Τις θέσεις του για ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία παρουσίασε παρουσίασε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) στον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, και τον αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας, Ιάσονα Φωτήλα. Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, η παρέμβαση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) θα πρέπει να σταματήσει, γιατί “έχει καταστροφικά αποτελέσματα όπως αποδεικνύεται από το φιάσκο της μη εφαρμογής του λεγόμενου “οικογενειακού γιατρού”.
Σύμφωνα με τον ΙΣΘ, η ΠΦΥ θα πρέπει να πορευτεί στη βάση της ελεύθερης επιλογής γιατρού από τον ασθενή και ταυτόχρονα θα πρέπει να αξιοποιηθεί η πληθώρα των ειδικών γιατρών που διαθέτει η χώρα με αμοιβές αξιοπρεπείς και δίκαιες, ώστε να μην υποβαθμίζεται η παρεχόμενη ιατρική υπηρεσία προς τους πολίτες.
Η διοίκηση του ΙΣΘ επισήμανε ότι “η διάλυση των δημοσίων δομών υγείας σε βάρος των ασθενών και των γιατρών που μεταναστεύουν στο εξωτερικό δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί στο μέλλον θα έχει ακόμη μεγαλύτερο κόστος τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε εθνικούς προϋπολογισμούς”.
Ο ΙΣΘ ζητά την έναρξη “μεγάλου δημόσιου διαλόγου” για ριζικό εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να γίνουν άμεσα προσλήψεις γιατρών και αναπροσαρμογή των χαμηλών αμοιβών, να προβεί ο ΕΟΠΥΥ άμεσα σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού του, ανάλογη με τις εξετάσεις που κατά καιρούς προστίθενται, ώστε να μην επιβαρύνονται οι εργαστηριακοί γιατροί.
Επίσης ζητά αντιμετώπιση με συγκεκριμένες συνέργειες και δράσεις της πολυφαρμακίας, χορήγηση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων με ιατρική συνταγή, καθώς και άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Εκφράζει τέλος την αντίθεσή του στην εκχώρηση ιατρικών πράξεων σε μη γιατρούς, όπως προβλέπει πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα, ο σύλλογος προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας για την ακύρωση της.