«Αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσει το κόμμα», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Καραγκούνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για τη στάση που προτίθεται να κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην ψηφοφορία -την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής- σε ό,τι αφορά το αίτημα της εισαγγελικής Αρχής για την άρση βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου.
«Ο δικονομικός χειρισμός που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα από την Εισαγγελία Διαφθοράς -να τεμαχίσει χρονικά το πόρισμα στην ουσία, να μη βγάλει δηλαδή οριστικό πόρισμα, αλλά να κρατάει σε ομηρεία το πολιτικό σύστημα και τα υπόλοιπα πρόσωπα- είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, όχι μόνο απλό δικονομικό, αλλά και ουσιαστικό ζήτημα δημοκρατίας. Αυτό (σ.σ. το πώς θα ψηφίσει η ΝΔ) θα το αποφασίσει το κόμμα. Αυτό που εγώ κρατάω είναι ότι ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του», εξήγησε ο κ.Καραγκούνης.
Σημείωσε, δε, ότι «εμείς δεν κρυφτήκαμε σε καμία από τις προσπάθειες που -δυστυχώς- έκανε αυτή η κυβέρνηση να επιτείνει το κλίμα της σκανδαλολογίας». «Εμείς», συνέχισε ο βουλευτής, «και στις προανακριτικές και στις εξεταστικές επιτροπές ψηφίσαμε υπέρ, γιατί δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και πάντα λέμε “όλα στο φως”», ενώ «το αντίθετο έκανε αυτή η κυβέρνηση σε όλες τις έρευνες και όλες προανακριτικές και εξεταστικές επιτροπές, που εμείς ζητήσαμε».
«Η ιστορία αυτή για το δήθεν σκάνδαλο Novartis καταρρέει, ήδη έχουν αρχειοθετηθεί οι τέσσερις από τις δέκα περιπτώσεις και βεβαίως θα δούμε τι θα γίνει και στο άμεσο μέλλον, με τις υπόλοιπες. Είδα χθες τον πρωθυπουργό να βρίσκεται πραγματικά σε πάρα πολύ δύσκολη θέση μετά από αυτούς τους διαπρύσιους λόγους για το δήθεν σκάνδαλο Novartis, να προσπαθεί να αναδιπλωθεί –και γενικά η κυβέρνηση αναδιπλώνεται και μαζεύει τα όλα όσα έλεγαν τα κυβερνητικά στελέχη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», παρατήρησε ο κ.Καραγκούνης.
«Βεβαίως», πρόσθεσε, «ο πρωθυπουργός δε βρήκε και το ίδιο θάρρος να ζητήσει συγνώμη για τα πρόσωπα, που ήδη έχουν αρχειοθετηθεί οι υποθέσεις τους, τα οποία κρεμάστηκαν στα μανταλάκια, τους λέγαν ότι ήταν ενορχηστρωτές του όλου σκανδάλου και βεβαίως δεν έχει βρει και τίποτα να πει, μια κουβέντα να εξηγήσει για το άλλο ζήτημα, το οποίο έχει ανακύψει, που αφορά το σκάνδαλο του κ. Πετσίτη, όπου βεβαίως εκεί έχουμε και συγκεκριμένες πράξεις, γιατί βρέθηκαν και ποσά σε λογαριασμούς και πραγματικά δε βρήκε κανέναν λόγο, ώστε να εξηγήσει τη σχέση του κ.Πετσίτη με τον κ. Παππά».
Ερωτηθείς για τα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο αν. τομεάρχης της ΝΔ επισήμανε: «Εμείς ζητήσαμε χρόνο, ώστε να μπορέσουμε να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι φορείς, αλλά και τα κόμματα να τοποθετηθούν γι’ αυτές τις πολύ μεγάλες αλλαγές. Έχουμε ήδη εκφράσει τις ισχυρές μας διαφωνίες για πολύ συγκεκριμένα άρθρα και την πολύ συγκεκριμένη ποινική αντιμετώπιση, που έχουν διάφορα αδικήματα, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, αλλά και κάποια ζητήματα της Ποινικής Δικονομίας. Μας έχει πει ο κ. Καλογήρου στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε ότι θα δώσει αυτόν τον απαραίτητο χρόνο».
«Αυτοί οι κώδικες», ανέφερε ο κ.Καραγκούνης, «έχουν πολύ μεγάλη ιστορία, ήταν έτοιμοι από το 2014 και δεν ήλθαν ποτέ προς ψήφιση και άλλαξαν και οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές κι έχουμε φτάσει πλέον το 2019» και πρόσθεσε: «νομίζω ότι πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος και από τα κόμματα να κατατεθούν οι παρατηρήσεις και από εκεί και πέρα βεβαίως αν υπάρξει μια κοινή συνισταμένη -που δεν κρύβω ότι σε πολλά ζητήματα υπάρχει μια κοινή συνισταμένη αλλά υπάρχουν και ισχυρές διαφωνίες σε κάποια άρθρα- θα καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα έχει και τη μεγαλύτερη συναίνεση των κομμάτων και του κόσμου, πάνω από όλα της κοινωνίας».
Σχολιάζοντας, εξάλλου, την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού ανέφερε: «Είδα έναν πρωθυπουργό συμβιβασμένο με την ήττα και αυτό κατάλαβε και ο περισσότερος κόσμος. Προσπάθησε να πείσει και τους πολίτες, αλλά κυρίως ψηφοφόρους το ακροατήριό του ότι με κάποιον τρόπο θα περιορίσει το εύρος της πολιτικής ήττας που επέρχεται αλλά νομίζω και ο ίδιος δεν έπεισε τον εαυτό του».
Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το διεθνές κλίμα που διαμορφώνεται γι’ αυτήν σημείωσε: «Ό,τι γίνεται από εδώ και πέρα δεν αφορά πλέον αυτή την κυβέρνηση -ειδικά αναφέρομαι στους αριθμούς και στο πώς αντιμετωπίζουν οι διεθνείς αγορές την Ελλάδα πια οικονομικά- αλλά την προσδοκία των αγορών για την επόμενη μέρα. Αυτό γίνεται παντού, σε οποιεσδήποτε κυβερνήσεις έρχεται ο χρόνος των εκλογών και αλλάζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα διεθνή μέσα προεξοφλούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι η επόμενη κυβέρνηση».