today-is-a-good-day
9.3 C
Athens

Χ.Βερναρδάκης: Η Ν.Δ. είναι μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού, ακροδεξιάς λογικής και πολιτισμικής υποκουλτούρας.

«Θα συνεχίσει η χώρα την πορεία της σε μια δίκαιη ανάπτυξη και σοβαρό κοινωνικό κράτος ή θα επιτρέψουμε στην κλεπτοκρατία και τις παρασιτικές ελίτ να ξαναγυρίσουν στον ‘τόπο του εγκλήματος;»: αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών κατά τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτηρίζει το σχέδιο του Κυρ. Μητσοτάκη, «εφιαλτικό για τους εργαζόμενους και τις μεσαίες τάξεις», ενώ λέει πως το πρόγραμμα της ΝΔ  αποτελεί«ένα αναμάσημα νεοφιλελεύθερων ιδεολογημάτων, συνισταμένη των οποίων είναι η αφαίρεση όσο γίνεται περισσότερων οικονομικών και εργασιακών δικαιωμάτων από τους εργαζόμενους».

Ο υπουργός Επικρατείας υποστηρίζει επίσης ότι «ο αυθόρμητος λόγος του Κυρ. Μητσοτάκη βρίθει από ρατσιστικά και ταξικά στερεότυπα», ενώ κατηγορεί τη σημερινή ΝΔ ότι έχει γίνει «μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού, ακροδεξιάς λογικής και πολιτισμικής υποκουλτούρας, (που) δεν έχει σχέση με το κόμμα της κεντροδεξιάς, του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού και του ‘μεσαίου χώρου’, όπως υπήρξε η ΝΔ μέχρι το 2010».

Ο κ. Βερναρδάκης βάζει στο στόχαστρό του και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας: «Αν είχαμε ακολουθήσει τη ‘γραμμή Στουρνάρα’ θα είμασταν ακόμα σε Μνημόνιο».

Τέλος, για τις δημοσκοπήσεις παρατηρεί ότι την «ημέρα των εκλογών η ερώτηση μετατρέπεται στο «γιατί οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω». Όμως ενώ «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρών σοφών», εδώ έχουμε ξεπεράσει το δις και βαδίζουμε αισίως προς το εξάκις» αναφέρει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχετε μιλήσει για σύγκρουση δύο κόσμων, για σύγκρουση των ελίτ με τους πολλούς. Ποιο είναι το κεντρικό διακύβευμα των επικείμενων εκλογών;

Απ.: Είναι το μεγάλο δίλημμα, θα συνεχίσει η χώρα την πορεία της σε μια δίκαιη ανάπτυξη και σοβαρό κοινωνικό κράτος ή θα επιτρέψουμε στην κλεπτοκρατία και τις παρασιτικές ελίτ να ξαναγυρίσουν στον «τόπο του εγκλήματος»;

Το ίδιο δίλημμα με διαφορετικούς πρωταγωνιστές αλλά με το ίδιο διλημματικό φορτίο υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Θα αντιστραφεί η πολιτική λιτότητας που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ή θα συνεχιστεί η λιτότητα και τα εθνικιστικά της παράγωγα; Θα υπάρξει προοδευτικός άνθρωπος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή θα επικρατήσει ο ακραίος συντηρητισμός του Βέμπερ;α

 

Ερ.: Δεν είναι όμως άδικο να λέτε για ένα κόμμα που από τη Μεταπολίτευση και μετά, κερδίζει την εμπιστοσύνη εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων σε όλες τις αναμετρήσεις, ότι εκπροσωπεί τις ελίτ μόνον;

Απ.: Μα, δεν αναφερόμαστε επί της ουσίας στο ίδιο κόμμα. Η σημερινή ΝΔ που είναι μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού, ακροδεξιάς λογικής και πολιτισμικής υποκουλτούρας, δεν έχει σχέση με το κόμμα της κεντροδεξιάς, του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού και του «μεσαίου χώρου», όπως υπήρξε η ΝΔ μέχρι το 2010. Για αυτό άλλωστε και το κόμμα που κατακτούσε στην άνοδό του ποσοστά της τάξης του 45-47%, μετά το 2012 συρρικνώθηκε δραματικά. Η ηγεσία Σαμαρά αρχικά, και σήμερα η ηγεσία Μητσοτάκη, έχουν απαξιώσει κάθε λαϊκότητα στο χώρο αυτό. Δεν υπάρχει λέξη, φράση, χειρονομία από τους σημερινούς διαχειριστές της ΝΔ που να μην παραπέμπει σε μια βαθιά απαξίωση κάθε λαϊκότητας.

Ερ.: Σε εσάς τι γεύση άφησε το παράδειγμα με τον ψυκτικό από το Περιστέρι;

Απ.: Δεν με εξέπληξε. Ο αυθόρμητος λόγος του Κυρ. Μητσοτάκη βρίθει από ρατσιστικά και ταξικά στερεότυπα. Παρακολουθείστε για παράδειγμα τους λόγους του για την αναπηρία. Βρίθουν από στερεότυπα δυσφημιστικά για τους ανάπηρους, με αποκορύφωμα την πράξη εργαλειοποίησης του υποψηφίου ευρωβουλευτή του.

Ο «ψυκτικός» υπήρξε ένα κορυφαίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίον αντιλαμβάνεται την κοινωνία. Η εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη για την κοινωνία τοποθετεί τον «ψυκτικό» στο Περιστέρι και όχι στο Ψυχικό, παραδείγματος χάριν. Το ίδιο στερεότυπο εκδηλώθηκε και με την αποστροφή του για την «εργασία από το σπίτι», στην οποία τοποθέτησε «γυναίκα». Ανάπηροι, γυναίκες, τεχνικοί κ.ο.κ. αποκαλύπτουν τον βαθύ ελιτίστικο χαρακτήρα ενός ανθρώπου που μπερδεύει την «αριστεία» με την αριστοκρατία και την ολιγαρχία.

Ερ.: Ένα από τα θέματα του δημοσίου διαλόγου είναι οι δημοσκοπήσεις. Με δεδομένη την αποτυχία τους στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και την αυτοκριτική ορισμένων εκ των δημοσκόπων, τι άλλαξε από τότε στις δημοσκοπήσεις; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει σχετική συζήτηση μετά τις εκλογές;

Απ.: Με τις δημοσκοπήσεις που αναφέρετε ασχολείται κυρίως ο Τύπος και ο δημοσιογραφικός κόσμος. Και λυπάμαι που θα το πω, αποδεικνύεται πόσο ελλιπής σε γνώσεις και καινοτομία είναι σήμερα το μηντιακό περιβάλλον. Έχω ξαναπεί, ότι τα τελευταία χρόνια, ενώ μέχρι τις εκλογές η συνήθης ερώτηση είναι «τι λέτε για τις δημοσκοπήσεις», την ημέρα των εκλογών η ερώτηση μετατρέπεται στο «γιατί οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω». Όμως ενώ «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρών σοφών», εδώ έχουμε ξεπεράσει το δις και βαδίζουμε αισίως προς το εξάκις.

Ερ.: Αντέχει, τελικώς, η οικονομία τη δέσμη θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός; Δεν λαμβάνετε υπόψη σας τις ανησυχίες των Βρυξελλών και τις ενστάσεις του κυρίου Στουρνάρα;

Απ.: Αν είχαμε ακολουθήσει τη «γραμμή Στουρνάρα» θα ήμασταν ακόμα σε Μνημόνιο. Θυμίζω ότι η «γραμμή Στουρνάρα» ήταν η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, γιατί θεωρούσε ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορούσε μετά τον Αύγουστο του 2018 να βγει στις αγορές και να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της. Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης παρέπεμπε βεβαίως σε ένα νέο πρόγραμμα, εξ’ ού άλλωστε και οι αναφορές της ΝΔ περί «τετάρτου μνημονίου», αδυναμίας εξόδου στις αγορές, καταστροφής της οικονομίας. Νομίζω ότι έχει περάσει πολύς καιρός από τότε και καταγράφηκαν ποιες προβλέψεις δικαιώθηκαν και ποιες «προβλέψεις» ήταν προσχηματικές, μόνο και μόνο για να δικαιώσουν την πολιτική Μητσοτάκη.

Τα θετικά μέτρα που αρχίζουν από αύριο να εφαρμόζονται είναι απολύτως μέσα στο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε από την καλή πορεία της οικονομίας. Και εμείς οφείλουμε να αρχίζουμε να διορθώνουμε αδικίες και παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, που διογκώθηκαν στα χρόνια των μνημονίων. Έχουμε πλήρη επίγνωση τόσο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας όσο όμως και των αναγκών της κοινωνίας που πρέπει να καλυφθούν.

Ερ.: Είναι σαφές -όπως προκύπτει από τις ομιλίες του κυρίου Μητσοτάκη- ότι προτείνει στην ελληνική κοινωνία μιαν άλλην αντίληψη από αυτήν της κυβέρνησης: αντί ενίσχυσης των ασθενέστερων, των συνταξιούχων κ.α. με επιδόματα αντιπροτείνει μείωση της φορολογίας, και άρα περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές, περισσότερους εργαζόμενους. Γιατί είναι κατακριτέο το σχέδιο αυτό, κύριε υπουργέ;

Απ.: Το πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη δεν είναι αναπτυξιακό. Είναι ένα ταξικό πρόγραμμα συνέχισης της λιτότητας και καταστροφής του κοινωνικού κράτους. Αποτελεί ένα αναμάσημα νεοφιλελεύθερων ιδεολογημάτων, συνισταμένη των οποίων είναι η αφαίρεση όσο γίνεται περισσότερων οικονομικών και εργασιακών δικαιωμάτων από τους εργαζόμενους. Η μείωση της φορολογίας που προτείνει πηγαίνει παρέα με ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων υποδομών της υγείας, της παιδείας, του ασφαλιστικού συστήματος. Τις αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων τις θεωρεί «επιδόματα», τη στιγμή που όλος ο οικονομικός μηχανισμός που προτείνει στηρίζεται στη ιδέα ότι ο μισθός πρέπει να είναι στην πραγματικότητα ένα επίδομα plus.

Το σχέδιο Μητσοτάκη δεν είναι κατακριτέο. Είναι εφιαλτικό για τους εργαζόμενους και τις μεσαίες τάξεις.

Ερ.: Ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη ομιλία του έκανε λόγο για παρακράτος, που αναμίχθηκε στη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών από τις διακοπές του. Υπάρχει παρακράτος σήμερα; Έχει ονοματεπώνυμο;

Απ.: Το παρακράτος στην Ελλάδα είχε ιστορικά βαπτισθεί με το όνομα του Γκοτζαμάνη, του ανθρώπου που οδηγούσε το τρίκυκλο στη δολοφονία Λαμπράκη. Για αυτό και μιλάγαμε για «Γκοτζαμάνηδες» όταν θέλαμε να ονοματίσουμε τους παρακρατικούς. Από τα χρόνια εκείνα το παρακράτος άλλαξε τρόπους δράσης, χώρους εμπλοκής, εργαλεία και μέσα. Επεξέτεινε τις δουλειές του, ανέπτυξε τις δραστηριότητές του. Πάντα όμως στην υπηρεσία ανθρώπων που θεωρούν ότι η εξουσία είναι δική τους και η δημοκρατία ένα απλό ατύχημα. Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Βουλή για «τακτικές Μπολσονάρο». Και πράγματι αυτή είναι η βασική γραμμή ενός ολόκληρου επικοινωνιακού συστήματος που στοχεύει στην παραγωγή fake news, σύγχυσης και προσωπικών επιθέσεων. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε όλον αυτόν τον ακροδεξιό φαύλο κύκλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ