“Οι μάσκες έπεσαν”, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, σχολιάζοντας την απάντηση της ΝΔ, στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του κόμματος, με την οποία του ζητούσε να υπάρξει συναίνεση στην διαδικασία τοποθέτησης της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Η αρνητική απάντηση της η ΝΔ στην επιστολή, με την οποία επιδιώκεται να υπάρξει θεσμική συναίνεση σε αυτό το ζήτημα, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της, σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εξήγησε ότι το πιο σημαντικό της επιστολής προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ήταν η εκδήλωση της πρόθεσης το πολιτικό σύστημα να επιδιώκει συναίνεση σε τέτοια ζητήματα, όπως πρέπει και μπορεί.
Ακολούθως απάντησε αναλυτικά στα επιχειρήματα της ΝΔ όπως διατυπώθηκαν στην δική της απαντητική απιστολή από τον αρμόδιο τομεάρχη Νίκο Παναγιωτόπουλο.
-Το πρώτο επιχείρημα της ΝΔ είναι ότι αυτή είναι μία υπηρεσιακή κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν νομιμοποιείται να προβεί σε τοποθέτηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Η απάντηση, είπε ο υπουργός είναι ότι δεν είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση, είναι κανονική κυβέρνηση που ασκεί τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα καθήκοντά της. Επίσης η βουλή δεν έχει διαλυθεί. Αυτό που έχει γίνει είναι η προαναγγελία της πρόθεσης του πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές.
-Δεύτερο επιχείρημα της ΝΔ, είπε ο υπουργός, επικαλείται το νόμο περί δημοσίων υπαλλήλων και με βάση αυτόν ότι δεν μπορούμε να προβούμε σε προαγωγές.
Η απάντηση είναι ότι δεν υπάγονται οι δικαστικοί λειτουργοί στο νόμο περί προαγωγών των δημοσίων υπαλλήλων.
-Τρίτον, η ΝΔ προδικάζει ότι το προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τη νέα ηγεσία θα πέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Προδικάζει, όπως έχει κάνει ξανά στο παρελθόν, είπε ο υπουργός, κάτι που δεν έχει συμβεί και αυτό είναι ανεπίτρεπτο.
-Τέλος είπε ο υπουργός, δίνεται η εικόνα ότι οι δικαστές είναι υποχείριο ή εργαλείο της εκάστοτε κυβέρνησης. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εκείνη εκτιμά ότι οι δικαστές και η Δικαιοσύνη γίνεται εργαλείο.
Ο Μιχάλης Καλογήρου υπογράμμισε ότι “σύμφωνα με το νόμο Καστανίδη, που ορίζει την διαδικασία, ακόμη και σε διάλυση της Βουλής συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία τοποθέτησης της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Σημείωσε ότι “οι θέσεις κενώνονται στις 30 Ιουνίου και το σχετικό προεδρικό διάταγμα θα εκδωθεί αμέσως μετά. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών ,ούτε πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνηση. Σε αυτό το διάστημα είναι απαραίτητο να υπάρχει ηγεσία της Δικαιοσύνης”.
Σε ερώτηση για το αν “Προχωράτε μονομερώς;”, ο κ. Καλογήρου απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα μονομέρειας κατά την άσκηση των καθηκόντων της κυβέρνησης και σε επόμενη ερώτηση πρόσθεσε ότι “δεν κάνουμε βήμα πίσω, το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο και η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό Συμβούλιο”.
Ο κ. Καλογήρου διευκρίνισε ότι η διαδικασία ορισμού της νέας ηγεσίας δεν ξεκίνησε τώρα, αντίθετα έχει ξεκινήσει από τις 30 Απριλίου, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος και έχει γίνει και η σχετική διαδικασία από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
Σε ερώτημα για το αν υπάρχει θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν κάποια ρεπορτάζ, και ενδεχόμενο να αρνηθεί να βάλλει την υπογραφή του στο σχετικό προεδρικό διάταγμα, ο κ. Καλογήρου απάντησε “Δεν σχολιάζω διαρροές ή ρεπορτάζ που αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πολύ περισσότερο που έχουν διαψευστεί από κύκλους της Προεδρίας”. Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έμπειρος και ξέρει να κρατά τις δέουσες αποστάσεις.
Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σκέπτεται να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου κα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία και να διευκολυνθεί η κυβέρνηση, ο κ. Καλογήρου απάντησε: “Ασφαλώς και όχι. Δεν θα ζητήσουμε τις παραιτήσεις του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά”.