today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

«Πάγο» στις συζητήσεις για μείωση των πλεονασμάτων βάζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ

«Πάγο» στις συζητήσεις για ελάφρυνση του στόχου για υψηλά πλεονάσματα πριν το 2023 βάζει ο επικεφαλής του ESM (δηλαδή του “μεγάλου πιστωτή” της χώρας), Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Υπήρξε μια συμφωνία τον Αύγουστο, η οποία συνδέεται με τις αποφάσεις του Eurogroup πέρσι τον Ιούνιο: ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα συνεχίσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα στηρίξει τις προηγούμενες. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το οποίο έχει συμφωνηθεί έως το 2022. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να το αποφύγει» τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί αυτό το στόχο, ο οποίος είναι και ήταν βασικό στοιχείο του προγράμματος, αλλά και για την περίοδο μετά το τέλος του», τόνισε. Και πρόσθεσε: «ο ΕΜΣ, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, έχει μια ειδική σχέση με την Ελλάδα. Βλέπουμε τη χώρα ως ένα μακροπρόθεσμο εταίρο καθώς θα υπάρχει δανειακή σχέση για 40 χρόνια. Είναι πολλά τα χρήματα, 200 δισ. ευρώ, το 55% του ελληνικού χρέους. Έχουμε ευθύνη ως πιστωτές, καθώς θέλουμε να αποπληρωθούμε σταδιακά, όχι άμεσα. Έχουμε μεγάλη υπομονή. Είναι προς το συμφέρον μας η Ελλάδα να αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική, προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό πιστεύω ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών που θέλουν μεγαλύτερη ανάπτυξη η οποία θα βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης» τόνισε.

Με τακτική «καρότο και μαστίγιο», ο Κλάους Ρέγκλινγκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για καθυστερήσεις, αλλά και την ανάγκη άμεσης δράσης για τα κόκκινα δάνεια, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες της ρύθμισης για το νέο σύστημα προστασίας της α΄κατοικίας.

Ταυτόχρονα, έψεξε την Αθήνα για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και τονίζει πως μόνον εάν η κυβέρνηση μείνει προσηλωμένη στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, οι οίκοι αξιολόγησης θα την «ενθαρρύνουν» με αναβαθμίσεις.

«Υπάρχουν αρκετά ακόμα θέματα» τόνισε. «Η έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης που συζητήθηκε στο Eurogroup δείχνει ότι υπάρχει πρόοδος σε πολλούς τομείς, αλλά όχι σε όλους. Γι’ αυτό το Eurogroup επέλεξε να περιμένει λίγο ακόμα, ώστε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος. Ιδιαίτερα για την προστασία της α΄κατοικίας, ένα πολύπλοκο νομικά πλαίσιο, το οποίο πρέπει να συμφωνηθεί. Οι θεσμοί θέλουν να δουν τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα» σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που προκαλούν τα κόκκινα δάνεια. «Είναι όντως το μεγαλύτερο ζήτημα για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά το επίπεδο παραμένει υψηλό. Με τόσο υψηλό ποσοστό “κόκκινων” δανείων είναι πολύ δύσκολο για τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια. Αν δε υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότηση, νέα δάνεια, καθιστά πιο δύσκολη την ανάπτυξη της οικονομίας» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ «αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αν η κυβέρνηση επιμείνει στις δεσμεύσεις, που ανέλαβε απέναντι στο Eurogroup, στους Ευρωπαίους εταίρους, πέρυσι, είμαι σίγουρος ότι το “σερί” των αναβαθμίσεων θα συνεχιστεί. Δεν μπορώ να πω πότε θα ανέβει στην επενδυτική βαθμίδα. Είναι όμως θέμα χρόνου. Η έκδοση του 10ετους ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει ότι οι αγορές έχουν θετική άποψη. Θα υπάρξει περαιτέρω ενθάρρυνση με αναβαθμίσεις στο μέλλον. Αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Δεν παρέλειψε όμως και να τονίσει τους εξωγενείς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, δείχνοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί και η ελληνική.

Όπως δήλωσε, «είναι ξεκάθαρο ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν επιβράδυνση στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά δεν ήταν μη αναμενόμενο. Ήδη η ανάπτυξη το 2018 ήταν μικρότερη στην ευρωζώνη σε σχέση με το 2017. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να υποχωρήσει στην προσδοκώμενο επίπεδο γύρω στο 1,5% με 1,25% στην ευρωζώνη. Επομένως μιλάμε για μία ομαλοποίηση. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και κίνδυνοι. Το Βrexit, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα καταλήξει. Η ένταση στα θέματα εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, το οποίο μπορεί να επεκταθεί στην Ευρώπη. Και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα. Υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες».

Υποστήριξε πάντως ότι οι αγορές εκτιμούν πως πρόκειται για εξομάλυνση σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά όχι για ύφεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ