today-is-a-good-day
9.7 C
Athens

«Aναβίωσε» η εποχή του Μίνωα και του Ερωτόκριτου στο 7ο φεστιβάλ κρητικής κουζίνας

Με φόντο τη λαϊκή παράδοση, τις παλιές συνταγές της γιαγιάς, της μινωικής Κρήτης και του Ερωτόκριτου, πλημμύρισε από αρώματα, χρώματα και γεύσεις το Διεθνές εκθεσιακό κέντρο Κρήτης στις Γούρνες Ηρακλείου, στο 7ο φεστιβάλ κρητικής κουζίνας που πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της περιφέρειας Κρήτης. Το φεστιβάλ κρητικής κουζίνας, που είχε ελεύθερη είσοδο, «μαγνήτισε» χιλιάδες πολίτες που εντυπωσιάστηκαν από τα αρώματα και τις σπάνιες γεύσεις των κρητικών παραδοσιακών φαγητών. Τα εδέσματα μαγείρευαν επί τόπου δεκάδες μέλη- γυναίκες και άντρες -από 58 πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης.

Πολλές ήταν οι παλιές συνταγές που αναβίωσαν στο χώρο του φεστιβάλ για την παρασκευή μινωικών φαγητών, αλλά και άλλων γεύσεων της κρητικής παραδοσιακής κουζίνας. Το καθιερωμένο πια αντάμωμα των πολιτιστικών συλλόγων, όπως ανέφεραν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και η πρόεδρος του φεστιβάλ, Λένα Ηγουμενάκη, έχει ως στόχο, να παραδοθεί στην επόμενη γενιά ο αυθεντικός γαστρονομικός πλούτος της Κρήτης. Στην προσπάθεια δε αυτή συστρατεύονται όλο και περισσότεροι σύλλογοι και φορείς, αλλά και άνθρωποι, που ασχολούνται με τον πολιτισμό. Ειδικά για φέτος, «έτος Ερωτόκριτου», υπήρξε ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία, στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου όπου στήθηκε ένα γεμάτο μεγάλο τραπέζι με τα υλικά και τα πιάτα του 17ου αιώνα, αναβιώνοντας την γαστρονομία της εποχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ