today-is-a-good-day
11.2 C
Athens

Μια γειτονιά του χθες, σήμερα: από την ίδρυση του ΠΑΟΚ μέχρι το 2019 (VIDEO)

Στις μεγάλες πόλεις, είναι σπάνιο φαινόμενο πια οι «γειτονιές» με την παλιά έννοια. Που ήξερες σχεδόν κάθε κάτοικο, σε ακτίνα 5-6 τετραγώνων με το μικρό του όνομα, που μαζεύονταν οι γείτονες (όχι μιας πολυκατοικίας, αλλά 2-3 δρόμων) και γιορτάζανε μαζί εθνικές και θρησκευτικές γιορτές, που οργανώνανε κοινές δράσεις, που όλοι προσέχανε εξίσου τα παιδιά όλων…

του Βαγγέλη Μωυσή

Γι` αυτό μπορεί να θεωρηθεί «φαινόμενο» αυτή η γειτονιά της Θεσσαλονίκης, που ονομάζεται «Κωνσταντινουπολίτικα» στα όρια των Δήμων Θεσσαλονίκης και Πυλαίας όπου υπάγεται.
Εδώ και 30 χρόνια υπάρχει ο Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών, που όμως τα τελευταία χρόνια, έχει αποτελέσει πραγματικά μια ισχυρή συγκολλητική ουσία της γειτονιάς με την παλιά έννοια.
Με θεσμούς όπως το «αντάμωμα της γειτονιάς», με κοινές δράσεις όπως εξορμήσεις για καθαριότητα στο συνοικισμό, ή για.. μαζικό πέταγμα χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα, οι κάτοικοι της περιοχής, δεν καταφέρνουν μόνο να «ενωθούν» σε κάτι που θυμίζει παλιότερες εποχές με σύγχρονο πλαίσιο, αλλά –το σημαντικότερο – να δημιουργήσουν για τα παιδιά τους ένα περιβάλλον υγιούς κοινωνικοποίησης σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Ο Συνοικισμός Κωνσταντινουπολιτών δημιουργήθηκε το 1963 με πρωτοβουλία της τότε Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης. Η ίδια Ένωση που το 1926 γέννησε τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών, τον ΠΑΟΚ, την ισχυρότερη συνεκτική συλλογικότητα των ξεριζωμένων Ρωμηών στη Θεσσαλονίκη, ήρθε η ώρα το 1961 να φροντίσει για τη στεγαστική αποκατάσταση «των εκ Κωνσταντινουπόλεως και της ενδοχώρας αυτής καταγόμενων».

Η ρυμοτομία που υπάρχει σήμερα, αλλά και το «κέντρο» με το πάρκο του μαθητή, τα σχολεία και την εκκλησία, είναι τα αποτυπώματα εκείνου του πρώτου σχεδιασμού, χάρη στον οποίο διασώζεται ως σήμερα η φυσιογνωμία του Συνοικισμού και τον καθιστά ένα «χωριό μέσα στην πόλη» και μια από τις ωραιότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Πυλαίας.

Ο λόγος του προέδρου Κωνσταντίνου Καμιτάκη, όπως καταγράφεται στα πρακτικά της 4ης Οκτωβρίου 1966, επιβεβαιώνει όχι μόνο την άμεση σύνδεση του Συνοικισμού με την Κωνσταντινούπολη, αλλά και το όραμα που είχαν οι δημιουργοί του: «…να επιτύχωμεν το ωραίον αυτό έργον που πρόκειται να διαιωνίσει το όνομα της Βασιλίδος των πόλεων».
Σήμερα ο Σύνδεσμος Κατοίκων, που ιδρύθηκε το 1987, αριθμεί 525 μέλη και δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως (αιμοδοσίες, περιβαλλοντικές δράσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, σχολική στέγη, διεκδικήσεις ελεύθερων χώρων κ.ά.)
Ένα από τα τελευταία τους επιτεύγματα, είναι η παραγωγή ενός μίνι ντοκιμαντέρ υψηλής ποιότητας και ιστορικής αξίας, που μέσα σε 7-8 λεπτά «ξεδιπλώνει» μια αναδρομή (σχεδόν ενός αιώνα) της πορείας των Κωνσταντινουπολιτών και των Κωνσταντινουπολίτικων , από το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, την ίδρυση του ΠΑΟΚ το 1926, το 1955 και την ανταλλαγή πληθυσμών, μέχρι σήμερα.
Aπολαύστε το βίντεο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ