Σε 200.000 υπολογίζεται τώρα ο αριθμός των ανθρώπων στη Ζιμπάμπουε που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ιντάι και τις πλημμύρες, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για κατοίκους περιοχών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη.
Αρχικά οι πληγέντες στη Ζιμπάμπουε υπολογίζονταν σε 15.000. Ωστόσο τώρα ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Ερβέ Φερχούζελ δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι ο αριθμός αυτός αναθεωρήθηκε προς τα πάνω έπειτα από νέα ανάλυση που έγινε της κατάστασης στην περιοχή.
Οι συνθήκες στην περιοχή Σιμανιμάνι, στην ανατολική Ζιμπάμπουε, είναι “πολύ κακές”, πρόσθεσε.
“Περίπου το 90% της περιοχής έχει υποστεί σημαντικές ζημιές”, σημείωσε.
Το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZBC αναθεώρησε εξάλλου επίσης προς τα πάνω τον αριθμό των νεκρών, ο οποίος ανέρχεται πλέον σε 139.
Ο Ιντάι σάρωσε τη νύχτα της 15ης προς την 16η Μαρτίου τη Μοζαμβίκη, το ανατολικό τμήμα της Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι.
Στη Μοζαμβίκη, τη χώρα που επλήγη περισσότερο από το πέρασμά του, περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του οργανισμού, ο οποίος επικαλέστηκε κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία, διευκρίνισε επίσης ότι 600.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τον κυκλώνα και τις πλημμύρες.
“Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σίγουρα”, σημείωσε επίσης ο Φερχούζελ στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ υπολογίζει ότι συνολικά 1,7 εκατομμύρια Μοζαμβικανοί θα χρειαστούν βοήθεια.
Εξάλλου σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Κέλσο Κορέια, τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται άμεσα την αρωγή συνεργείων διάσωσης στις ζώνες που έχουν πλημμυρίσει στη Μοζαμβίκη, όπου ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σύμφωνα με τον ίδιο σε 217.
“Πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην πρόσφατη ιστορία της Μοζαμβίκης”, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
“Μπορεί να πρόκειται για μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει τη νότια περιοχή της Αφρικής στην ανθρώπινη μνήμη και ως εκ τούτου θα πρέπει να κάνουμε πολλά”, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φάραν Χακ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στις χώρες μέλη για τη συγκέντρωση πόρων.
“Δεν ξέρουμε ακόμη ακριβώς το επίπεδο των καταστροφών για να δώσουμε έναν ακριβή υπολογισμό” του ποσού που απαιτείται να συγκεντρωθεί, “αλλά θα είναι σημαντικό”, πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) δήλωσε ότι ομάδες του αμερικανικού στρατού μπορεί να μετάσχουν στις προσπάθειες διάσωσης των κατοίκων που έχουν πληγεί στη χώρα αυτή.
“Η Ομάδα Ανταπόκρισης για την παροχή Βοήθειας (DART) θα κινητοποιηθεί. Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος βρίσκεται στο Μαπούτο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ζητεί έγκριση για να κινητοποιήσει στρατιωτικές ομάδες για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης” στη Μοζαμβίκη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της USAID σύμφωνα με τα πρακτικά ανθρωπιστικής συνάντησης που έγινε χθες, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Τέλος στο Μαλάουι, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι επλήγησαν από τον κυκλώνα και περισσότεροι από 80.000 από αυτούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.