today-is-a-good-day
12 C
Athens

Α.Τσίπρας στους FT: Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το ποδήλατο, αν δεν τις κάνεις πέφτεις κάτω…

Συνέντευξη στους Financial Times έδωσε μόλις λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει μάχη για να κερδίσει τις εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τις 20 Οκτωβρίου υποστηρίζοντας ότι δικαιούται άλλη μια θητεία για να συνεχίσει την πρόοδο που έχει σημειώσει στο να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι όλες οι δημοσκοπήσεις από το 2016 φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο πίσω από τη ΝΔ και προσθέτει πως ο κ. Τσίπρας παραμένει αισιόδοξος και επιμένει: «Δεν σκέφτομαι ότι θα χάσω τις εκλογές, αλλά πώς θα τις κερδίσω. Υπάρχει ένα ρητό: αν ένας στρατιώτης πάει στον πόλεμο για να χάσει, καλύτερα να μην πάει καν. Δεν γεννήθηκα για να είμαι πρωθυπουργός. Δεν κατάγομαι από πολιτική οικογένεια. Έγινα ο νεότερος πρωθυπουργός στην ελληνική ιστορία στην ηλικία των 40. Έτσι είναι η ζωή. Στη ζωή πρέπει να πολεμάς. Αλλά η τελική απόφαση είναι του λαού, όχι δική μας», λέει.

Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο Γκρούεφσκι δεν ήθελε να διαπραγματευτεί. Θυμάμαι που πήγα στο Βερολίνο. Συνάντηση την καγκελάριο Μέρκελ και συζητήσαμε επί μακρόν. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε και για την εξωτερική πολιτική και της είπα “θέλω να λύσω αυτό το πρόβλημα, ακόμη και με τον Γκρούφεσκι. Θα προσπαθήσω να τον προκαλέσω ζητώντας του να καθίσει στο τραπέζι. Αν δεν θελήσει θα τον κατηγορήσω [οτι δεν θέλει διευθέτηση]. Μου απάντησε: “δεν σε πιστεύω”. Τη ρώτησα γιατί και είπε “επειδή όλοι οι προκάτοχοί σου δεν ήθελαν να ανοίξουν το θέμα αυτό, ειδικά ο Σαμαράς. “Η δική μου άποψη είναι διαφορετική”, είπα. «Η γνώμη μου είναι ότι η Ελλάδα μόνον όφελος θα αποκομίσει αν καταφέρουμε να λύσουμε τις διαφορές με τους βόρειους γείτονές μας. Η Ελλάδα έχει αρκετές διαφορές με τους γείτονές της στα ανατολικά – δεν θέλουμε περισσότερα προβλήματα με τους βόρειους γείτονές μας, ειδικά τις χώρες που πιστεύω δεν απειλούν την Ελλάδα”. Δεν νομίζω ότι η Άνγκελα Μέρκελ με πίστεψε, αλλά απέδειξα ότι εννοούσα όσα έλεγα, όταν οι εξελίξεις στα Σκόπια έδειξαν ότι υπήρχε μια ευκαιρία».

«Φαινόταν ότι η μόνη διαφορά ήταν το όνομα. Αλλά δεν ήταν μόνον το όνομα -ήταν η ιστορία μας και η ταυτότητά μας. Κι αυτό το έκανε πολύ δύσκολο. Νομίζω ότι είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Κανείς δεν πέρασε το 100% των θέσεών του. Φανταστείτε, η Βόρεια Μακεδονία είναι μια μικρή χώρα με 2,5 εκατ. Αν έχουμε φυσιολογικές σχέσεις η χώρα θα αποτελέσει στρατηγικό εταίρο για την Ελλάδα, πεδίο επενδύσεων για άνοιγμα των αγορών», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας ο κ. Τσίπρας είπε ότι εξήγησε στον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα ότι τα Τίρανα θα πρέπει να προστατεύουν καλύτερα τα δικαιώματα των ελληνικής καταγωγής υπηκόων, αλλιώς ο δρόμος για την ένταξή της στην ΕΕ θα παραμείνει κλειστός. Αν η Αλβανία σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα «η Ελλάδα – και εγώ προσωπικά – θα υποστηρίξουμε μια πιθανή απόφαση τον Ιούνιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας αν έχει σημειώσει πρόοδο. Θα ήταν άδικο», λέει.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως δεν θέλει η Ελλάδα να παρουσιαστεί ως επικριτής των άλλως χωρών θέτοντας υπερβολικά άκαμπτες συνθήκες για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ. «Οι λαοί των Βαλκανίων χρειάζονται κάποιο κίνητρο. . . μεταρρυθμίσεις. Είναι σαν το ραβδί και το καρότο. Πρέπει να έχουν το καρότο, αν όλα είναι σκοτάδι. ”

Αναφερόμενος την οικονομία το δημοσίευμα αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας προβλέπει για το 2019 ανάπτυξη μεταξύ 2,2%-2,4%. Ενώ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του τον Οκτώβριο θα αυξηθούν οι πιθανότητές του στην κάλπη, καθώς οι ψηφοφόροι θα έχουν περισσότερο χρόνο για να συνειδητοποιήσουν τη σταθερή ανάκαμψη και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

«Κάθε μέρα που περνά νομίζω ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση. Η αναμονή είναι προς όφελός μου επειδή υπάρχει ενίοτε μια καθυστέρηση μεταξύ κρίσιμων αποφάσεων και του χρόνου που χρειάζονται οι άνθρωποι για να αναγνωρίσουν τις αλλαγές, ειδικά στην οικονομία. Νομίζω ότι τώρα ο κόσμος αρχίζει να βλέπει τα οφέλη της ανάκαμψης», λέει ο πρωθυπουργός.

Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Τσίπρας δηλώνει ευχαριστημένος, ωστόσο προσθέτει ότι οι μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες «είναι μερικές φορές αντικίνητρο για τους επενδυτές» ενώ υποστηρίζει ότι χρειάζεται υπομονή για να επιτευχθεί το σωστό αποτέλεσμα. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι μερικές φορές είναι καλύτερο να κάνουμε κάτι κατά γράμμα, ακόμη κι αν αυτό απαιτεί χρόνο για να εγκαθιδρύσουμε μια επένδυση παρά να προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα χωρίς βεβαιότητα και να βρούμε στο μέλλον τεράστιες δυσκολίες.» Ομολογεί, όμως, ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειας για να διευκολυνθούν οι επενδυτές: «Φυσικά αναγνωρίζω ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις – κι αυτές είναι σαν το ποδήλατο, αν δεν τις κάνεις πέφτεις κάτω».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ