Πρωτοφανής χαρακτηρίζεται από έγκυρους πολιτικούς κύκλους η καθυστέρηση δημοσίευσης από την κυβέρνηση της απαιτούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης όπου θα καθορίζονται οι όροι διεξαγωγής των εκλογών.
Πρώτη φορά στα χρονικά, μόλις 18 ημέρες πριν τις εκλογές, και ενώ η χώρα ήδη βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, κανείς δεν γνωρίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, τον χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του προκειμένου να προβάλλει την δραστηριότητά του, το budget που θα δικαιούται βάσει Νόμου κλπ.
Η αντιπολίτευση δεν κρύβει την ανησυχία της για το γεγονός αυτό, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαμορφώσει προς όφελός της τους κανόνες του παιχνιδιού, και κατ επέκταση τη διανομή του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού χρόνου.
Να σημειωθεί πως τα κόμματα δεν πληρώνουν για την τηλεοπτική και ραδιοφωνική τους διαφήμιση, αλλά τους παραχωρείται δωρεάν χρόνος βάσει αλγορίθμου ο οποίος καθορίζεται με σαφήνεια από την περίφημη αυτή ΚΥΑ.
Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η Ν.Δ., με σκωπτικό ύφος αναφέρει ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφύγει το αναπόφευκτο και συνεχίζει:
«Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας τρέμει τις εκλογές το έχουν καταλάβει πια όλοι. Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα για να αποφύγει το αναπόφευκτο. Ααπομένουν μόλις 19 μέρες από την 26η Μαΐου και παρά τις καθημερινές οχλήσεις της ΝΔ, το υπουργείο του Νίκου Παππά, με φαιδρές δικαιολογίες καθυστερεί αδικαιολόγητα την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον χρόνο προβολής των πολιτικών κομμάτων στα Μ.Μ.Ε.».
Παράλληλα, στην ανακοίνωση η κυβέρνηση σημειώνει ότι «το 2014, η αντίστοιχη απόφαση είχε εκδοθεί στις 30 Απριλίου. Δηλαδή 25 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου» και καλεί την «κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να εκδώσει σήμερα κιόλας τη σχετική απόφαση».
«Οι εκλογές δεν είναι διακοπές για να τις αποκρύψουν από τους πολίτες», καταλήγει η ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ThePresident ήδη συνεκλήθη η διακομματική επιτροπή ενόψει των Ευρωεκλογώω, όπου διαπιστώθηκε και αδυναμία των εκπροσώπων του ΕΣΡ να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα που έθεσαν τα κόμματα.