today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Μαΐου

Μπορεί παραδοσιακά, η Κυριακή των Βαΐων ν’ αποτελεί το “κύκνειο άσμα” για τις περισσότερες θεατρικές παραστάσεις της χειμερινής σεζόν, στις σκηνές της Αθήνας, ωστόσο τον τελευταίο μήνα της ‘Ανοιξης, ουκ ολίγες πρεμιέρες θα διεκδικήσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Έργα κλασικά και δοκιμασμένα, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενες ή σχεδόν άγνωστες στο ευρύ κοινό δραματουργίες, διασκευές μυθιστορημάτων και ενδιαφέρουσες συνεργασίες περιλαμβάνει, η θεατρική ατζέντα του Μαΐου που επιφυλάσσει αφθονία νέων παραγωγών.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει δώδεκα από αυτές που θα μας φτάσουν μέχρι το καλοκαίρι.

 

«Η τραγική ιστορία του ‘Αμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας», του Ουίλιαμ Σαίξπηρ- Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 3/5

 

Μετά τον «Θείο Βάνια» και τις «Βάκχες», πρόκειται για την τρίτη συνεργασία του Έκτορα Λυγίζου και της ομάδας Grasshopper, με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, αυτή τη φορά με το δημοφιλέστερο αλλά και πιο αινιγματικό έργο του Σαίξπηρ σε μια καινούρια διασκευή για έξι ηθοποιούς, που ακολουθώντας πιστά την πλοκή του έργου επιχειρεί να ανακαλύψει τους μηχανισμούς του. Στην «Τραγική ιστορία του ‘Αμλετ» όλα τα πρόσωπα είναι διχασμένα: ένα κομμάτι τους συλλογίζεται, αφηγείται και καθοδηγεί ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρει (ή να επινοήσει) ένα νόημα, ενώ ένα άλλο κομμάτι τους δρα και βιώνει. Αυτό το διχασμό των προσώπων θα εξερευνήσει η παράσταση, χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο το παιχνίδι που παίζεται ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό. Πάιζουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Έκτορας Λυγίζος, ‘Αρης Μπαλής, Ηρώ Μπέζου, Αινείας Τσαμάτης.

 

«Ο κύκλος του έρωτα- Το γαϊτανάκι» του ‘Αρθουρ Σνίτσλερ- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 3/5

 

Ως «ένα ερωτικό παιχνίδι με δέκα δυνατούς “παίκτες” του ελληνικού θεάτρου» συστήνει ο Θωμάς Μοσχόπουλος τη νέα του σκηνοθετική δουλειά πάνω στο έργο του ‘Αρθουρ Σνίτσλερ. Το τολμηρό έργο του Αυστριακού συγγραφέα, που στην εποχή του (1897) χαρακτηρίστηκε πορνογραφικό, παραμένει μια ζωηρή αποτύπωση των ερωτικών και σεξουαλικών σχέσεων μέσα από μια σπονδυλωτή σύνθεση δέκα ερωτικών συναντήσεων. Παίζουν: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Αυγουστίνος Κούμουλος, ‘Αννα Μάσχα, Κίττυ Παϊταζόγλου, Νικόλας Παπαγιάννης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Σίσσυ Τουμάση, Κώστας Φιλίππογλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος.

 

«Ψίθυροι» της Λίλιαν Χέλμαν- Θέατρο Αθηνών. από 3/5

 

Το έργο της Λίλιαν Χέλμαν, που έγινε ευρέως γνωστό από την ομώνυμη ταινία του 1961, εμπλουτίζεται με πραγματικά στοιχεία από την καταγγελία μιας μαθήτριας για την παράνομη σχέση δύο καθηγητριών της. Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Κοέν εμπλουτίζει το δράμα με καταγραφές του πραγματικού γεγονότος που ενέπνευσε την Χέλμαν και μετατοπίζει χρονικά το έργο στο 1810, με φόντο τη Σκωτία. Ερμηνεύουν: Μαρίνα Ψάλτη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Βάνα Παρθενιάδου, Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Βασιλική Κωστοπούλου. Επί σκηνής το φωνητικό σύνολο chόrεs.

 

«Elephant song»- Θέατρο Οδού Κυκλάδων, από 4/5

 

Βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Καναδού Νικολά Μπιγιόν, η παράσταση που σκηνοθετεί ο Αργύρης Πανταζάρας, μας κάνει κοινωνούς σε μια υπόθεση μυστηριώδους εξαφάνισης αναζητώντας τους λόγους και τα βαθύτερα αίτια των σύγχρονων ψυχικών παθήσεων μέσα από ρόλους που αντιστρέφονται. Παίζουν: Μάξιμος Μουμούρης, Ίρις Πανταζάρα, Αργύρης Πανταζάρας.

 

«Μελάχρα» του Παντελή Χορν- Θέατρο Σταθμός, από 6/5

 

Η Σοφία Φιλιππίδου σκηνοθετεί το άγνωστο στο ευρύ κοινό έργο του Παντελή Χορν «Μελάχρα ή Το Λουλούδι της Φωτιάς». Ένα κοινωνικό δράμα στα όρια της άγριας φάρσας, με δυνατή πλοκή και πολλούς συμβολισμούς παρμένους από τα λαϊκά παραμύθια.H «Μελάχρα» ανέβηκε από το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη το 1909 και κρίθηκε αυστηρά από τους μεγαλύτερους κριτικούς της εποχής με αποτέλεσμα να κατέβει αμέσως .Για τις ανάγκες αυτής της παράστασης, η σκηνοθέτις έχει κάνει μια μικρή διασκευή/ δραματουργική επεξεργασία προσθέτοντας ως θέατρο μέσα στο θέατρο: εικόνες από το άγνωστο παραμύθι «Ο Πρίγκιπας της Γκραβάλας», αποσπάσματα από τον «Σχοινοβάτη» του Ζαν Ζενέ, το ποίημα «Μέθα» του Σαρλ Μπωντλαίρ και το ποίημα «Ρομάντζα της Σελήνης» από την συλλογή «Τσιγγάνικα Τραγούδια» του Φεθ. Γκαρθία Λόρκα. Παίζουν: Τατιάνα Μελίδου, Γιώργης Παρταλίδης, Ντίνος Φλώρος, Έλενα Μεγγρέλη, Θωμάς Καζάσης, Ρήνος Τζάνης, Δήμητρα Δερζέκου και Σπύρος Δούρος.

 

«Ο στρατηγός κάνει φασαρία στην πλατεία» του Μάκη Τσίτα- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 6/5

 

Το χάσμα της ανθρώπινης επαφής εξετάζει το έργο του Μάκη Τσίτα, «Ο στρατηγός κάνει φασαρία στην πλατεία» , που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το έργο αναφέρεται σε πρόσωπα διαφορετικού φύλου και ηλικίας, τα οποία προέρχονται από τη μικροαστική τάξη. Αυτά προσπαθούν απεγνωσμένα να επικοινωνήσουν μέσα από τις προσωπικές στιγμές ή τις καθημερινές ασχολίες τους. Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο 2019». Παίζουν: Ελισάβετ Γιαννακού, Νεφέλη -Μαρία Δούκα, Τρύφων Ζάχαρης, Ιωάννα Μπιτούνη, Νίκος Μαυράκης, Λευτέρης Παπακώστας, Δανάη Παπουτσή, Βαγγέλης Ρόκκος, Μυρτώ Σαρρή και Δημήτρης Τσικούρας.

 

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή- ‘Αττις-Νέος Χώρος, από 8/5

 

Ο Σάββας Στρούμπος επιστρέφει στον Νέο Χώρο του ‘Αττις και αυτή τη φορά σκηνοθετεί ένα από τα πλέον γνωστά και διαχρονικά έργα του αρχαιοελληνικού δραματολογίου. Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019. Για τις ανάγκες της ερευνητικής διαδικασίας και της παράστασης δημιουργήθηκε νέα μετάφραση από τον Δημήτρη Δημητριάδη. Παίζουν: Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη, Στέλιος Θεοδώρου – Γκλίναβος.

 

«Μαθήματα πολέμου ΙΙ» του Γιάννη Λιγνάδη- Μέγαρο Μουσικής, από 8/5

 

Μετά την μεγάλη επιτυχία του πρώτου μέρους των «Μαθημάτων Πολέμου», της sold-out παράστασης που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς και ανέβηκε πρόσφατα στην Αίθουσα «Γιεχούντι Μενουχίν» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται, τον Μάιο, το δεύτερο μέρος της πρωτότυπης δραματοποιημένης απόδοσης της Ιστορίας του Θουκυδίδη. Τα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά δράματα» παρουσιάζουν επεισόδια από τη δεύτερη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου, τη Σικελική Εκστρατεία (415-413 π.Χ.), αντλώντας ιστορικό υλικό από το 6ο, το 7ο και μέρος του 8ου βιβλίου της θουκυδίδειας συγγραφής. Τη μουσική υπογράφει ο Θoδωρής Οικονόμου. Το κείμενο και η δραματουργία είναι του Γιάννη Λιγνάδη. Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Grace Nwoke, Βασίλης Αθανασόπουλος, Εβίτα Ζημάλη, Ανδρέας Καρτσάτος, Λάμπρος Κωνσταντέας.

 

«Το ξύπνημα της ‘Ανοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ- Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 8/5

 

Ο Βέντεκιντ στο «Ξύπνημα της άνοιξης» συνθέτει ένα ρέκβιεμ για το στραγγαλισμό της αθωότητας και των πρώτων παρορμήσεων και καταγγέλλει μια συντηρητική κοινωνία εστιασμένη στην αποτελεσματικότητα που καταστέλλει το ένστικτο και την επαφή με το σώμα. Μέσα από σύντομες, αποσπασματικές εικόνες, παρακολουθούμε μια γενιά εφήβων να έρχεται αντιμέτωπη με τη διερεύνηση της σεξουαλικότητας, τη φιλία, το ρομαντισμό, τη βία, την αυτοκτονία, τον έρωτα και να ωθείται εντέλει στον αφανισμό μέσα από την πάλη της να αναπνεύσει σε μια ασφυκτική κοινωνία. Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς επιχειρεί να παρακολουθήσει μέσα από το μικροσκόπιο όλη τη διακύμανση του ανθρώπινου συμπτώματος που πεθαίνει πριν καν γεννηθεί, διατηρώντας το ωμό και ανηλεές ύφος της γραφής του Βέντεκιντ. Παίζουν: Βαγγέλης Αμπατζής, Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κορίνα-‘Αννα Γκουγκουλή, Γιώργος Δικαίος, Αναστάσης Λαουλάκος, Μάνος Πετράκης, Νάνσυ Σιδέρη, Μαρία Σκουλά.

 

«Μελίσσια» του Αλέξη Σταμάτη- Εθνικό Θέατρο-Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», από 10/5

 

Ο βραβευμένος πεζογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, παραδίδει μια ανάγλυφη ακτινογραφία των προβληματικών οικογενειακών σχέσεων που προκαλεί η παρουσία μιας μητέρας πρωταρχικής φιγούρας – μιας βασίλισσας μέλισσας. Ο Γιώργος Παλούμπης, με εξαιρετικά δείγματα γραφής στο ρεαλιστικό θέατρο, επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο μετά την επιτυχημένη παράσταση «Αόρατη Όλγα». Με γνώση της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας αναμετριέται ξανά με το σύγχρονο ελληνικό έργο και καταθέτει τη δική του ερμηνεία πάνω στη μητρική κυριαρχία. Παίζουν: Μπέτυ Αρβανίτη, Νίκος Αρβανίτης, Κώστας Βασαρδάνης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νεφέλη Κουρή, Νίκος Χατζόπουλος.

 

«Επικίνδυνες μαγειρικές»- Θέατρο Αλκμήνη, από 10/5

 

Πρόκειται για τη θεατρική εκδοχή του πολυμεταφρασμένου ομότιτλου διηγήματος του Ανδρέα Στάικου, που θέλει δύο άντρες να προσπαθούν να κατακτήσουν μια γυναίκα-σύμβολο θηλυκότητας κι αισθησιασμού, με όπλο τις μαγειρικές τους ικανότητες. Συνταγές και γεύσεις ζωντανεύουν, παρασύρουν στην απόλαυση και παίζουν κρίσιμο ρόλο σ’ αυτήν την λαχταριστή ιστορία αποπλάνησης και απενοχοποίησης των αισθήσεων. Παίζουν: Κωνσταντίνος Τζούμας, Ζαχαρίας Ρόχας, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, ‘Αρης Παπαδημητρίου. Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

«Η φαλακρή τραγουδίστρια» του Ιονέσκο- Θέατρο Τέχνης- Φρυνίχου, από 13/5

 

Γραμμένο το 1948, το έργο «Η φαλακρή τραγουδίστρια» καθιερώνει ουσιαστικά το Θέατρο του Παραλόγου, καταρρίπτοντας όλους τους συμβατικούς κανόνες τις κλασικής δραματουργίας. Περιγράφοντας με παράδοξο τρόπο την τυποποιημένη καθημερινότητα της αστικής κοινωνίας, ο Ευγένιος Ιονέσκο αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της γλώσσας ως μέσο επικοινωνίας και επιτίθεται σ΄ έναν κόσμο που μοιάζει να έχει χάσει τη μεταφυσική του διάσταση. Με όχημα τη νέα μετάφραση της Δήμητρας Κονδυλάκη, η Σοφία Μαραθάκη και η Ομάδα Θεάτρου Ατονάλ επιχειρούν ν’ ανακαλύψουν εκ νέου το παράλογο σύμπαν του έργου, αντιμετωπίζοντας το ως «οικοδόμημα καταστροφής» που σιγά- σιγά καταρρέει αφήνοντας να φανούν η πλήξη, η μοναξιά και η γελοιότητα που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Παίζουν: Mάριος Παναγιώτου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Μαρία Παρασύρη, Σοφία Μαραθάκη, Κωνσταντίνος Μωραιτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ