«Καταδίκη της κυβέρνησης πρέπει να σημαίνει ταυτόχρονα και ισχυρή ΝΔ» τόνισε, αναφερόμενος στις προσεχείς ευρωεκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη τύπου στα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, στην Ξάνθη.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δίνει «πολιτική χροιά» και στις αυτοδιοικητικές εκλογές δευτέρου βαθμού, καθώς θεωρεί ότι ο σχεδιασμός των περιφερειών είναι συνδεδεμένος «αναπόσπαστα» με την εθνική αναπτυξιακή της στρατηγική.
«Στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ πάει με υποψηφίους, οι οποίοι έχουν ξεκάθαρη κομματική στήριξη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου καταδικάζοντας και εκφράζοντας την «βαθιά οδύνη» του για το μακελειό σε χώρο λατρείας στη Νέα Ζηλανδία, τονίζοντας ότι «η Θράκη είναι ένα υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων», που πρέπει «να διαφυλαχθεί και να υποστηριχθεί ως κόρη οφθαλμού» και να διαφημιστεί. Αναφέρθηκε και στην εφαρμογή της πολιτικής της «ισονομίας και ισοπολιτείας» των πολιτών, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών πεποιθήσεων τους, που εγκαινίασε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και «ακολούθησαν» οι επόμενες κυβερνήσεις «όχι πάντα επιτυχημένα», όπως είπε και όχι πάντα χωρίς προβλήματα, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα τη συνεχίσει και ο ίδιος, εάν γίνει πρωθυπουργός.
«Πρόθεση, δική μου βούληση, είναι να δημιουργήσω ένα μουσουλμανικό συμβούλιο παρά τω πρωθυπουργώ, ώστε η μειονότητα να μπορέσει να έχει επίσημη έκφραση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και ο διάλογος αυτός της κεντρικής πολιτείας με την μειονότητα να αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά. Να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους, να τους παρακολουθούμε και να τους υλοποιούμε στη συνέχεια» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Θεωρώ ότι είναι ελάχιστο το οποίο μπορώ να κάνω για να συνεχίσω μια πολιτική, την οπαία ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σπάζοντας ταμπού και προκαταλήψεις δεκαετιών. Μια πολιτική που σήμερα ζούμε τη ριζοσπαστικοποίηση θρησκευτικών πληθυσμών σε όλα τα μέρη του κόσμου αποδεικνύεται πόσο σοφή ήταν».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε την ανάγκη τα παιδιά της μειονότητας, τελειώνοντας το σχολείο, να μιλούν εξίσου καλά και τις δύο γλώσσες, σημειώνοντας ότι υπάρχουν προτάσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην περιοχή, τις οποίες ο ίδιος θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει, ενώ επικρότησε τις ειδικές ευνοϊκές διατάξεις για την εισαγωγή των παιδιών της μειονότητας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Σε σχέση με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, να κάνουμε μια τολμηρή αναθεώρηση» και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα, όπως είπε, «κρίσιμα» άρθρα, αναφέροντας το άρθρο 16, 24, κ.α., που «ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αφήσει έξω από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση».
«Εμείς θα τηρήσουμε το Σύνταγμα, δηλαδή, θα προσέλθουμε στην επόμενη βουλή και θα συνεχίσουμε τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, με γνώμονα και με σημείο αφετηρίας τα άρθρα, τα οποία αυτή Βουλή στέλνει στην επόμενη Βουλή προς αναθεώρηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση για τα ευρωψηφοδέλτιο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει τα πρώτα τριάντα τέσσερα ονόματα, έμπειρα στελέχη, αλλά και νέοι ικανοί άνθρωποι που δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από το χώρο της ΝΔ και τόνισε ότι τα εθνικά ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν «όταν θα έρθει η ώρα τους».
«Ο τρόπος επιλογής και συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου, σας δίνει νομίζω και μια πρόγευση για τον τρόπο με τον οποίο θα συγκροτήσουμε και τα εθνικά ψηφοδέλτια» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Χαιρέτισε, επίσης, τη σχετική απόφαση για ποσοστώσεις υπέρ της γυναικείας συμμετοχής στα ψηφοδέλτια και είπε ότι και ο ίδιος επιθυμεί να ενταχθούν πολύ περισσότερες γυναίκες στα ψηφοδέλτια.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι προσεχείς ευρωεκλογές θα αποτελέσουν «δημοψήφισμα αξιολόγησης μιας αποτυχημένης κυβέρνησης» και ταυτόχρονα μια «θετική ψήφο» υπέρ της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ανώδυνες επιλογές σε αυτή την ευρωκάλπη δεν μπορούν να υπάρξουν. Καταδίκη της κυβέρνησης πρέπει να σημαίνει ταυτόχρονα και ισχυρή ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Επεσήμανε, ότι η ΝΔ εξαρχής έδωσε «πολιτική χροιά» στις περιφερειακές εκλογές, γιατί θεωρεί «τους περιφερειάρχες, ως αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής αναπτυξιακής της στρατηγικής». Ξεκαθάρισε, ότι αυτό δεν ισχύει το ίδιο και για τους δήμους, όπου υπάρχει «μεγαλύτερη αυτονομία» ως προς στην επιλογή υποψηφίου και πρόσθεσε:
«Στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ πάει με υποψηφίους, οι οποίοι έχουν ξεκάθαρη κομματική στήριξη».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για συγκεκριμένο τουίτ του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε ότι τα «σοσιαλιστικά μοντέλα της Λατινικής Αμερικής έχουν αποτύχει οικτρά στην ακραία τους έκφραση» τον κάλεσε να εξηγήσει «γιατί η Ελλάδα παραμένει μόνη στην Ε.Ε. να στηρίζει το καθεστώς του κ. Μαδούρο».
«Μια στήριξη, η οποία βάζει την Ελλάδα στη γωνία, την απομονώνει στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ σε μια εποχή που η χώρα μας θα πρέπει να αναζητά και να χτίζει συμμαχίες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών παράγει ήδη απόνερα» τόνισε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση. Πρόσθεσε, ωστόσο, μέσα από την τοποθέτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προέκυψαν οι προθέσεις του κ. Γαβρόγλου, τονίζοντας πάντως ότι δεν του έκαναν εντύπωση, καθώς, όπως είπε, ο κ. Γαβρόγλου «ανήκε στη συνομοταξία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ» , που θεωρούσε «ότι όλες οι ελληνικές ευαισθησίες γύρω στο ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας είναι ξεπερασμένες, ακροδεξιές, λαϊκίστικες και γραφικές». «Πολύ καλά απάντησε στον κ. Γαβρόγλου, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ταυτόχρονα, για τις τελευταίες ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Γαβρόγλου να «είναι περισσότερο προσεκτικός και να μην παίζει με το άγχος και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων γονιών» και των υποψηφίων που προσπαθούν να διεκδικήσουν μια θέση στα πανεπιστήμια. Τόνισε, ότι «ο κ. Γαβρόγλου έχει αλλάξει τέσσερις φορές άποψη για το τι θέλει να κάνει και αυτό και μόνο είναι ένδειξη της προσωπικής του αναξιοπιστίας».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι νέες τεχνολογίες πρέπει να υιοθετηθούν και στον πρωτογενή τομέα, αλλά ταυτόχρονα «είναι και ένα στοίχημα που αφορά οριζόντια όλες τις εθνικές πολιτικές». Εξέφρασε, μάλιστα, την πρόθεση του εάν γίνει πρωθυπουργός να μεταφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής «σε ένα υπουργείο, παρά τω πρωθυπουργώ», ώστε να έχουν αυτές οι πολιτικές οριζόντια εφαρμογή σε όλους τους τομείς.
Τέλος, εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του εκλιπόντος πρώην περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, εκφράζοντας την στήριξη του στην υποψηφιότητα του Χρήστου Μέτιου για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης περιφέρειας σε διάφορα πεδία, στη γεωθερμία, στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα και στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και δημιουργίας νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Σε ερώτηση για τη μετανάστευση υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σύνορα, που πρέπει να φυλάσσονται και είναι και σύνορα της Ε.Ε. και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για να υπάρξει ενίσχυση της «φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.».
«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πάει στη Μόρια, εξ όσον γνωρίζω, να δει την κατάσταση, ο ίδιος, Να δει τα λύματα τα οποία είδα εγώ, μέσα από τη Μόρια να χύνονται στο δρόμο επειδή κανείς δεν έχει προνοήσει να συνδέσει τη Μόρια με το βιολογικό καθαρισμό, τρία χρόνια τώρα περιμένουνε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Κακοδιαχείριση, διασπάθιση πόρων, υποψίες διαφθοράς, αυτό είναι το αποτύπωμα της δήθεν αριστερής κυβέρνησης».