Με πράσινο χρώμα θα φωτιστεί σήμερα η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, Παγκόσμια Ημέρα για το παιδικό βιβλίο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «η Βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για δωρεάν επισκέψεις παιδιών και σχολείων, που θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν την ιστορία ενός από τα επιβλητικότερα κτιριακά συγκροτήματα που άφησε κληρονομιά στην Αθήνα ο φιλέλληνας αυτοκράτορας».
Επιπλέον, το βράδυ της 2ας Απριλίου, η Αψίδα του Αδριανού θα φωτισθεί με μπλε χρώμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ευαισθητοποίηση για τον Αυτισμό. Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ, «πρόκειται για μια ξεχωριστή δράση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ‘Light it up Blue’ όπου εκατοντάδες κτίρια και ιστορικά μνημεία σε όλο τον κόσμο θα φωτιστούν με μπλε χρώμα. Είναι μια παγκόσμια προσπάθεια για να σταματήσουν οι διακρίσεις που υφίσταται τα άτομα με αυτισμό, μια αναπτυξιακή διαταραχή που αφορά όλο και περισσότερο πληθυσμό».
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, δήλωσε: «Η 2α Απριλίου είναι κάθε χρόνο η ευκαιρία που έχουμε να σκύψουμε πάνω από ένα βιβλίο για παιδιά και να αναζητήσουμε τις απλές αλήθειες της παιδικής ηλικίας που μόνο οι συγγραφείς μπορούν να αναγνωρίζουν. Στη χώρα μας τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία είναι τυχερά παιδιά καθώς ο πλούτος των θεμάτων και των ιδεών που βρίσκονται στη διάθεσή τους είναι τεράστιος. Φέτος στις 2 Απριλίου καλούμε παιδιά, γονείς και σχολεία στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού για να γνωρίσουν από κοντά, με την βοήθεια των αρχαιολόγων του υπουργείου Πολιτισμού, αυτόν τον φιλομαθή ρωμαίο που άφησε τη βιβλιοθήκη του ως παρακαταθήκη στην πόλη μας».
Ως προς τη δεύτερη παγκόσμια ημέρα, η κ. Ζορμπά επισήμανε: «Η Πύλη του Αδριανού φωτίζεται συμβολικά με μπλε χρώμα στις 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό, για να μας κάνει να σκεφτούμε τους διαφορετικούς κόσμους που βρίσκονται δίπλα μας. Ας τη δούμε από τις δύο της όψεις, αισιοδοξώντας με τη σκέψη ότι κάθε διαφορετικότητα, κι αυτή του αυτισμού επίσης, πρέπει να βρίσκει ανοιχτή την πόρτα της επικοινωνίας κι αυτό αποτελεί ευθύνη και φροντίδα όλων μας».