Η εφημερίδα la vanguardia ασκεί σήμερα σε βασικό της άρθρο σκληρή κριτική για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τον “εθνολαικιστικό” μόρφωμα. Η εφημερίδα κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία του κόμματος, τη διάρρηξη των σχέσεων με τον Βαρουφάκη, καταλήγει στη σημερινή περίοδο και την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν διστάζει να σημειώσει ότι στην χώρα του ο Αλέξης Τσίπρας κατατάσσεται πλέον στην πλευρά των “προδοτών” εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών.
Το άρθρο γνώμης υπογράφεται από τον Ramon Aymerich και τιτλοφορείται «Διάττων αστήρ» και ξεκινά με το πέρασμα του Γιάννη Βαρουφάκη από την θέση του Υπουργού Οικονομικών: “Το δίδυμο που σχημάτιζαν με τον π/θ Τσίπρα τον Φεβρουάριο του 2015 ήταν στο ζενίθ της δημοτικότητας τους . Ο Τσίπρας δεν ήταν ετερόδοξος και ταξιδιάρης όσο ο Βαρουφάκης αλλά ένα πολιτικός που ήταν ικανός να ενθουσιάσει το ελληνικό κοινό που ήταν υπό τον φόβο της ευρωπαϊκής λιτότητας. Και οι δύο ήταν ενεργά μέλη του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ , κόμμα με το οποίον ανήλθαν στην εξουσία μετά από 6 χρόνια αυστηρής ευρωπαϊκής λιτότητας με τα δύο μνημόνια”.
“…Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ακριβώς ένα κόμμα της αριστεράς. Ήταν ένας σχηματισμός εθνικο-λαϊκιστικός αριστερής προέλευσης. Το εκλογικό του δόλωμα ήταν η εθνική κυριαρχία. Μόνον οι Έλληνες θα έπρεπε να αποφασίσουν για το μέλλον τους . Ούτε η ΕΕ, ούτε οι τράπεζες που είχαν οδηγήσει την χώρα στην καταστροφή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι, έπεσε μέσα στην διάγνωση του. Υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη που κεφαλαιοποιήσε την δυσφορία και την αποστροφή προς τις πολιτικές της λιτότητας. Ο πρώτος επιτυχημένος λαϊκιστικός σχηματισμός Ένας λαϊκισμός της αριστεράς που επαναλήφθηκε από τους Podemos στην Ισπανία και τον J. L. Melenchon στην Γαλλία στην συνέχεια.
Διαισθητικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατανοήσει την θεωρία του Dani Rodrik περί τριών επιλογών . Μόνον δύο είναι συμβατές . Και οι τρεις μαζί είναι ασύμβατες. Στην πορεία του προς την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ικανός να κατασκευάσει την φαντασίωση μεταξύ δύο πόλων , μεταξύ αυτών που βρίσκονται από κάτω και αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις, μεταξύ αυτών στους οποίους εφαρμόζονται οι νόμοι και αυτών που τους υπαγορεύουν.
Η σχέση Βαρουφάκη – Τσίπρα διεκόπη 5 μήνες μετά. Πίστεψαν ότι η Ευρώπη δεν θα άφηνε την Ελλάδα εκτός. Η Ευρώπη όμως δεν υποχώρησε και η αβεβαιότητα προκάλεσε πανικό στις τράπεζες. Στις 5 Ιουλίου, σύμφωνα με τον συμβιβασμό που κατέληξαν , ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε το σχέδιο λιτότητας σε δημοψήφισμα, το οποίο και απέρριψε το 61% των Ελλήνων. Εκείνο το ίδιο βράδυ ο Βαρουφάκης εγκατέλειψε την κυβέρνηση για να μην τορπιλιστούν οι σχέσεις με την Ευρώπη. Ο Τσίπρας αντιθέτως παρέμεινε για να διαπραγματευτεί το σχέδιο, αντίθετα με όσα είχε υπερασπιστεί μέχρι τότε.
Ο Βαρουφάκης πέρασε στην ιστορία ως ένας αλαζόνας ιδεαλιστής. Ο Τσίπρας ως πραγματιστής που τον είχαν ξεπεράσει τα γεγονότα. Εφάρμοσε το σχέδιο παρά το γεγονός ότι γνώριζε θα έφερνε περισσότερη ύφεση και περισσότερο πόνο.
Η απογοήτευση ήρθε το φθινόπωρο όταν ο Τσίπρας επέβαλε περικοπές συντάξεων, απολύσεις στον δημόσιο τομέα και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την εθνικολαικιστική ρητορική, αλλά στην πράξη έκλεινε ελαφρά προς την φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία , την οποίαν αρχικά είχε πολεμήσει. Αποδέχθηκε τις πολιτικές της λιτότητας και τις συμπλήρωσε με καταπλάσματα για τους πόνους.
Όμως κάποτε η τύχη τελειώνει. Και οι ευρωεκλογές του Μαΐου αναμένεται να είναι η οριστική πτώση αυτού του μορφώματος, με την λαμπρή διαδρομή, που υπήρξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα δείχνουν πως ο προαιώνιος αντίπαλος, η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, κάτι που θα της ανοίξει την πόρτα το φθινόπωρο για την κυβέρνηση. Ο Τσίπρας, ικανός για κοινοβουλευτικές συμμαχίες, αυτήν την φορά θα έχει μικρό περιθώριο ελιγμών. Στο τέλος αυτός είναι συνυπεύθυνος για τις βαθιές πληγές που άφησε η ύφεση.
Όταν διέκοψε τις σχέσεις του με τον Βαρουφάκη, θα μπορούσε να είχε μετριάσει το σχέδιο λιτότητας, όπως έκανε η Πορτογαλία. Η Ευρώπη δεν θέλησε. Θα μπορούσε να είχε παίξει το χαρτί του εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας. Το ίδιο που έκανε το PSOE στην Ισπανία το 1982.
Όμως την δεκαετία του 80 υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια και κυρίως νομισματική κυριαρχία. Κάθε φορά που η οικονομία βυθιζόταν , o F.Gonzalez υποτιμούσε το εθνικό νόμισμα. Ο Τσίπρας ποτέ δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα. Δεν είχε ποτέ διαθέσιμα κεφάλαια. Κι όταν μπόρεσε να κάνει επενδύσεις ήταν λόγω των low cost υποδομών της Κίνας.
Το ευρώ υπήρξε για την Ελλάδα η προστασία της , αλλά επίσης και η φυλακή της. Όπως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε θεωρίες πριν μετατραπεί σε ρεαλιστής.
Την χαριστική βολή στον ΣΥΡΙΖΑ την έφερε το μακεδονικό ζήτημα. Για χρόνια η Ελλάδα ήταν μοιρασμένη μεταξύ των οπαδών και αντιπάλων του ευρωπαικού σχεδίου. Τώρα είναι μοιρασμένη μεταξύ υπέρ και κατά της αναγνώρισης της νέας ονομασίας για την FYROM. Πρόκειται για μια πληγή που αφορμίζει τον πιο συντηρητικό ελληνικό εθνικισμό εδώ και 30 χρόνια.
Αυτήν την φορά ο εθνικισμός λειτουργεί αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι απόπειρες να ανακτήσει την διαλεκτική μεταξύ της προοδευτικής αριστεράς και της εθνικιστικής δεξιάς λίγο του χρησιμεύουν. Η αντιπαράθεση είναι σήμερα πολύ πιο σκληρή. Μεταξύ πατριωτών και προδοτών. Και ο Τσίπρας , που πρωτοστατεί στην αλλαγή της ονομασίας της Μακεδονίας, έχει πέσει στην πλευρά των προδοτών…”