Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επιτέθηκε σήμερα στη Βρετανία, τη στενότερη σύμμαχο της Ουάσινγκτον, για τη στάση που τηρεί απέναντι στην Κίνα και την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να παρεμποδίσει τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των πληροφοριών.
Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στους συμμάχους τους να μην χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία της Huawei για τα νέα δίκτυα 5G, επειδή φοβούνται ότι θα αποτελέσει ένα όχημα για την κινεζική κατασκοπεία. Το Πεκίνο αρνείται αυτήν την κατηγορία και η Βρετανία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιτρέψει στη Huawei να παίξει έναν “περιορισμένο ρόλο”.
Ο Πομπέο αμφισβήτησε τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση της Τερέζας Μέι απέναντι στο Πεκίνο και διερωτήθηκε τι θα έκανε η “Σιδηρά Κυρία”, η Μάργκαρετ Θάτσερ.
“Αναρωτηθείτε: θα παρέμενε η Σιδηρά Κυρία σιωπηλή όταν η Κίνα καταπατά την εθνική κυριαρχία κρατών μέσω της διαφθοράς και του εξαναγκασμού;”, είπε σε ομιλία του στο Λονδίνο. “Η ελλιπής ασφάλεια θα αποδυναμώσει τη δυνατότητα των ΗΠΑ να μοιράζονται ορισμένες πληροφορίες (σ.σ. με τους συμμάχους τους) μέσω εμπιστευτικών δικτύων. Αυτό ακριβώς θέλει η Κίνα – να διχάσει τους Δυτικούς συμμάχους μέσω των bit και bytes και όχι με σφαίρες και βόμβες”, συνέχισε.
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε επίσης ότι η Δύση είναι αντιμέτωπη με την εκ νέου ανάδυση του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμενων από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν. “Δεν είναι η ώρα τώρα να αμφιταλαντευόμαστε. Στην Κίνα, αντιμετωπίζουμε ένα νέο είδος πρόκλησης: ένα αυταρχικό καθεστώς που έχει ενταχθεί οικονομικά στη Δύση, κατά τρόπο που δεν το πέτυχε ποτέ η Σοβιετική Ένωση”, είπε.
Σύμφωνα με τον Πομπέο, η Κίνα κλέβει ευαίσθητη πνευματική ιδιοκτησία και εμπορικά δεδομένα από την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ. “Η κινεζική κυβέρνηση δικαιούται να ζητήσει πρόσβαση στα δεδομένα που περνούν από τα συστήματα της Huawei και της ZTΕ. Γιατί να παραχωρήσει κανείς τόση εξουσία σε ένα καθεστώς που έχει ήδη παραβιάσει κατάφωρα τον κυβερνοχώρο; Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας για να διασφαλίσει ότι οι ευαίσθητες τεχνολογίες δεν θα μετατραπούν σε ανοιχτές πύλες για τους αρχικατασκόπους του Πεκίνου;” κατέληξε.