today-is-a-good-day
16.6 C
Athens

Ανάλυση Bloomberg: Ποιος θα διαδεχτεί το Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ;

Η κούρσα διαδοχής του Mario Draghi μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στο διορισμό ενός νέου προέδρου της ΕΚΤ αλλά και σε μία ανανεωμένη εντολή για την Κεντρική Τράπεζα, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα του Πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με την ανάλυση, ένας από τους σημαντικότερους υποψηφίους για την προεδρία, ο Φινλανδός κεντρικός Τραπεζίτης, Olli Rehn προτείνει μια αναθεώρηση της κεντρικής πολιτικής της ΕΚΤ που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών, σε μία περίοδο όπου δεν φαίνεται να υπάρχουν αρκετά κίνητρα για την ενίσχυση του πληθωρισμού. Ο Rehn δεν έχει παραθέσει λεπτομέρειες της πρότασής του, εντούτοις με τις πρόσφατες δηλώσεις του επιχείρησε να κάνει αισθητή την υποψηφιότητά του για την προεδρία, εκτιμούν αναλυτές, χωρίς ωστόσο να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις.

Δήλωσε απλώς ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. «Το αποτέλεσμα μίας αναθεώρησης της στρατηγικής, εάν και όταν γίνει, θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική και έγκαιρη πολιτική που θα πληροί τους πρωταρχικούς μας στόχους και τη σταθερότητα των τιμών», υπογράμμισε. Η πρόταση για αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ υποστηρίζεται και από άλλα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, όπως από τον Αυστριακό Ew. Nowotny, ο οποίος έκανε λόγο για προσαρμογή του πλαισίου της Τράπεζας. Η πιο ευέλικτη προσέγγιση του πληθωρισμού, ωστόσο ενδεχομένως να προκαλεί αντιδράσεις σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, της οποίας η κυβέρνηση θα έχει σημαντικό λόγο στην εκλογή του νέου προέδρου.

Η συντηρητική νομισματική στάση της χώρας, όπως διατυπώνεται από τον J. Weidmann, πρόεδρο της Bundesbank και υποψήφιο για την προεδρία της ΕΚΤ, κάνει λόγο για επαρκείς στόχους σχετικά με τον πληθωρισμό. Σε αυτή την κούρσα διαδοχής για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι βέβαιο ότι πέραν των οικονομικών παραμέτρων, η πολιτική θα παίξει τον σημαντικότερο ρόλο καθώς τελικά η απόφαση δεν θα ληφθεί ούτε από τους επενδυτές αλλά ούτε και από όσους παρακολουθούν τα τεκτενόμενα, εκτιμούν οι αναλυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ