*Του Νίκου Αρμένη
Όπως λένε ότι ο έρως χρόνια δεν κοιτά, το ίδιο συμβαίνει και με το τρέξιμο. Μάλιστα τα …παλικάρια και τα …κοριτσόπουλα που έχουν διανύσει αρκετές δεκαετίες ζωής και εξακολουθούν να «καταπίνουν» ασταμάτητα χλμ είναι χιλιάδες στον πλανήτη!
Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα. Ο μεγαλύτερος ηλικιακά εν ενεργεία Έλληνας μαραθωνοδρόμος είναι ο πασίγνωστος στο δρομικό κίνημα Στέλιος Πρασσάς. Ξεκίνησε να τρέχει στα 59 και από τότε έχει λιώσει αμέτρητα ζευγάρια δρομικά παπούτσια. Ζει μόνιμα στον τόπο όπου γεννήθηκε ο Μαραθώνιος, στην περιοχή Βρανάς στο Μαραθώνα, και σε μια πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε για το ένθετο «ΤΡΕΧΩ» της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τρέχω μαραθώνιο και την άλλη μέρα είμαι πάνω στα δέντρα και κατεβάζω ελιές. Κινούμαι διαρκώς…Τρέχω ένα δεκάρι κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και τις Κυριακές με τους φίλους από το σύλλογό μου, τον «Τελμησσό» Νέας Μάκρης, συμμετέχουμε σε αγώνες. Αλλά και τις μέρες που δεν τρέχω, πάω στην παραλία να περπατήσω, να χαρώ τη φύση. Ζωή για μένα σημαίνει να χαίρεσαι τη φύση και να αγαπάς!».
Αυτή την εβδομάδα στο Keep Running στο Starx.gr φιλοξενούμε στο στούντιο με την Μαρία Πολύζου ένα άλλο …παλικάρι φαινόμενο! Ο Νίκος Πενθερουδάκης ξεκίνησε να τρέχει στα 54, σήμερα είναι 63 ετών, και στο αθλητικό του βιογραφικό έχει ήδη 13 τερματισμούς στον μαραθώνιο δρόμο, έχει ολοκληρώσει τους 6 major marathons (Λονδίνο, Βερολίνο, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Τόκυο) και έχει ατομικό ρεκόρ 3 ώρες και 21 λεπτά! Δηλώνει λάτρης της απόστασης των 42.195 μέτρων και στα σχέδιά του είναι πολλοί ακόμη τερματισμοί στον Μαραθώνιο!
Ο Βασίλης Σικαράς έβαλε το τρέξιμο στη ζωή του μετά τα 35, όπως εγώ. Μέχρι τότε η λέξη «άσκηση» δεν υπήρχε στην καθημερινότητά του ενώ ήταν και καπνιστής. Όταν βρισκόταν στην ηλικία που έχω εγώ σήμερα, δηλαδή 43 ετών, έκανε το ατομικό του ρεκόρ στον μαραθώνιο δρόμο με επίδοση 2:42-43..! Σήμερα ο Βασίλης είναι 72 ετών και αν βρεθείς στο ΕΑΚ του Αιγάλεω είναι πιθανό να τον πετύχεις να τρέχει. Μα καλοκαίρι είναι, μα χειμώνας θα βάλει τα αθλητικά του και θα «καταβροχθίσει» χλμ. Και αν μπορείς πιάστον!
Κολλητός του ένας ακόμη εξαιρετικός δρομέας που έβγαλε το Μπαρουτάδικο* στη γειτονιά μου. Ο Δημήτρης Αποστολόπουλος, γύρω στα 65 σήμερα, τερμάτισε φέτος τον 40ο Μαραθώνιο της ζωής του στη Μεσσήνη με επίδοση γύρω στις 4 ώρες. Δεν χρειάζεται και πολύ για να καταλάβει κανείς όταν τον συναντήσει, ότι θα τρέχει για πολλά ακόμη χρόνια..!
Αντίστοιχα παραδείγματα μπορεί να βρει κανείς και στο εξωτερικό με κορυφαία ίσως μορφή τον Ινδό Fauja Singh ο οποίος σε ηλικία 102 ετών το 2013 τερμάτισε σε αγώνα 10 χλμ με επίδοση 1:32:28!
Ο Αμερικανός Jonathan Mendes το 2016 στα 96 του έκανε μαραθώνιο σε 11 ώρες και 23 λεπτά και ο συμπατριώτης του Gladyw Burrill στα 92 τερμάτισε στη Χαβάη το 2012 με επίδοση 9:53:16.
Υπάρχουν φυσικά και ανάλογες περιπτώσεις γρήγορων γιαγιάδων όπως η Σκωτσέζα Jenny Wood Allen η οποία το 2002 στα 90 της τερμάτισε στον μαραθώνιο του Λονδίνου με επίδοση 11 ώρες και 34 λεπτά..!
Αν ακόμα το σκέφτεστε αν θα ξεκινήσετε να τρέχετε επειδή θεωρείτε ότι η ηλικία σας δεν σας το επιτρέπει, αναθεωρήστε χθες.
*«Πάρκο στο Αιγάλεω»
*Ο Νίκος Αρμένης ειναι δημοσιογράφος και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης στο ΑΠΕ και παρουσιάζει την εκπομπή για το τρέξιμο keep Running στην web tv του Star Channel