today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

ΕΒΕΠ: Η ανάπτυξη να τροφοδοτηθεί από τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα

Eαν αντιμετωπίζονταν άμεσα τα προβλήματα, που υφίστανται στη ναυπηγοεπισκευή και τον εφοδιασμό πλοίων, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να καρπωθεί ξανά τα 18 δισ. ευρώ του παρελθόντος.

Αυτό αναφέρθηκε χθες σε εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά με θέμα: «Συζήτηση για το μέλλον της Βιομηχανίας – Industry 4.0».

Ο πρόεδρος και ο αντιπροέδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης και Δημήτρης Μαθιός τόνισαν ότι, έχουμε την ανάγκη στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας, με εξωστρέφεια και μόνιμες επενδυτικές πρωτοβουλίες, ώστε η Ελλάδα να παρακολουθήσει τις ευρωπαϊκές επιδιώξεις αύξησης της συμμετοχής της βιομηχανίας στο 12% -15% κοντά δηλαδή στον μ.ο. του Α.Ε.Π. της ΕΕ.

Η ανάπτυξη, όπως υπογραμμίστηκε, θα πρέπει πλέον να τροφοδοτηθεί από τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Και θα πρέπει να στηριχθεί σε νέους κλάδους και δραστηριότητες, με εξωστρεφή, καινοτόμο προσανατολισμό και υψηλότερη προστιθέμενη αξία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτες, οι κλάδοι που διαθέτουν αναπτυξιακή δυναμική, ώστε να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, είναι: ο τομέας της Αγροτοδιατροφής, η Χημική Βιομηχανία, η Υγεία και Φαρμακευτική Βιομηχανία, ο Τομέας των Υλικών και Κατασκευών, ο Τομέας της Ενέργειας, ο Τομέας της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας, ο Τομέας των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών, η Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία, ο Τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών και ο Τομέας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Logistics.

Επίσης, ο κ. Κορκίδης επισήμανε, ότι η ναυπηγική βιομηχανία διαθέτει τον καλύτερο πελάτη που λέγεται ελληνόκτητος στόλος, «έχει στη χώρα μας υποδομές, τεχνογνωσία, τεχνολογία και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και παρόλα αυτά χάνει σίγουρα έσοδα».

Εκτιμάται ότι πρέπει, λοιπόν, η ναυπηγοεπισκευή να ακολουθήσει την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά με παράδειγμα το Νεώρειο Σύρου.

Ακόμη σημειώθηκε ότι ο δρόμος της 4ης βιομηχανικής Επανάστασης είναι αυτός που προσφέρεται για να πρωταγωνιστήσει και βιομηχανικά η Ελλάδα, ανοίγοντας θετικότατες προοπτικές για τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων. Για την ανάκαμψη της ελληνικής Βιομηχανίας και την βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στο πλαίσιο συμμόρφωσης με την κοινοτική πολιτική για την ενέργεια, είναι αναγκαία η διαμόρφωση ολοκληρωμένης εθνικής ενεργειακής πολιτικής για τη Βιομηχανία, η οποία θα εστιάζεται κυρίως στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Παράλληλα, απαιτείται μια νέα στρατηγική χρηματοδότησης των επενδύσεων, που έχει ως στόχο να εντάξει στα παραδοσιακά χρηματοδοτικά εργαλεία, σύγχρονες πολιτικές κινήτρων (π.χ. φορολογικά, ανάπτυξης, απασχόλησης, εξαγωγών, κ.τ.λ.) και νέων εργαλείων, με ταυτόχρονη άρση των αντικινήτρων και των εμποδίων σε όλο το φάσμα επενδυτικής διαδικασίας. Πέρα όμως, από τις επιμέρους δράσεις, πρωταρχικό ρόλο παίζει η βελτίωση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η οποία εξαρτάται από όλο το φάσμα των παρεμβάσεων ρυθμιστικού, φορολογικού και διοικητικού χαρακτήρα και συνδέεται, τόσο με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των υφιστάμενων επιχειρήσεων, όσο και με την εξάλειψη των σημαντικότερων εμποδίων για τη ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, οι δράσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα πρέπει αναπτυχθούν στους παρακάτω άξονες, μεταξύ των οποίων είναι η αδειοδότηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, η εποπτεία της αγοράς, η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, το χωροταξικό και η βελτίωση της νομοθεσίας για τα επιχειρηματικά πάρκα.

Το Ε.Β.Ε.Π., χαιρετίζει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που δημιουργεί επιτέλους τις προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων στη χώρα μας. Η εναρμόνιση όλων των διατάξεων κινήτρων και πλεονεκτημάτων βιομηχανικών επιχειρήσεων εντός πάρκων, αλλά και η επέκτασή τους και στις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της αγοράς.

Η βάση για το Industry 4.0 είναι το “πάντρεμα” του φυσικού και ψηφιακού κόσμου. Η διασύνδεση δηλαδή, των μηχανών με τα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών και η πλήρης ψηφιοποίηση των φυσικών διαδικασιών μέσα από την υιοθέτηση και τον συνδυασμό των υφιστάμενων αλλά και αναδυόμενων τεχνολογικών τάσεων και για αυτό οι επιχειρηματίες του χώρου θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για την εξέλιξη των κυβερνο-απειλών, τις τάσεις και τις στρατηγικές που αναπτύσσονται στο τομέα της ασφάλειας, τις νέες τεχνολογίες και λύσεις προστασίας νέας γενιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ