today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Μαρτίου Ειδοί… Γράφει ο Γιάννης Τριανταφύλλου

Πέρασε στην ιστορία ως παράδειγμα τού τι βιώνει εκείνος που αψηφά τους οιωνούς, τα σημάδια των -όποιων- θεών για κάτι μεγάλο που έρχεται. Οι ειδοί του Μαρτίου ήταν η μέρα που δολοφονήθηκε ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ (15 Μαρτίου 44 π.Χ.). Ο Καίσαρας, κατά την παράδοση, είχε προειδοποιηθεί από τον οιωνοσκόπο Σπουρίννα «να φοβάται τις ειδούς του Μαρτίου». Όταν η μέρα έφθασε και ο Καίσαρας, πορευόμενος προς τη Σύγκλητο, συνάντησε τον οιωνοσκόπο, του είπε με ειρωνεία και υπεροψία: «Έφθασαν οι ειδοί!» εννοώντας ότι τον είχε συμβουλέψει λανθασμένα, μιας και δεν του είχε συμβεί τίποτα κακό.«Ναι, άλλα δεν πέρασαν…» του απάντησε ο οιωνοσκόπος.

Του Γιάννη Τριανταφύλλου.

Στην περίπτωση του Καίσαρα ήταν η συγκέντρωση υπερβολικής εξουσίας στο πρόσωπό του που προκάλεσε την δολοφονία του. Στην περίπτωση του σημερινού πρωθυπουργού της χώρας, προφανώς μπορούν να καταγραφούν ως αιτίες -ασφαλώς όχι για τη δολοφονία του αλλά – για την επερχόμενη πτώση του οι αλλεπάλληλες ψευδείς υποσχέσεις του, η απόλυτη έλλειψη πολιτικής ενσυναίσθησης, παρότι ο ίδιος αυτάρεσκα προβάλλει ως εκφραστής της λαϊκής βούλησης, γενικότερα η μακιαβελική προσέγγισή του στο θέμα ηγεμονικής εξουσίας

Μάρτιαι Ειδοί τιτλοφορείται και το ποίημα του μεγάλου έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, όπου με τον δικό του μοναδικό τρόπο σημειώνει ότι Αι Ειδοί του Μαρτίου εύκολα μπορούν να αποβούν καταστροφικοί για εκείνον τον ισχυρό που υποτιμά τους -πολλούς- οιωνούς οι οποίοι προαναγγέλουν το ίδιο συμβάν.

Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή.

Και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσεις
αν δεν μπορείς, με δισταγμό και προφυλάξεις
να τες ακολουθείς. Κι όσο εμπροστά προβαίνεις,
τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι.

Οι Ειδοί του Μαρτίου εξελίχθηκε σε μια φράση που ακούγεται και γράφεται συχνά. Τα τελευταία χρόνια, ρόλο σε αυτό έπαιξε και η ταινία με τον ίδιο τίτλο “The Ides of March”, με πρωταγωνιστές τον Τζορτζ Κλούνι, τον Ράιαν Γκόσλινγκ, τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν κ.α. Στο φιλμ κυριαρχούσαν οι πολιτικές ίντριγκες και τα βρώμικα παχνίδια που πσίζονται στον δρόμο προς την εξουσία και την απόκτηση δύναμης.

Πάντως εκείνο που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι ότι ο όρος “ειδοί” δεν προσδιόριζε μόνο τον Μάρτιο αλλά τη 15η ημέρα του Μαΐου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και τη 13η μέρα των άλλων μηνών, πάντα κατά το ρωμαϊκό ημερολόγιο.

Δεν ξέρω κατά πόσον ο σημερινός πρωθυπουργός οφείλει να φοβάται τις ειδούς του Μαρτίου. Το βέβαιον είναι ότι οι Ειδοί του Μαίου, με βάση όλους τους…οιωνούς, μοιάζουν πιο επικίνδυνες για εκείνον…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ