Τις προτάσεις του Ποταμιού για το Μέλλον της Ευρώπης ενόψει των ευρωεκλογών, κατέθεσε από τη Λάρισα ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, συνοδευόμενος από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου, Θοδωρή Τσίκα και Θανάση Χειμωνά.
Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη «υπάρχει ένα κίνημα εθνικιστικό και φοβικό», υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει αποφάσεις που θα την κάνουν πιο ενωμένη. «Το Ποτάμι υπερασπίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης και η λύση δεν είναι η “λιγότερη Ευρώπη”, αλλά η “περισσότερη Ευρώπη”», σημείωσε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα δικαιώματα, περισσότερη ισότητα, αλληλεγγύη και κοινοί στόχοι για το Μέλλον της Ευρώπης, τονίζοντας πως «η αντίδραση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων είναι μία αφορμή για να βελτιώσουμε την επαφή μας με τους Ευρωπαίους πολίτες και να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα στην Ευρώπη».
Μιλώντας για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος ο κ. Θεοδωράκης το χαρακτήρισε «ευρωψηφοδέλτιο ενός μεγάλου κινήματος», ενώ αναφορικά με την προτάσεις κόμματος σε επίπεδο Ευρώπης είπε ότι «το Ποτάμι εκπροσωπεί στην Ελλάδα το μανιφέστο και τις προτάσεις του κ. Μακρόν».
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στα ζητήματα εξωτερικής ασφάλειας, υποστηρίζοντας πως «τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα πρέπει να φυλάσσονται από ευρωπαϊκές δυνάμεις», ενώ μιλώντας για τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων είπε ότι «οι μεγάλοι κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη θα πρέπει να φορολογούνται στον τόπο της δραστηριότητάς τους και όχι εκτός Ευρώπης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και τα ζητήματα που αφορούν τους Ευρωπαίους παραγωγούς, αλλά και για τους κανόνες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, λέγοντας πως υπάρχει προσπάθεια της Ευρώπης να «οχυρώσει» παραγωγούς σε σχέση με τα προϊόντα τους.
«Στόχοι είναι η μείωση κατά 50% των φυτοφαρμάκων για την επόμενη πενταετία, ώστε να προστατεύσουμε τη Γη μας, αλλά και οι προσπάθειες που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Επίσης, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που διευκολύνουν τους Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς με την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας, αλλά και η προσπάθεια να μην κυκλοφορούν στην Ευρώπη προϊόντα από ανταγωνιστικές χώρες που δεν υπακούουν στους ευρωπαϊκούς κανόνες», είπε.
Μιλώντας για τους εκλογικούς στόχους του Ποταμιού στις ευρωεκλογές, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως στόχος του κόμματος είναι να φτάσει σε ένα ποσοστό του 5%, ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες που θα κληθούν να ψηφίσουν είπε πως «δεν θα πρέπει να δώσουν λευκή επιταγή στους υπουργούς του παρελθόντος και να μην πουν “ναι” στη συνέχιση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ».
Επίσης, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως από την πλευρά του κόμματος γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει ένας διάλογος για την Ευρώπη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι λυπηρό που τα υπόλοιπα κόμματα θεωρούν τις ευρωεκλογές μια δημοσκόπηση».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο το Ποτάμι να ανταποκριθεί θετικά και να συμμετέχει στη συγκρότηση της «προοδευτικής συμμαχίας» μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοδωράκης είπε πως «δεν θα συμμετέχουμε σε κανένα μέτωπο ούτε δεξιά, ούτε αριστερά», ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τη συνεργασία που είχε με τους ΑΝΕΛ.
«Ο κ. Τσίπρας πέντε σχεδόν χρόνια ανεβαίνει στις εξέδρες, αγκαλιάζεται και κάνει πολιτική με κάποιους ακροδεξιούς και τώρα μιλάει για προοδευτική συμμαχία κόντρα στην Ακροδεξιά. Κάτι τέτοιο δεν είναι πιστευτό. Είναι ένα εκλογικό τέχνασμα. Γι’ αυτό εμείς δεν μετέχουμε στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ξεγελάσει τους πολίτες με μια νέα θεωρία. Επίσης, δεν συμμετέχουμε ούτε στα δεξιά μέτωπα, γιατί δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι η επιστροφή στους υπουργούς του παρελθόντος», τόνισε κ. Θεοδωράκης.
Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα, ο πρόεδρος του Ποταμιού αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis υποστηρίζοντας πως «η φαρμακευτική δαπάνη ήταν ένα σοβαρό σκάνδαλο στα χρόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», ενώ, παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «με αφορμή ένα υπαρκτό σκάνδαλο, ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει πως θα θάψει τους αντιπάλους του».
Μιλώντας για τη στήριξη του Ποταμιού στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τις εξελίξεις που παράγονται από τη συγκεκριμένη συμφωνία σχετικά με τις σχέσεις της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι «η απόφαση του Ποταμιού δικαιώνεται πολύ γρήγορα».
Όπως είπε, «είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι μεγάλες χώρες και δυνάμεις του κόσμου αναγνωρίζουν τη χώρα αυτή ως Βόρεια Μακεδονία, εγκαταλείποντας την προηγούμενη αναγνώριση που ήταν Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τόνισε, δε, πως «είναι μεγάλη κατάκτηση η αναγνώριση από την πλευρά των γειτόνων μας ότι η αρχαία Μακεδονία είναι υπόθεση των Ελλήνων».
«Αλλάζουν τα σχολικά βιβλία, αλλάζουν τις πινακίδες, τα αλλάζουν όλα. Αυτή η υφαρπαγή του Μέγα Αλέξανδρου και τις αρχαίας Μακεδονικής ιστορίας σταματάει εδώ», είπε ο κ. Θεοδωράκης.