Ο πόλεμος για το κρασί μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων δεν είναι καινούργιος. Οι Σκοπιανοί έδιναν επί χρόνια μια μάχη προσπαθώντας να εξάγουν τα κρασιά τους σε χώρες της Ε.Ε. χρησιμοποιώντας ως ονομασία προέλευσης τον όρο «Μακεδονικός Οίνος».
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η ελληνική πλευρά αντιδρούσε σταθερά, καθώς η συγκεκριμένη γεωγραφική ένδειξη έχει κατοχυρωθεί από την Ελλάδα και επιτρέπεται να την φέρουν μόνο οι οίνοι από την Μακεδονία μας.
Με τους Κανονισμούς 1234/2007 και 1308/2013, στο πλαίσιο της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων, ο όρος κατοχυρώθηκε για αποκλειστική χρήση από την Ελλάδα και τους Έλληνες παραγωγούς και είχε εγγραφεί στο Μητρώο της ΕΕ «E-Bacchus».
Από το 2011 ως το 2013 ο πόλεμος κορυφώθηκε και μετά από συνεχείς παρεμβάσεις, αλυσίδες πολυκαταστημάτων σε χώρες της Ε.Ε (κυρίως στη Γερμανία) είχαν διακόψει τις πωλήσεις του οίνου από την ΠΓΔΜ με την ονομασία «μακεδονικός».
Η διακοπή πωλήσεων, που επιβλήθηκε από την Ελλάδα, υποχρέωσε τους Σκοπιανούς οινοπαραγωγούς να αναζητήσουν λύση, ώστε να μην τους επιστρέφονται τα κρασιά τους από την Ευρώπη.
Άλλωστε, από καιρό οι Σκοπιανοί οινοπαραγωγοί είχαν αναφέρει ότι για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα και να μην υποστούν σημαντικότερες απώλειες πρέπει να αναζητήσουν διαφορετική ονομασία προέλευσης.
Έτσι, στις 8 Ιουλίου 2013, η Ένωση Οινοπαραγωγών της ΠΓΔΜ στην οποία μετέχουν εννέα οινοποιεία της χώρας, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια τη νέα ονομασία προέλευσης των κρασιών της γειτονικής χώρας: «Παραβαρδάριος Οίνος»!
Δημιούργησαν δηλαδή μια νέα ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού, ώστε να μπορούν να πουλάνε τα κρασιά τους στην Ευρώπη και να μην υφίστανται πλέον οικονομικές ζημίες.
Δηλαδή, ο πόλεμος είχε λήξει από το 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά, όταν τα Σκόπια παραδέχθηκαν δημόσια πως έχασαν την τελευταία μάχη.
Το πρόβλημα επανεμφανίστηκε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών: Πρόσφατα, στη μεγαλύτερη έκθεση οινοπαραγωγών στο Ντίσελντορφ, είχαμε τα γνωστά κρούσματα, με τους Σκοπιανούς να διαφημίζουν τα «μακεδονικά κρασιά» με την… Ιστορία των 2.000 χρόνων.
Και εκεί που είχαν συμβιβαστεί με τον όρο «παραβαρδάριος», οι Σκοπιανοί οινοπαραγωγοί εμφανίστηκαν και στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου ως «Ομοσπονδία Κρασιών Μακεδονίας», εμφανίζοντας στον ιστότοπό της τον Ήλιο της Βεργίνας και διακοσμώντας το περίπτερό της με σποτάκια για την… «Διαχρονική Μακεδονία»!
Όλα αυτά αφαιρέθηκαν μεν μετά από παρέμβαση της γερμανικής πρεσβείας, ωστόσο είναι σαφές ότι και οι οινοπαραγωγοί των Σκοπίων αναθάρρησαν μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.
Λίγο μετά, ήλθε και το κερασάκι στην τούρτα, όταν οι κινεζικές αρχές απέρριψαν αίτημα ελληνικής εταιρίας για τη χρήση του όρου «μακεδονικός», με το αιτιολογικό ότι… δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια της γειτονικής χώρας.
Οπότε, άντε πάλι διαβήματα – αυτή τη φορά προς το Πεκίνο…
Κατά τα λοιπά, οι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι… έλυσαν τα προβλήματα!
*Βουλευτής Β΄ Αθηνών, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος