Ρωσικές και συριακές δυνάμεις αύξησαν στη διάρκεια της νύκτας τις αεροπορικές επιδρομές και τον βομβαρδισμό περιοχών της βορειοδυτικής Συρίας, στην πιο σκληρή επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον της ανταρτοκρατούμενης αυτής περιοχής από τότε που κηρύχθηκε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη βάσει μιας συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.
Τα χωριά και οι πόλεις στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα και στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ που βρέθηκαν στο στόχαστρο των επιθέσεων περιλαμβάνονται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο από τη Ρωσία και την Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνία για την αποφυγή μιας ευρείας επιχείρησης στην περιοχή.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι η βία στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη «θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της περιοχής».
Από την Τρίτη οι ρωσικές και συριακές επιθέσεις έχουν αναγκάσει χιλιάδες άμαχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε καταυλισμούς πιο βόρεια κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, ενώ προκάλεσαν υλικές ζημιές και σε τέσσερα ιατρικά κέντρα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ιντλίμπ και μια αμερικανική οργάνωση αρωγής που βρίσκεται στην περιοχή.
Ελικόπτερα του συριακού στρατού έριξαν βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άμαχοι και να τραυματιστούν δεκάδες, επεσήμαναν διασώστες στην Ιντλίμπ.
Από την πλευρά τους κρατικά συριακά μέσα, επικαλούμενα πηγές του στρατού, κατηγόρησαν τους αντάρτες για τις επιθέσεις και επεσήμαναν ότι τα συριακά στρατεύματα στοχοθέτησαν «τρομοκρατικές οργανώσεις» σε πόλεις της βόρειας Χάμα, ανάμεσά τους η Κφρ Ναμπούντα. Επίσης μετέδωσαν ότι οργανώσεις που εμπνέονται από την αλ Κάιντα έχουν εντείνει τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της βασικής ρωσικής αεροπορικής βάσης στις ακτές της Μεσογείου, αν και ήταν ανεπιτυχείς.
Η Ιντλίμπ βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας σειράς οργανώσεων των ανταρτών. Η πιο ισχυρή είναι η Τάχριρ αλ Σαμ, μια ένωση ισλαμιστικών οργανώσεων στην οποία κυριαρχεί το πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία ως το 2016.
Η Τουρκία, η οποία στηρίζει τους Σύρους αντάρτες έχει παρατάξει στρατεύματα για να ελέγχουν την εφαρμογή της εκεχειρίας και διαπραγματεύεται με τη Μόσχα για να σταματήσουν τα πλήγματα.
Η βασική οργάνωση των ανταρτών που στηρίζεται από την Άγκυρα ανακοίνωσε ότι στέλνει ενισχύσεις στα κεντρικά μέτωπα για να αντιμετωπίσουν «όλα τα ενδεχόμενα».