Με καθεστωτική λογική εξακολουθεί να κινείται η κυβέρνηση η οποία σκοπεύει να διορίσει νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Του Κώστα Πασίση
Επι της ουσίας, το Μαξίμου φοβάται τους «καυτούς» φακέλους που θα βρει η επόμενη κυβέρνηση και θα θέλει να διερευνήσει περαιτέρω και σπεύδει να προστατευθεί για πράγματα που έχουν γίνει στο παρελθόν και φέρουν τη δική της σφραγίδα.
Επισημαίνεται ότι η ΝΔ όλο αυτό το διάστημα είχε φέρει στη δημοσιότητα σειρά «αμαρτωλών» υποθέσεων για τις οποίες ζήτησε εξηγήσεις, αλλά ποτέ δεν πήρε, από την κυβέρνηση, επικαλουμένη η τελευταία αστείες δικαιολογίες.
«Τα σκάνδαλα της εκάστοτε κυβέρνησης αποκαλύπτονται με τη πτώση της, αναφέρει με νόημα, έμπειρος βουλευτής της ΝΔ, σχολιάζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, γύρω από αυτό το ευαίσθητο ζήτημα.
Στην Πειραιώς παρακολουθούν στενά το συγκεκριμένο μείζον θέμα, που άπτεται και της πολιτικής ηθικής, και αποδίδουν τις κινήσεις της στον πανικό, από την εκλογική συντριβή της στις ευρωεκλογές. Και καλούν την απονομιμοποιημένη κυβέρνηση να σταματήσει να διασύρει τη Δικαιοσύνη και το κύρος των δικαστών.
Το θέμα, όμως, παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Πολλά στελέχη, προερχόμενα από τη «Κίνηση των 53», ζητούν από το Μαξίμου να δώσει τέλος στο ζήτημα με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει λόγος να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι φοβάται τις μετεκλογικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια λογική φέρεται να έχει και ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλωτος, που μετέχει στην εν λόγω αριστερή συνιστώσα.
Στο ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριμένη υπόθεση έχει γίνει «κομμάτι» της σφοδρής αντιπαράθεσης που είναι σε εξέλιξη στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, για τα αίτια της μεγάλης ήττας των ευρωεκλογών.
Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη, που προωθεί η κυβέρνηση, μετά τις 30 Ιουνίου, όπου λήγει η θητεία της σημερινής ηγεσίας της, συνδέονται και με το χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου, που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος.
Όλες αυτές οι παρεμβάσεις και οι κινήσεις της κυβέρνησης έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τα κομματικά επιτελεία, έχοντας υπόψη τους το βεβαρυμένο παρελθόν της κυβέρνησης η οποία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει τη Δικαιοσύνη, με σκοπό την προώθηση των δικών της πολιτικών στόχων.
Αρχής γενομένης από το 2015 και ειδικότερα την ημέρα που προκηρύχθηκε το περίφημο δημοψήφισμα, επελέγη από την κυβέρνηση η κυρία Βασιλική Θάνου ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ακόμη δεν είχε λήξει η θητεία του κ. Κουτρομάνου.
Δέκα μόλις ημέρες μετά τη συνταξιοδότηση της η κ. Θάνου μετακινήθηκε στο Μαξίμου ως νομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού.
Η στάση της κυβέρνησης, όμως απέναντι στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ελέγχεται και για σειρά άλλων μεθοδεύσεων της όπως την παράκαμψη της επετηρίδα τους, προς όφελος των «ημέτερων».
Καταγγελίες από τους ίδιους τους δικαστές για ωμές παρεμβάσεις στο έργο ανώτατων δικαστηρίων, όπως αυτή που έκανε στην τακτική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων , ο πρόεδρος του ΣτΕ για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή.
Στοχοποίηση δικαστών όταν οι αποφάσεις τους δεν συμφέρουν την κυβέρνηση.
Επίσης αίσθηση είχε προκαλέσει στην κοινή γνώμη, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η αντιθεσμική (και εν κρυπτώ) επίσκεψη στον Άρειο Πάγο του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημ. Τζανακόπουλου ο οποίος ενημερώθηκε για την υπόθεση Novartis, λίγο πριν “σκάσει” η υπόθεση στη δημοσιότητα.