today-is-a-good-day
10.3 C
Athens

La Libre Belgique: Πώς οι Κινέζοι έβαλαν χέρι στην ελληνική οικονομία

Η πολιτική των ‘χρυσών βιζών’ αποτελεί θέλγητρο για πολλούς Κινέζους επενδυτές. Στην Αθήνα όλο και περισσότεροι αποκτούν ακίνητα. Αναρίθμητοι οικονομικοί τομείς βρίσκονται πλέον σε κινεζικά χέρια.

Οι τεράστιες αφίσες που προβάλλουν στα κινεζικά τα πλεονεκτήματα μίας επένδυσης στην Ελλάδα είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όταν φθάνει από μία χώρα εκτός Schengen, ενώ παρόμοιες αφίσες πολλαπλασιάζονται στις στάσεις του τραμ, στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι από το Κοινοβούλιο, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι Κινέζοι είναι οι πιο μεγάλοι επενδυτές εκτός ΕΕ στη χώρα. Οι Κινέζοι, συνεχίζει το δημοσίευμα, προσελκύονται από την πολιτική των ‘χρυσών βιζών’, μέσω της οποίας αποκτούν μία βίζα που ισχύει σε όλο το χώρο Schengen για πέντε χρόνια για όλη τους την οικογένεια, αρκεί να επενδύσουν 250.000 ευρώ στη χώρα. Η εν λόγω πολιτική, σημειώνεται, έχει στεφθεί με επιτυχία, αφού 4.100 άτομα έχουν ήδη επενδύσει, εκ των οποίων τα 2.600 είναι Κινέζοι, μία τάση η οποία, κατά τον Plamen Tonchev, ειδικό σε θέματα Ασίας, πρόκειται να αυξηθεί, λαμβάνοντας υπόψη το ότι το ενδιαφέρον των Κινέζων για την Ελλάδα είναι μαζικό και πηγάζει από παράγοντες, όπως το κλίμα, ο πολιτισμός, το αρκετά χαμηλό όριο επένδυσης, το ότι θα ήθελαν τα μοναχοπαίδια τους να έχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση – γεγονός που καθίσταται εφικτό λόγω του ότι η Ελλάδα αποτελεί πόρτα εισόδου στη ζώνη Schengen και στα φημισμένα πανεπιστήμιά της – ενώ, από την άλλη πλευρά, η ατμοσφαιρική μόλυνση σε πολλές κινεζικές πόλεις έχει μετατραπεί σε πολύ σοβαρό πρόβλημα, με πολλά παιδιά να υποφέρουν από άσθμα και με αποτέλεσμα οι γονείς να αναζητούν μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στα παραπάνω, επισημαίνεται, έρχονται να προστεθούν τα καθαρά οικονομικά ζητήματα, μια και, όπως ισχυρίζεται ο Δημήτρης Ανδρίτσος της Eurobank, οι Κινέζοι επιζητούν ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, δυσπιστώντας απέναντι στην κυβέρνησή τους και φοβούμενοι τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ. Παράλληλα, καθώς η Ελλάδα ήταν σε κρίση, οι επενδύσεις ξεκινούν από πολύ χαμηλά και αναμένεται να αυξηθούν, με την τάση πλέον να είναι οι Κινέζοι, οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα και γνωρίζουν σε ποια συνοικία θέλουν να πάνε, να παραμένουν στην Ελλάδα και όχι να τη θεωρούν απλά ως μία πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Παρόλο όμως που η ραγδαία αύξηση των Airbnb έχει αρχίσει να δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας της ανόδου των τιμών των ενοικίων, για τον Tonchev αυτό που πραγματικά προκαλεί ανησυχία είναι οι κινεζικές επενδύσεις, δεδομένου ότι η Κίνα έχει γίνει μία οικονομική δύναμη με τεράστια αποθέματα χρημάτων και είναι λογικό να θέλει να τα επενδύσει, επιδιώκοντας ένα νέο δρόμο του μεταξιού και αποσκοπώντας στην κατάληψη των πυλών και των μέσων μεταφοράς, προκειμένου να κυριαρχήσει στο διεθνές εμπόριο, χωρίς τίποτα να φαίνεται ικανό να τη σταματήσει. Από την αρχή της κρίσης, αναφέρει η αρθρογράφος, όλες οι παλιές εμπορικές συνοικίες του κέντρου της πρωτεύουσας αγοράστηκαν μαζικά από τους Κινέζους και έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες ‘China town’, με τα προϊόντα που πωλούνται εκεί να εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο έπεσε στα κινεζικά χέρια το 2008, ενώ οι απόψεις περί της συγκεκριμένης επένδυσης διίστανται, αφού κάποιοι, όπως ο Νίκος Βερνίκος, Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, θεωρούν ότι δεν υπάρχουν κακοί επενδυτές, με τα συνδικάτα και τους αρχαιολόγους, από την άλλη μεριά, να εκφράζουν ωστόσο τη διαφωνία τους. Αυτό όμως δεν έχει και μεγάλη σημασία, τονίζει η συντάκτρια, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται πολύ κοντά στο Πεκίνο και μάλιστα χάρη στο βέτο της Αθήνας η Κίνα δεν καταδικάστηκε στο Συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα τον Ιούνιο του 2017 για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κινεζικές λοιπόν εξαγωγές, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, τροφοδοτούν, μέσω του Πειραιά, τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης και ΄τώρα οι Κινέζοι έχουν στο στόχαστρο τα βόρεια λιμάνια της χώρας, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις βαλκανικές αγορές και σε αυτές της Βόρειας Θάλασσας. Κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, συνεχίζει, άφησε να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε οι επενδυτές στην Ελλάδα να είναι Ευρωπαίοι και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο ζήτησε ο ‘δρόμος του μεταξιού’ να είναι αμφίδρομος, αλλά στο σημείο αυτό, αναφέρει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος, ταιριάζει η ελληνική έκφραση ‘να κάνεις τον Κινέζο’.

Ολοκληρώνοντας, το δημοσίευμα κάνει λόγο για διείσδυση των Κινέζων επενδυτών σε πολλούς τομείς δραστηριοτήτων, αρχής γενομένης από τον κολοσσό της Cosco, η οποία έχει γίνει το πραγματικό αφεντικό του λιμανιού του Πειραιά, έχοντας στην κατοχή της το 67% του κεφαλαίου, ενώ ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος της Κίνας, Fosun, κέρδισε την μετατροπή του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας σε πολυτελή μαρίνα και πήρε επίσης το 13,9% των μετοχών της Follie Follie, ενός εκ των κοσμημάτων της ελληνικής οικονομίας και μίας από τις λίγες εταιρείες που έκανε εξαγωγές. Τέλος, καταλήγει το δημοσίευμα, πρόσφατα η China State Grid απέκτησε το 24% των μετοχών της ΑΔΜΕ, της εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται επιπλέον για το ελληνικό υπέδαφος, το οποίο είναι πολύ πλούσιο σε σπάνια μέταλλα, καθώς και για την εξαγορά ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, ενώ το πρόγραμμα των ‘χρυσών βιζών’ εδώ και λίγο καιρό επιτρέπει την επένδυση σε ομόλογα και εταιρικές μετοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ