today-is-a-good-day
9.7 C
Athens

Deutsche Welle: Ποιος μπορεί τελικά να πoυλα to “μακεδονικό” κρασί;

Δημοσίευμα της Γερμανικής Deutsche Welle αναφέρεται στα καθημερινά προβλήματα που προκαλεί η συνθήκη των Πρεσπών με την παραχώρηση αδιανόητων δικαιωμάτων στους Σκοπιανούς. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι βασικά ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες, τους Σκοπιανούς και τους Βούλγαρους παραμένουν άλυτα, ενώ αναφέρεται και το παράδειγμα της διεθνούς έκθεσης οίνου στο Ντίσελντορφ, όπου παρά την κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης για τα προϊόντα της πραγματικής Μακεδονίας, οι Έλληνες οινοπαραγωγοί αντιμετώπισαν την προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών.

Γράφει το δημοσίευμα:

Παρά το τέλος της δεκαετίας διαφωνίας ονόματος μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήσεις. Ποιοι μπορούν, για παράδειγμα,να πωλούν “μακεδονικό κρασί”;Οι Έλληνες, οι “Βόρειοι Μακεδόνες” (εννοούν τους Σκοπιανούς) , ακόμα και οι Βούλγαροι;

Βασικά ζητήματα της Συνθήκης των Πρεσπών, η οποία τέθηκε σε ισχύ πριν από λίγες μόνο εβδομάδες, παραμένουν μη επαρκώς επιλυμένα ή πλήρως άλυτα.

Όσον αφορά τη χρήση των brands ορίζει μόνο ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσπαθήσουν, στο πλαίσιο ενός «ειλικρινούς διαλόγου» για να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση. Μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων θα πρέπει επίσης να βοηθήσει και να φέρει αποτελέσματα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Οι νέες εντάσεις δείχνουν αναπόφευκτες. Η διεθνής έκθεση οίνου Prowein στο Ντίσελντορφ (17-19 Μαρτίου) αποτέλεσε μια πρόγευση. Η συμμετοχή του «Συνδέσμου Οίνων της Μακεδονίας (WOM)» που εκπροσωπούν τους παραγωγούς οίνου “Βόρειας Μακεδονίας” (εννοούν τους Σκοπιανούς) προκάλεσε τους Έλληνες οινοπαραγωγούς, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν στην Prowein πριν από την έκθεση και ζήτησαν από τους εκθέτες να συμμορφωθούν με τη σύμβαση της Πρέσπας και τους όρους που προβλέπονται σε αυτήν.

«Αυτό που θέλουμε είναι τα κρασιά της Βόρειας Μακεδονίας να φέρουν την αντίστοιχη ονομασία και τα δικά μας (μακεδονικά) κρασιά, επίσης να φέρουν την αντίστοιχη ονομασία, όπως έχουν κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε επίπεδο ΕΕ εδώ και 20 χρόνια», λέει ο Στέλιος Μπουτάρης, ένας από τους πιο διάσημους παραγωγούς κρασιού στην Ελλάδα, ο γιος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Ουσιαστικά, το «μακεδονικό κρασί» είναι προϊόν που έχει καταχωριστεί στην ΕΕ με τη λεγόμενη «προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη», όπως το “Thüringer Rostbratwurst”. Αυτό σημαίνει ότι μόνο οίνοι από την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα και ακόμη και από πολύ συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών μπορούν επίσης να φέρουν αυτή την ονομασία” καταλήγει το δημοσίευμα της Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ