today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Μιχάλης Μασουράκης στο ThePresident: «Δυνατή Ευρώπη, Ισχυρή Ελλάδα!»

Στη σημερινή συγκυρία, έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να διεκδικήσει με αξιώσεις το ευρωπαϊκό της μέλλον, μαζί με τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να οδηγήσουν προς την πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σήμερα πρωτοφανείς προκλήσεις, οικονομικές και πολιτικές, που ασκούν φυγόκεντρες δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, όπως κτίσθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες προς το μέλλον. Η διατήρηση της ισορροπίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Του Μιχάλη Μασουράκη

Η Ευρώπη πρέπει να γίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή τελωνειακή ένωση και μια ενιαία αγορά. Για μια μεγαλύτερη ενοποίηση, όμως, (π.χ. έναν ενιαίο πανευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ένα ενιαίο πανευρωπαϊκό σύστημα προστασίας καταθέσεων, κ.ο.κ.), οι υποψήφιες χώρες πρέπει κατ’ ελάχιστον να διαθέτουν, σε μόνιμη βάση, δημοσιονομική πειθαρχία με υψηλή φοροδοτική ικανότητα και να έχουν τις δαπάνες τους υπό έλεγχο, με το τραπεζικό τους σύστημα να διαθέτει τα απαραίτητα εποπτικά κεφάλαια και, έτσι, να είναι επαρκώς θωρακισμένο έναντι νέων πιθανών κρίσεων. Ο πήχης έχει ήδη τεθεί υψηλά και εκπτώσεις δεν φαίνεται να μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Και αυτό συμβαίνει διότι ο βαθμός ενοποίησης δεν μπορεί να εκβιασθεί ή να επιταχυνθεί, πέραν των ορίων που προσδιορίζονται από το σημερινό επίπεδο αλληλεγγύης μεταξύ των διαφορετικών λαών που συνιστούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προφανώς, ένα ανώτερο επίπεδο αλληλεγγύης δεν πρόκειται να επιτευχθεί σύντομα. Είναι, όμως, εκ των ων ουκ άνευ, να συμμετέχουμε όλοι, με τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται το κάθε κράτος-μέλος, και με σεβασμό στις εθνικές ευαισθησίες, στην προσπάθεια ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης. Διότι όσο αργούμε, τόσο περισσότερο μας ξεπερνούν τα γεγονότα. Μια Ευρώπη κατακερματισμένη σε πολλά εθνικά κράτη-μέλη δεν έχει ισχυρή διεθνή παρουσία και είναι δύσκολο να υπερασπισθεί τα εξωτερικά της σύνορα. Ούτε διαθέτει την νομιμοποίηση να κινητοποιήσει μαζικά πόρους για επενδύσεις, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των παγκόσμιων μονοπωλίων της πληροφορίας (Google, Amazon, Facebook, Apple, κλπ.) και των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, να αντιστρέψει τις δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που απειλεί την ευημερία της Ευρώπης στο μέλλον, κ.ο.κ.

Η Ευρώπη έχει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος σεβασμού της δημοκρατικής νομιμότητας, αναγνώρισης των ιδιαιτεροτήτων των κρατών-μελών, και μείωσης των οικονομικών ανισοτήτων που αποδυναμώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς, και προκαλούν έξαρση του λαϊκισμού.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμφανισθεί κόμματα με ακραίες θέσεις που εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση για ίδιον όφελος. Αλλά δεν είναι μόνο η κρίση που τροφοδοτεί την άνοδό τους. Είναι και η ανησυχία για το μέλλον, καθώς εξαφανίζονται παραδοσιακές θέσεις εργασίας, όσο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επενδύουν εκτός Ευρώπης, και οι κινεζικές εισαγωγές εκτοπίζουν την ευρωπαϊκή παραγωγή. Οι νέες τεχνολογίες απειλούν, επίσης, να αλλάξουν άρδην τον τρόπο που δουλεύουμε. Πρέπει συνεπώς να προβλεφθεί κάποιο δίχτυ ασφαλείας για όσους συνανθρώπους μας δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν, γρήγορα και σε επαρκή βαθμό, νέες δεξιότητες και επαγγελματικά προσόντα στο νέο κόσμο που ανατέλλει. Και οι κυβερνήσεις δεν φαίνονται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, να είναι σε θέση να διαμεσολαβήσουν στη μεταβατική περίοδο, και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ζήτημα.

H Ελλάδα οφείλει να παίξει ενεργότερο ρόλο στην Ευρώπη. Ο τόπος μας χρειάζεται μια Ελλάδα που διεκδικεί την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και τη θεσμική οικοδόμηση της Πολιτικής Ένωσης, που συμβάλλει στη θωράκιση της δημοκρατικής Ευρώπης απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού, και που προωθεί το εγχείρημα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας για την ασφάλεια των συνόρων. Και μια τέτοια Ελλάδα δεν είναι παρά μια Ελλάδα που κατακτά όλο και υψηλότερα επίπεδα ανταγωνιστικότητας μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και επενδύσεις σε φυσικό, ανθρώπινο, οικονομικό και κοινωνικό κεφάλαιο, διεκδικώντας και αξιοποιώντας ευρύτερες ευρωπαϊκές δράσεις και ενέργειες.

Μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει και πρέπει να τα καταφέρει. Για μια φιλόδοξη Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της, νοιώθει σιγουριά και αγκαλιάζει το μέλλον, σε μια καλύτερη Ευρώπη που δουλεύει για όλους, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρωτοπορεί στον κόσμο. Γιατί μια φιλόδοξη Ελλάδα είναι μια ισχυρή Ελλάδα. Και μια καλύτερη Ευρώπη είναι μια δυνατή Ευρώπη. Ας τολμήσουμε. #FilodoxiEllada

*O κ. Μιχάλης Μασουράκης είναι οικονομολόγος και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ