Την πλήρη ετοιμότητα του υπουργείου Εσωτερικών για την ομαλή έναρξη και ολοκλήρωση της αυριανής “πρωτόγνωρης εκλογικής διαδικασίας στην ιστορία του ελληνικού κράτους”, με τις τέσσερις διαφορετικές κάλπες, δηλώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κωνσταντίνος Πουλάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”.
“Αύριο έχουμε μια εκλογική διαδικασία με τέσσερις κάλπες: των Ευρωεκλογών, των περιφερειακών εκλογών, των δημοτικών και για πρώτη φορά των κοινοτικών εκλογών. Είναι μια εκλογική διαδικασία, που στην ιστορία του ελληνικού κράτους δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά, δηλαδή να υπάρχουν την ίδια μέρα τέσσερις διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες, με τέσσερις διαφορετικές κάλπες και όλες με υποψηφίους που χρειάζονται σταυρό προτίμησης. Είναι ένα πρωτόγνωρο εκλογικό εγχείρημα, μια πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία, για την οποία το υπουργείο Εσωτερικών, με την τεχνογνωσία που διαθέτει, με τη σωστή οργάνωση την οποία έκανε τους τελευταίους έξι μήνες και με τη σωστή πολιτική καθοδήγηση της ηγεσίας του υπουργείου, είναι σε θέση να δηλώσει, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ότι όλα θα εξελιχθούν εντάξει”, είπε ο κ.Πουλάκης.
Διευκρίνισε ότι ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων -39.063- είναι περίπου διπλάσιος από τον συνηθισμένο και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προμήθειες, “ώστε όλα τα εκλογικά τμήματα να μην έχουν καμία έλλειψη σε κάλπη, παραβάν ή στο χαρτί που χρειάζεται, σε λευκό χρώμα για όλες τις ψηφοφορίες εκτός από τις Ευρωεκλογές, που είναι σιέλ, όπως και οι φάκελοι”.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών επισήμανε ακόμη ότι στο 85% των εκλογικών τμημάτων θα υπάρχουν “Α” και “Β” εκλογικό τμήμα. Στο πρώτο θα ψηφίζουν οι πολίτες για τις Ευρωεκλογές και για τις περιφερειακές εκλογές και στο δεύτερο, ουσιαστικά στη διπλανή αίθουσα, θα καταθέτουν την ψήφο τους για τις δημοτικές και τις κοινοτικές.
“Υπάρχει και ένα 15% των εκλογικών τμημάτων, μεταξύ των οποίων τα μισά είναι σε δήμους που δεν έχουν κοινότητες -59 είναι αυτοί οι δήμοι- όπου οι ψηφοφόροι θα ψηφίζουν ενιαία στην ίδια αίθουσα, σε τρεις κάλπες. Και υπάρχουν και κάποια άλλα εκλογικά τμήματα, περίπου 3000, τα οποία είναι επίσης ενιαία, έχουν μεν και τις τέσσερις κάλπες αλλά έχουν πολύ μικρό εκλογικό κατάλογο, δηλαδή ένα εκλογικό σώμα που δεν υπερβαίνει τους 250 ανθρώπους” εξήγησε ο κ.Πουλάκης, υπενθυμίζοντας ότι για τις Ευρωεκλογές οι πολίτες μπορούν να βάλουν μέχρι τέσσερις σταυρούς, ενώ ο αριθμός των σταυρών διαφέρει στις υπόλοιπες τρεις εκλογές διαδικασίες, αναλόγως του αριθμού των μελών του περιφερειακού, δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου. Σε κάθε εκλογικό τμήμα, πάντως, θα υπάρχει αφίσα με σαφείς οδηγίες για τη σταυροδοσία στον συγκεκριμένο δήμο ή περιφέρεια.
Ως προς το πόσοι θα είναι οι δεκαεπτάχρονοι και δεκαεπτάχρονες, που θα ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά, ο κ.Πουλάκης σημείωσε: “Ψηφίζουν, πρώτον, οι δεκαεπτάρηδες, βάσει νόμου που πέρασε από αυτή την κυβέρνηση το 2016. Αυτοί έχουν για πρώτη φορά το συγκεκριμένο δικαίωμα. Αλλά σκεφτείτε ότι οι τελευταίες εκλογές ήταν το 2015, τότε ψήφισαν οι δεκαοκτάρηδες, ενώ υπάρχουν οι γεννηθέντες σε πέντε χρονιές, από το 1997 μέχρι το 2002, που δεν έχουν μέχρι σήμερα ψηφίσει, που κι αυτοί για πρώτη φορά φέτος θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν”. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι νέοι είναι συνολικά περίπου 520.000-530.000.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι στα επόμενα χρόνια θα μπορούσαμε να δούμε στην Ελλάδα ηλεκτρονική ψηφοφορία και στις εθνικές εκλογές -αφού ήδη το σύστημα έχει υιοθετεί στις ψηφοφορίες της Βουλής, αλλά και στις αρχαιρεσίες αρκετών φορέων ανά τη χώρα, ο κ.Πουλάκης απάντησε: “τις σκέψεις για ηλεκτρονική ψηφοφορία ας τις αφήσουμε για τις επόμενες γενιές”.
Όπως σημείωσε, “όταν μιλάμε για Βουλή ή για κάποιους φορείς, όλοι αυτοί έχουν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, μικρό, ενώ στις εθνικές εκλογές μιλάμε για 9 εκατ. Έλληνες. Δεν υπάρχει χώρα που να κάνει ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η εκλογική διαδικασία είναι το ύψιστο δημοκρατικό καθήκον κάθε πολίτη και πρέπει να είναι αδιάβλητη. Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή να υπάρχει τεχνολογία και τεχνογνωσία, ούτως ώστε να διασφαλίζεται όχι μόνο το αδιάβλητο, αλλά και η διαχείριση οποιασδήποτε πιθανής ένστασης, αν κάποιος θεωρήσει ότι αδικείται. Αν σήμερα θέλει κάποιος υποψήφιος ή κόμμα να κάνει ένσταση, π.χ., ότι σε κάποιο εκλογικό τμήμα μετρήθηκαν διαφορετικά τα ψηφοδέλτια κι ήταν άλλος ο πραγματικός αριθμός, κάνει ένσταση κι εμείς ανοίγουμε τον φάκελο, ξαναβλέπουμε τα ψηφοδέλτια και υπάρχει το χαρτί, το αποδεικτικό στοιχείο. Δεν νομίζω ότι έχει βρεθεί λύση ηλεκτρονικά, για να αποδεικνύονται ορισμένα πράγματα. Ας καλυτερεύσουμε λοιπόν τις διαδικασίες που έχουμε όσο μπορούμε -πιστεύω ότι έχουμε φτάσει σε ένα πολύ θετικό και άριστο τρόπο- και τις σκέψεις για ηλεκτρονική ψηφοφορία ας τις αφήσουμε για τις επόμενες γενιές”.
Ο κ.Πουλάκης σημείωσε τέλος ότι πρέπει διαρκώς να θυμόμαστε ότι οι εκλογές είναι μια γιορτή της δημοκρατίας, στην οποία καλό είναι να παίρνουμε μέρος όσο το δυνατόν πιο ενεργά. “Ψηφίζουμε για τη ζωή μας” κατέληξε._