today-is-a-good-day
13.5 C
Athens

Tagesschau: Τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής καθορίζουν τον προεκλογικό αγώνα στην Ελλάδα

«Σχεδόν 60% έφτασε η συμμετοχή στις τελευταίες ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Είναι σαφώς υψηλότερο ποσοστό από της Γερμανίας, όπου πριν από πέντε χρόνια ούτε ένας στους δύο δεν ψήφισε. Η Ελλάδα είχε την τέταρτη υψηλότερη συμμετοχή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ» γράφει η γερμανική ιστοσελίδα Τagesschau (του καναλιού ARD) σε ανταπόκριση από την Αθήνα.

«Καλώς έχουν έτσι τα πράγματα», λέει ο Νίκος Καλανσής  ο οποίος σύντομα θα κάνει το Abitur του στη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Η Ευρώπη είναι σημαντική για τη χώρα του – λέει: «Πιστεύω στην πολιτική και πιστεύω στην ΕΕ. Επειδή πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι το μέλλον της Ελλάδας».

«Αλλά θα φέρει πράγματι το μέλλον για την Ελλάδα περισσότερη ανάπτυξη, άρα και περισσότερες θέσεις εργασίας, όπως υπόσχεται η παρούσα κυβέρνηση; Η εσωτερική πολιτική εξοβέλισε τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά θέματα από τον προεκλογικό αγώνα. Και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία, που θέλει να διαδεχτεί στην κυβέρνηση το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι Ευρωεκλογές είναι γι’ αυτήν ένα σημαντικό τεστ για τις διαθέσεις των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές νωρίς το φθινόπωρο» εκτιμά η γερμανική ιστοσελίδα.

Δεν σκέφτονται όλοι της γενιάς του τόσο θετικά όσο αυτός, λέει ο νεαρός Αθηναίος Καλανσής . «Γνωρίζω και ότι πολλοί νέοι σκέφτονται πως η ΕΕ κατέστρεψε την οικονομία μας. Ότι η κρατική κυριαρχία μας είναι περιορισμένη. Πρόκειται για ζητήματα που δεν πρέπει να απαντήσουν μόνο οι πολιτικοί».

Περίπου 300.000 νεαροί Έλληνες λέγεται ότι εγκατέλειψαν τη χώρα για πάντα τα τελευταία 10 χρόνια. Χωρίς αυτούς, τους κατά το πλείστον προσοντούχους και εργατικούς Έλληνες η χώρα θα δυσκολευτεί να βγει γρηγορότερα από την κρίση. Αυτό λέει ο Ιωάννης Σακκάς, συνταξιούχος που μένει στο Κολωνάκι. Αναρωτιέται γιατί δεν καταφέρνει η Ευρώπη να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας για νέους στην Ελλάδα. «Ξέρετε, η οικονομία μας έχει χάσει 30% της δύναμής της από την αρχή της κρίσης. Η νέα ανάπτυξη λίγο μπορεί να το διορθώσει αυτό. Ποιος να πρωτοπάρει;». Στον τουρισμό, το βλέπει κανείς, ότι η πορεία είναι ανοδική, λέει ο Σακκάς. «Αλλά θα χρειαζόμασταν ανάπτυξη 4% με 5%, για να μπορέσουμε εμείς οι κανονικοί άνθρωποι να είμαστε καλά. Απέχουμε πολύ, πάρα πολύ από τη βελτίωση».

Τι έγινε με τις υποσχέσεις των συνόδων κορυφής της ΕΕ, ρωτάει η Μυρτώ Λιαλιούτη, που αρθρογραφεί στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Επανειλημμένα και η καγκελάριος υποσχέθηκε ότι θα γίνει κάτι για περισσότερες δουλειές για τους νέους της Ευρώπης. Αλλά αντ’ αυτών επιβλήθηκε μόνο ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, λέει η δημοσιογράφος: «Μετά την κρίση, μόλις μπορέσαμε να φύγουμε από το πρόγραμμα διάσωσης, πολλά πράγματα παρέμειναν δυστυχώς τα ίδια για μας. Τίποτα δεν άλλαξε πολύ. Θα πρέπει να συνεννοηθούμε με τους πιστωτές, με τους χρηματοδότες μας, σε σημαντικά πεδία πολιτικής».

Η Ελλάδα εξαρτάται από τη χρηματοδότηση των πλούσιων χωρών που έχουν τον κύριο λόγο. Η χώρα μπορεί να κάνει μόνον όσα άλλοι στην Ευρώπη της επιτρέπουν. Αυτό το αίσθημα έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού. Ο νεαρός επιχειρηματίας Σταύρος Τσομπανίδης από την Πάτρα έχει άλλη άποψη: Ο καθένας πρέπει απλά να εφαρμόσει τις καλές ιδέες του – και τότε θα τα καταφέρει – λέει ο σχεδιαστής.

Η μικρή του επιχείρηση είναι μια ιστορία επιτυχίας στο κέντρο της Ευρώπης. Φτιάχνει σκελετούς γυαλιών και θήκες για κινητά τηλέφωνα. «Όλα είναι στο κεφάλι μας. Αλλά πρέπει και να δράσουμε. Αν δεν δράσουμε τα επόμενα πέντε χρόνια, θα αναγκαστούμε να γκρινιάζουμε πάλι με τον ίδιο τρόπο – ότι η Ελλάδα δεν πάει καλά, δεν έχουμε δουλειές ούτε οικονομική ανάπτυξη».

Νέα ελπίδα λοιπόν και πάλι για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα; Στον προεκλογικό αγώνα για τις Ευρωεκλογές γίνονται πολλές τέτοιες συζητήσεις. Ακόμα και στις ΗΠΑ έφτασαν οι καλύτερες ειδήσεις από το Νότο της Ευρώπης. Ο Νίκος Ευσταθίου μετανάστευσε πριν από 8 χρόνια στις ΗΠΑ – και από πέρυσι επέστρεψε στην πατρίδα. Γράφει τώρα αναλύσεις και σχόλια για την ηλεκτρονική έκδοση της συντηρητικής εφημερίδας «Καθημερινή» και ελπίζει πολλά για την πατρίδα του. «Η Ελλάδα πήρε το μάθημά της. Πιστεύω ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξελίχτηκαν πάρα πολύ και ξεπέρασαν τα παλιά. Αυτό μπορούν να το αντιληφθούν και οι πολίτες της Γερμανίας. Ισχύει τόσο για τους συντηρητικούς όσο και για τους πάλαι ποτέ ακραίους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ, που στο μεταξύ ασκούν μια πολύ μετριοπαθή πολιτική. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης οι περισσότεροι από μας τους Έλληνες συνειδητοποίησαν πολύ το ρόλο μας στην Ευρώπη. Νομίζω ότι η καρδιά και το μυαλό μας ανήκουν στην ΕΕ. Και οι μεταρρυθμίσεις ήταν απλά απαραίτητες, για να μπορέσουμε να παραμείνουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ