινωνίας που αναζητούσε εναγωνίως έναν πόλο αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής.

 Δεν δίστασε να αγγίξει το «καυτό θέμα» της Μεταλλευτικής Δραστηριότητας, αλλά επέβαλε την προσέγγισή του, με τρόπο που αντί να διχάσει, ένωσε την τοπική κοινωνία. Με δεδομένη την προσωπική του διαχρονική θέση υπέρ μιας επένδυσης με σεβασμό στο περιβάλλον, έκανε ένα βήμα πίσω, διαχώρισε την όποια προσωπική άποψη, από την δημοτική πολιτική, και έπεισε ότι θα σταθεί απέναντι στην επενδύτρια εταιρεία «χωρίς προκατάληψη, αλλά και χωρίς εκπτώσεις», όπως διαρκώς τόνιζε. Με σοβαρό έλεγχο της δραστηριότητάς της, υποστηρίζοντας την εργασία όσο και το περιβάλλον, διεκδικώντας σε κάθε περίπτωση για την τοπική κοινωνία τα αντισταθμιστικά οφέλη ύψους εκατομμυρίων ευρώ, που η προηγούμενη διοίκηση απαρνήθηκε.

 Προσέφερε ένα όραμα για μια πολύπλευρη ανάπτυξη και όχι εξαρτώμενη μόνο από τα μεταλλεία. Παρουσίασε ένα πρόγραμμα για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και ένα πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης με δυναμικούς στόχους, χωρίς να χρησιμοποίει την μεταλλουργία ως άλλοθι αδράνειας για τον τουρισμό. Με τον Αριστοτέλη και τη γειτονία με το Άγιον Όρος, ως κομβικά, αλλά όχι αποκλειστικά χαρακτηριστικά.

 Και πάνω απ` όλα ενέπνευσε πίστη στην ενότητα, στην αρμονική συνύπαρξη ακόμα και κοινωνικών ομάδων με διαφορετικές απόψεις. Ενέπνευσε την εμπιστοσύνη πως θα ακούει εξίσου και τις δύο πλευρές σε κάθε ζήτημα, χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές παρωπίδες. Και την βεβαιότητα, πως δεν θα διστάσει να συγκρουστεί ακόμα και με παράγοντες που σήμερα πανηγυρίζουν για την εκλογή του, προκειμένου να δικαιώσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας στο πρόσωπό του..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ