today-is-a-good-day
9.4 C
Athens

FAZ: Νέος θυμός με την Ελλάδα και τις παροχές Τσίπρα

Στη σημερινή, έντυπη έκδοση της εφημερίδας  Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενείται  ανταπόκριση των Tobias Piller και Werner Mussler από τις Βρυξέλλες με τίτλο: «Νέος θυμός με την Ελλάδα» και υπότιτλο «Οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ ανησυχούν για τα σχέδια παροχών του Τσίπρα».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα νέα σχέδια παροχών και μειώσεων φορολογίας της ελληνικής κυβέρνησης προκαλούν αναστάτωση στους ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι, μετά τη συνάντηση του Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, δήλωσε ‘ανήσυχος’, λόγω της νέας γραμμής πολιτικής που ακολουθεί η Αθήνα.

Ακολουθεί συνοπτική παράθεση του πακέτου μέτρων παροχών και φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση. Όπως σημειώνεται, τα συγκεκριμένα μέτρα θεωρούνται ως μία προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πριν από τις προσεχείς Ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, να αναπληρώσει το έδαφος έναντι της αντιπολιτευόμενης ΝΔ. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα σχέδια παροχών αντίκεινται σε όσα η Αθήνα έχει συμφωνήσει με τους διεθνείς πιστωτές της.

Κατόπιν το ρεπορτάζ αναφέρει ότι, βάσει πληροφοριών από συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ο Klaus Regling απηύθυνε προειδοποιήσεις προς τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ ότι η Ελλάδα, με αυτήν την πολιτική, θα εκτραπεί του συμφωνημένου στόχου για την επίτευξη πρωτογενούς, δημοσιονομικού πλεονάσματος της τάξης του 3,5% επί του ΑΕΠ της σε ετήσια βάση και έως το 2022. Ο επικεφαλής του ESM έκανε λόγο για ένα διαρκές δημοσιονομικό κενό που θα ανέρχεται περίπου στο 1%, ενώ, πλέον αυτού, σημείωσε σε επικριτικό τόνο ότι τα εν λόγω μέτρα δεν ευνοούν, μεσο – και μακροπρόθεσμα, την οικονομική ανάπτυξη.

Σε ό, τι αφορά τη σχετική τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centano, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ήταν γενικόλογη, καθώς περιορίστηκε στο να επισημάνει ότι ‘Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει στην πορεία της οικονομικής ανάκαμψης, την οποία ζήσαμε κατά τα προηγούμενα χρόνια’. Από την πλευρά του, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, Olaf Scholz, σημείωσε ότι υπάρχει μία ‘ακολουθία ενεργειών’ για τις περαιτέρω πορεία των πραγμάτων, καθώς αρχικά, οι αρμόδιοι της ομάδας εργασίας των διεθνών πιστωτών, θα παρουσιάσουν μία εκτίμηση σε ό, τι αφορά τα ελληνικά μέτρα. Κατόπιν – σημείωσε ο κ. Scholz -, το Eurogroup της 13ης Ιουνίου θα ασχοληθεί με τις αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι, παρά την επίσημη συγκράτηση στις δηλώσεις, στο παρασκήνιο επικράτησε έντονη δυσθυμία, καθώς, με βάση πληροφορίες από ευρωπαίους διπλωμάτες, η ελληνική κυβέρνηση με τις υποσχέσεις της, θέτει σε κίνδυνο την προγραμματισμένη για τον Αύγουστο, καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για προεκλογικά δώρα και ότι απειλεί με υπονόμευση τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της χώρας.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε αρχίσει από τα τέλη του 2017 να διανέμει ένα ‘κοινωνικό μέρισμα’, λόγω του ότι είχαν επιτευχθεί οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι, με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος να αγγίζει το 4,4% του ΑΕΠ. Παρά ταύτα ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι το πλεόνασμα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 υποχώρησε κατά 0,5%, ενώ για το τρέχον έτος τα δημοσιονομικά περιθώρια για διανεμητικές πολιτικές είναι πιο περιορισμένα από ό, τι το 2017 και το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ