today-is-a-good-day
9.9 C
Athens

Α.Ξανθός: Οι παρεμβάσεις στο κοινωνικό κράτος έχουν αφήσει ένα ευδιάκριτο αριστερό αποτύπωμα

«Οι παρεμβάσεις που έγιναν στον τομέα της δημόσιας περίθαλψης και στο κοινωνικό κράτος έχουν αφήσει ένα ευδιάκριτο αριστερό αποτύπωμα». Αυτό, μεταξύ άλλων, τόνισε σήμερα το βράδυ από την Καρδίτσα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε στην περιοχή.

Και συνέχισε:

«Τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, τα μέτρα για τη στήριξη των πιο ακραία φτωχοποιημένων στρωμάτων της κοινωνίας, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και τα υπόλοιπα μέτρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και οι παρεμβάσεις που έγιναν στο υπόλοιπο κοινωνικό κράτος, και, επιτρέψτε μου να πω, ιδιαίτερα στον τομέα της δημόσιας περίθαλψης, νομίζω αναδεικνύουν αυτό το αποτύπωμα».

Ο κ. Ξανθός νωρίτερα επισκέφθηκε την ΤΟΜΥ Καρδίτσας και το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου πραγματοποίησε συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου με τη συμμετοχή του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Επίσης ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε και το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ). Το βράδυ σε ανοιχτή εκδήλωση του Τμήματος Υγείας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ανέπτυξε το θέμα: “Mε την Αριστερά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για την Ισότητα στην Υγεία”.

«Τον Σεπτέμβρη του ’15», τόνισε στην εκδήλωση, «είπαμε ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη να διαχειριστούμε ένα ακόμα μνημόνιο και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με άλλο όμως δημόσιο ήθος, με εντιμότητα, με “κοινωνική μεροληψία” υπέρ των αδύναμων, με προτεραιότητα στα κοινωνικά αγαθά και στο δημόσιο συμφέρον. Αυτή ήταν η επιλογή που κάναμε και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας αυτή η επιλογή δικαιώνεται, παρά το ότι υπήρξαν επιβαρύνσεις και αυτή την περίοδο σε εκτεταμένα στρώματα της κοινωνίας».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας «δεν θέλουμε να εξωραΐζουμε την πραγματικότητα -δεν είναι και αριστερό αυτό- φτιάχνοντας ειδυλλιακές εικόνες για να επαιρόμαστε. Αυτό, όμως, που νομίζω ότι δεν αμφισβητείται από κανέναν, είναι ότι στον τομέα της υγείας κάναμε ορισμένα πράγματα», κάνοντας λόγο για τρεις σημαντικές παρεμβάσεις:

«Πρώτον, τελειώσαμε αυτή την κοινωνική βαρβαρότητα του αποκλεισμού των ανασφάλιστων ανθρώπων από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην πράξη -και όχι στα λόγια- η βασική αριστερή ιδέα ότι η υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο οφείλει κάθε ευνομούμενο κράτος και κάθε ευρωπαϊκή χώρα προφανώς, να διασφαλίζει στους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την εργασία, την ασφάλιση και το εισόδημά τους. Το δεύτερο που κάναμε, διασφαλίζοντας το με νύχια και με δόντια, είναι η επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης. Αυτό που πετύχαμε, δεν ήταν ούτε δεδομένο, ούτε αυτονόητο. Οι άνθρωποι του συστήματος υγείας ξέρουν πολύ καλά πόσο κοντά στα όρια του μπλακ άουτ έφτασε το σύστημα υγείας το 2014 και 2015. Έγινε τεράστια προσπάθεια, έγινε επένδυση, στα πλαίσια του εφικτού, επιπλέον ανθρώπινων και υλικών πόρων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το κατάλαβαν αυτό οι άνθρωποί του, συνέχισαν να βάζουν πλάτη, στήριξαν μια προσπάθεια σταθεροποίησης, εξυγίανσης και διαρκώς μεγαλύτερης αναβάθμισης των δημόσιων δομών».

Αναφερόμενος στην τρίτη παρέμβαση ο κ. Ξανθός, σημείωσε:

«Τρίτον, είχαμε πει ότι δεν θα συμβιβαστούμε με ένα κλίμα γενικευμένης ανομίας, προκλητής ζήτησης, σπατάλης, διαφθοράς, επιρροής συμφερόντων που υπήρχε διαχρονικά στο σύστημα υγείας. Βάλαμε την ατζέντα της ηθικοποίησης του ζητήματος. Αυτό δεν το έχουμε ολοκληρώσει, προφανέστατα. Είμαστε στην αρχή αυτής της προσπάθειας, αλλά έχει αρχίσει μια διαδικασία και διερεύνησης σκανδάλων, του πάρτι της προηγούμενης περιόδου, και απόδοσης ευθυνών, αλλά κυρίως μια παρέμβαση θεσμικής θωράκισης του συστήματος. Νομίζω ότι αυτό είναι το πολιτικά σημαντικό για μια αριστερή πολιτική δύναμη, να παρέμβει σε ένα πεδίο φαυλότητας και με θεσμικό τρόπο να θωρακίσει το σύστημα, ώστε να μη διαιωνίζονται αυτά τα φαινόμενα».

Και οι τρεις αυτές κορυφαίες παρεμβάσεις αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι εφαρμόστηκε στο ίδιο μνημονιακό περιβάλλον, στο ίδιο περιβάλλον λιτότητας, με τις ίδιες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο.

Στη συνέχεια μίλησε και για «το πολιτικό σχέδιο των άλλων». Είπε χαρακτηριστικά:

«Ποιο ήταν το πολιτικό σχέδιο των άλλων; Συρρίκνωση των δημόσιων δομών, συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών, μεταβίβαση ενός μεγάλου μέρους του κόστους στην τσέπη του πολίτη και αποκλεισμός των ανασφάλιστων. Το ακριβώς αντίθετο ήταν το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησής μας που λέει: καθολική κάλυψη μέσα από ένα αναβαθμισμένο και ηθικοποιημένο σύστημα υγείας με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Επενδύουμε στις δημόσιες δομές, στηρίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου συστήματος, βάζουμε μηχανισμούς αξιολόγησης, ελέγχου, παρακολούθησης της ποιότητας των υπηρεσιών, δίνουμε έμφαση στην αξιοπρέπεια του πολίτη, δημιουργούμε θεσμούς προστασίας των δικαιωμάτων μέσα στα νοσοκομεία, ειδικά για τους ψυχικά ασθενείς, βάζουμε δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε να μην υπάρχει το ευνοϊκό έδαφος οικονομικής συναλλαγής, όπως η διαφανής λίστα χειρουργείου, δίνουμε το σήμα ότι δεν παρέχουμε πολιτική ασυλία στις στρεβλώσεις και τις παθογένειες που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν».

Ιδιαίτερη αναφορά ο υπουργός Υγείας έκανε στον Μπουρντιέ ο οποίος, όπως είπε είχε κάνει τη διάκριση ανάμεσα στο δεξιό και στο αριστερό χέρι του κράτους. Το δεξιό χέρι του κράτους είναι οι υπηρεσίες καταστολής, ο στρατός, η αστυνομία, οι κρατικές τράπεζες, η δημοσιοϋπαλληλική γραφειοκρατία κτλ. Το αριστερό χέρι του κράτους είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες , οι δημόσιες δομές υγείας, παιδείας , πρόνοιας, κτλ. Νομίζω, σημείωσε, ότι «αυτή την περίοδο ενισχύσαμε το “αριστερό χέρι” του κράτους. Αυτό το κάναμε σε συνθήκες κρίσης, σε συνθήκες δύσκολες, σε συνθήκες ένδειας πόρων. Και αυτό το κάναμε γιατί συνολικά η κυβέρνηση κατάλαβε πόσο σημαντικός είναι αυτός ο τομέας για την αξιοπρέπεια και την κοινωνική συνοχή και έκανε τις αναγκαίες ανακατανομές πόρων. Γιατί δεν γεννήσαμε λεφτά, κάναμε μια πολιτική επιλογή συνέργειας πόρων, του κρατικού προϋπολογισμού, που ήταν περιορισμένοι, και της κοινωνικής ασφάλισης». Αυτό λέγεται, όπως διευκρίνισε, «κοινωνική αναδιανομή και έτσι μπορέσαμε και στηρίξαμε τα νοσοκομεία, έτσι μπορέσαμε και πετύχαμε μια δημοσιονομική εξυγίανση, μια κανονικότητα στις πληρωμές και εξαλείψαμε τα πολύ πιεστικά και αγχωτικά προβλήματα που είχαμε τα πρώτα χρόνια».

Καταλήγοντας, ο κ. Ξανθός, υπογράμμισε ότι ειδικά το θέμα της καθολικής κάλυψης, είναι πραγματικά ένα πρόταγμα ισότητας. «Και αυτό το καταφέραμε» τόνισε, «όχι γιατί εμείς είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, πιο ευαίσθητοι, πιο αλτρουιστές. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς είμαστε αριστεροί και πιστεύουμε στην ισότητα, και δεν πιστεύουμε ότι οι ανισότητες είναι η φυσική τάξη πραγμάτων και ειδικά στον τομέα της υγείας, θεωρούμε ότι δεν είναι ανεκτές οι υγειονομικές ανισότητες, οι διακρίσεις στην πρόσβαση στην περίθαλψη και στο φάρμακο».

«Γι’ αυτό και το ζήτημα της ισότητας στη φροντίδα είναι διαιρετική τομή ανάμεσα στην προοδευτική και νεοφιλελεύθερη γραμμή, είναι πεδίο σκληρής πολιτικής και κοινωνικής σύγκρουσης. Για να μπορέσουμε να προωθήσουμε την επόμενη περίοδο ένα πολιτικό σχέδιο που θα ενισχύει το δημόσιο χώρο στον τομέα της υγείας, που θα λέει ότι η υγεία δεν είναι ατομική αλλά δημόσια υπόθεση, που θα προωθεί την ισότιμη υγειονομική και κοινωνική φροντίδα των ανθρώπων, χρειάζονται πολιτικές δυνάμεις, πολιτικά προγράμματα και πολιτικό προσωπικό που πραγματικά να πιστεύει στην ισότητα, χρειάζεται δηλαδή η Αριστερά», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ