Ο στρατός της Μιανμάρ είναι ένοχος για “εγκλήματα πολέμου”, “εξωδικαστικές εκτελέσεις” και “βασανιστήρια” σε βάρος ένοπλης ανταρτικής οργάνωσης της πολιτείας Ραχίν στο δυτικό τμήμα της χώρας, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Η περιοχή αυτή, o τόπος όπου έχει διαδραματιστεί η τραγωδία των Ροχίνγκια, αντιμετωπίζει εδώ και πολλούς μήνες μια αναζωπύρωση των μαχών ανάμεσα στον στρατό της Μιανμάρ και τους αντάρτες του Στρατού των Αρακάν (ΑΑ), ο οποίος αγωνίζεται για μεγαλύτερη αυτονομία του πληθυσμού βουδιστών (που ονομάζονται Ραχίν ή Αρακάν) της πολιτείας.
Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει σε έκθεσή της ότι διαθέτει “νέες αποδείξεις” ότι ο στρατός ευθύνεται και τώρα για “εγκλήματα πολέμου κι άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” κατά της εθνότητας των Ραχίν. Η ανθρωπιστική οργάνωση απαριθμεί στην έκθεσή της περιπτώσεις “εξωδικαστικών εκτελέσεων”, “αυθαίρετων συλλήψεων”, “βασανιστηρίων” και “βίαιων εξαφανίσεων”.
Ο στρατός διέψευσε άμεσα τις κατηγορίες αυτές.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αποσκοπούν “στην εξάλειψη των τρομοκρατών” και διεξάγονται “αποφεύγοντας να προκληθεί βλάβη στους άμαχους πληθυσμούς”, διαβεβαίωσε στο AFP ο εκπρόσωπος του στρατού, ο ταξίαρχος Ζάου Μιν Τουν, ο οποίος προσέθεσε ότι “μερίμνησαν για να μην διαπραχθεί κανένα έγκλημα πολέμου”.
Ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία στηρίζεται σε πολλές δεκάδες μαρτυρίες από διάφορες εθνοτικές ομάδες, φωτογραφίες, βίντεο και δορυφορικές εικόνες, επικαλούνται επτά επιθέσεις του στρατού στην εθνότητα των Ραχίν κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 14 άμαχοι, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.
Ο στρατός “τρομοκρατεί τους αμάχους”, καταγγέλλει ο Νίκολας Μπέκελιν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη νοτιοανατολική Ασία.
Η μκο κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι ότι “σιωπά” όσον αφορά τις ωμότητες αυτές και ότι εμποδίζει την μεταφορά φαρμάκων και τροφίμων, όπως επίσης και την πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης με τον οποίο προσπάθησε να έρθει σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το δημοσίευμα.
Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει παράλληλα ότι, μολονότι η περισσότερη βία έχει ασκηθεί από τον στρατό, και οι αντάρτες του Στρατού των Αρακάν ευθύνονται “για κακοποιήσεις σε βάρος αμάχων”, κυρίως με την αποστολή σε υπεύθυνους και ντόπιους επιχειρηματίες επιστολών που περιείχαν σφαίρες.
Η πολιτεία Ραχίν είναι ο τόπος στον οποίο έχει διαδραματιστεί η τραγωδία των Ροχίνγκια. Η βία του στρατού της Μιανμάρ και των πολιτοφυλακών βουδιστών κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια, που χαρακτηρίστηκε “γενοκτονία” από τους ερευνητές του ΟΗΕ, ανάγκασε από τον Αύγουστο του 2017 περισσότερους από 740.000 Ροχίνγκια να εγκαταλείψουν την περιοχή αυτή για να γλιτώσουν και να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές.