Όσο η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με τους Δήμους το προσφυγικό θα χειροτερεύει!
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Μωυσή
Ούτε… στο τηλέφωνο δεν αντιμετωπίζει ο Υπουργός Μεταναστευτικής τους Δημάρχους στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τις εξάρσεις του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική κακοδιαχείριση, όπως προκύπτει από όσα σχολιάζει στο thePresident o Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος, με αφορμή τη τελευταία κρίση, που ξέσπασε στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.
Επικεφαλής σε έναν δύσκολο Δήμο, ο κ. Φωτόπουλος, σημειώνει πως η κυβέρνηση Τσίπρα στέκεται γενικότερα «απέναντι» στην Αυτοδιοίκηση, θεωρώντας κορυφαία απόδειξη τον «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική που εφαρμόζεται στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές.
Κύριε Φωτόπουλε, άλλη μια κρίση είχαμε τις προηγούμενες μέρες στο προσφυγικό με το επίκεντρο στα Διαβατά, που ανήκουν στο δικό σας Δήμο, στο Δήμο Δέλτα. Να υποθέσουμε ότι σας τηλεφώνησε ο κ. Βίτσας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, για να συνεργαστείτε;
Όχι, ο υπουργός δεν μου τηλεφώνησε ούτε τώρα, αλλά αυτό δεν είναι είδηση!Γιατί με το καλημέρα, το 2016 η κυβέρνηση έφερε στα Διαβατά 4-5.000 πρόσφυγες, χωρίς να μας ρωτήσει, ακριβώς γιατί ήμασταν αντίθετοι, τόσο για την εγκατάσταση στο Δήμο Δέλτα όσο και για τις άθλιες συνθήκες και τον υπερβολικά μεγάλο πληθυσμό. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση ερήμην των Δήμων και μάλιστα με τραγικά αποτελέσματα τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τις οικογένειες των πραγματικών προσφύγων. Βλέπουμε τα αποτελέσματα στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Σάμο και στην Κω, όπου η τοπική οικονομία και ο κοινωνικός ιστός έχει διαλυθεί! Εμείς εδώ δείξαμε ψυχραιμία, και ως διοίκηση και ως τοπική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι ήμασταν ο πρώτος Δήμος στην ηπειρωτική Ελλάδα που δέχθηκε το πρωτόγνωρο προσφυγικό κύμα.
Που επικεντρώνονται σ` αυτή τη φάση οι δικές σας προσπάθειες;
Σας θυμίζω ότι για αρκετούς μήνες το 2016 είχαμε στην περιοχή μας πληθυσμό που άγγιζε τις 8.000! Εμείς εγκαίρως είχαμε επισημάνει τις άθλιες συνθήκες των μετέπειτα κέντρων Καραμανλή και FRAKAPOR, αλλά πάλι η κυβέρνηση δεν μας άκουσε και στοίβαξε ανθρώπινες ψυχές στις λαμαρίνες. Με πολλές προσπάθειες και πιέσεις καταφέραμε να κλείσουν αυτά τα δύο κέντρα, αφού προκλήθηκε διεθνής κατακραυγή για τις συνθήκες. Και συνεχίζουμε την προσπάθεια απέναντι στην κυβέρνηση που εξακολουθεί να διαχειρίζεται το θέμα αποκλειστικά, μέχρι να κλείσει οριστικά και το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.
Επιλέξαμε να εργαστούμε χωρίς κραυγές, χωρίς περιττές δηλώσεις, με συνεχείς επαφές με τους αρμόδιους προσπαθήσαμε να πείσουμε τον τότε υπουργό ότι ο προσφυγικός πληθυσμός είναι δυσανάλογα υψηλός σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό και ότι πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της ισοκατανομής. Είχαμε τη βοήθεια της ΠΕΔΚΜ και της ΚΕΔΕ, των συλλογικών μας οργάνων, όπου καταφύγαμε εξαρχής. Και πράγματι σε λίγους μήνες καταφέραμε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων σε νούμερα πολύ πιο χαμηλά.
Όλα αυτά τα χρόνια, τέθηκαν στο τραπέζι πολλές ιδέες για τον τρόπο διαχείρισης, έγιναν προτάσεις από την ΠΕΔΚΜ και την ΚΕΔΕ, ώστε και οι πρόσφυγες να μην ζουν σε συνθήκες άθλιες και απάνθρωπες, αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών μας να μην νοιώθουν ανασφάλεια και φόβο. Να είστε βέβαιοι ότι εάν η κυβέρνηση δεν συνεργαστεί ουσιαστικά με τους Δήμους στη διαχείριση του προσφυγικού, τα πράγματα όλο και θα χειροτερεύουν.
Μιας και ο λόγος για τη σχέση της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα με την αυτοδιοίκηση, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τον «Κλεισθένη» και την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση.
Καταρχήν ο Κλεισθένης δεν αντιμετώπισε τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία θέσαμε μέσω της ΚΕΔΕ εγγράφως κι επισήμως. Και τα πραγματικά προβλήματα καταλληλότεροι για να τα υποδείξουν είναι οι ίδιοι οι Δήμαρχοι, όλοι εμείς που μια ζωή έχουμε ταχθεί στην Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση στάθηκε απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, αντί να την αξιοποιήσει ως το δημιουργικό της χέρι μέσα στην κοινωνία. Τρανό παράδειγμα η απλή αναλογική η οποία θα είναι καταστροφική για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ελάχιστοι θα είναι οι Δήμοι που θα καταφέρουν να διοικηθούν και ας έχουν δημάρχους εκλεγμένους με 50 και 60%.
Πεδίο δόξης λαμπρό για συνεργασία και συνεννόηση, θα σας απαντούσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Η συνεργασία δεν επιβάλλεται με νόμο. Μόνο σε ιδεοληψία μπορώ να αποδώσω την εμμονή ή σε σκοπιμότητα που έχει σκοπό τη διάλυση των Δήμων ώστε το κράτος να ελέγχει ακόμη και τα… κατά τόπους συσσίτια. Δυστυχώς, με τη στάση της κυβέρνησης σε αυτό αλλά και στα εθνικά θέματα, η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι μια πολιτική μάχη, από την οποία ελπίζω να μην χάσουν οι τοπικές κοινωνίες.
Στον Δήμο Δέλτα κυριαρχεί ένα αίσθημα αδικίας επί δεκαετίες, καθώς η Θεσσαλονίκη έστελνε εκεί όλα τα… «δύσκολα». Μπορεί να αλλάξει αυτό το status;
Πριν ακόμη αναλάβουμε τη διοίκηση, από την προεκλογική περίοδο του 2014, διακηρύξαμε σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτό τελειώνει. Πραγματικά, δύο φορές αποκρούσαμε αποφάσεις που η Θεσσαλονίκη έλαβε ερήμην μας, την χωροθέτηση αποτεφρωτηρίου και τη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων. Δεν μπορεί ένας άλλος Δήμος να αποφασίζει για κάτι που θα επηρεάσει πρωτίστως τους δικούς μας πολίτες χωρίς να ζητήσει καν την άδεια του Δήμου Δέλτα. Ακόμη και το θέμα της μεταφοράς της ΔΕΘ στη Σίνδο, μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, την οποία όμως εξήγγειλαν 5 (!!!) πρωθυπουργοί, δεν την αφήσαμε στην τύχη της. Κάναμε δημόσιες παρεμβάσεις όταν κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να πάει στο στρατόπεδο Παύλου Μελά ή να παραμείνει εκεί που είναι σήμερα. Και σήμερα, υπάρχουν πολλές φωνές που θεωρούν τη μεταφορά στη Σίνδο επιβεβλημένη στο πλαίσιο της μητροπολιτικότητας της Θεσσαλονίκης.
Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την ένταξη στο σχεδιασμό της 7ης στάσης της θαλάσσιας συγκοινωνίας στο Καλοχώρι, πετύχαμε να μιλάμε για προαστιακό που θα εξυπηρετεί όλο τον Εχέδωρο (τη Νέα Μαγνησία, τα Διαβατά, τη Σίνδο, το Καλοχώρι).
Καταφέραμε με την παρέμβασή μας στη συζήτηση για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, να το… φτάσουμε ως το Καλοχώρι, ξεπερνώντας τα φυσικά και βιομηχανικά εμπόδια στη ζώνη της Άτυπης βιομηχανικής Συγκέντρωσης στην περιοχή.
Άτυπης μεν, αδιαμφισβήτητης δε και ολίγον… άναρχης να το πω; Παλιά «αμαρτία» βέβαια, που πάει πολύ πίσω…
Μιλάμε για το Βιομηχανικό Πάρκο Καλοχωρίου που φτιάχτηκε χωρίς σχέδιο και υποδομές εδώ και 30-40 χρόνια. Εμείς το θέσαμε ως Δήμος και βρίσκεται πια σε εξέλιξη μια κολοσσιαία παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης για να θεσμοθετηθεί ως ΒΙΠΕ με κατάλληλες υποδομές στο οδικό δίκτυο, στην απορροή ομβρίων κ.ά.
Βάλαμε, λοιπόν, τέλος σ’ αυτή την άδικη και λανθασμένη νοοτροπία που θέλει τη δυτική Θεσσαλονίκη χωματερή του πολεοδομικού συγκροτήματος, παρόλο που προβλήματα δεκαετιών που προκλήθηκαν από αυτή τη στρεβλή αντίληψη, βαραίνουν ακόμη το Δήμο μας. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε ολοκληρωτικά και οριστικά πια.