Την περασμένη Πέμπτη είχε συνέλθει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Ένα από τα αντικείμενα συζήτησης ήταν και το Μεταναστευτικό. Η Ελλάδα ζήτησε να δέχονται και άλλα κράτη-μέλη όσους εκ των προσφύγων υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου διότι στα ελληνικά νησιά έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Το ελληνικό αίτημα δεν έγινε αποδεκτό με όλες τις συνέπειες και επιπτώσεις σε μία χώρα που ήδη αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα και με τις αρμόδιες υπηρεσίες διεθνών Οργανισμών να διεκτραγωδούν τις άθλιες συνθήκες φιλοξενίας μεταναστών στην χώρα μας, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες αυτές κόλαση,
Του Νίκου Σίμου
Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 εγκυρότατες πηγές από τις Βρυξέλλες μετέδιδαν ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε αποδεχθεί να μεταβάλει την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών» έναντι ανταλλαγμάτων, κυρίως από την Γερμανία.
Η έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος έχει τρομάξει τις ηγεσίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες το αντιμετωπίζουν, ασφαλώς με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία. Θέλουν, ειδικότερα οι ευρωπαϊκές χώρες να απαλλαγούν, σταδιακώς, από πρόσφυγες, οικονομικούς μετανάστες και λαθρομετανάστες. Η χώρα μας δε, έχει αποδεχθεί να τους υποδέχεται ακόμη και κάτω από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχής, καθώς στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα επιτρεπόταν να ζουν οι μετανάστες αυτοί κάτω από ανάλογες συνθήκες. Έτσι ουσιαστικώς στηρίζεται ένα σύστημα «αποθήκης ψυχών» στην χώρα μας το οποίο έχει η κυβέρνηση αποδεχθεί και αυτός είναι ένας λόγος που ο κ. Τσίπρας έχει ακόμη μία «έξωθεν συμπαράσταση».
Η χώρα μας αποτελεί «στρατόπεδο συγκέντρωσης» μεταναστών αδιαφορώντας για τις επικρατούσες συνθήκες. Είναι ήδη γνωστό ότι η Ελλάδα έχει τύχει οξύτατης κριτικής για τις συνθήκες που ανέχεται να διαβιούν κυρίως στα hotspots των νησιών. Θυμίζουμε ότι στη βρεταννική εφημερίδας Guardian είχε δημοσιευθεί ρεπορτάζ με τίτλο «Πρόσφυγες σε κόλαση σε ελληνικό νησί» αναφερόμενο ειδικότερα στην Χίο.
Αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης, την στιγμή που οι ελληνικές αρχές υποστήριζαν ότι «όλα είναι καλά», μέ Έκθεση της Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων διατύπωνε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου.
Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε διαπιστώσει υπερπληθυσμό στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα βίας μεταξύ των διαμενόντων, ανεπαρκή παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης, προβλήματα στην ποιότητα του πόσιμου νερού και του φαγητού, ανεπαρκή βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες και ανεπαρκή νομική υποστήριξη, στοιχεία που έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά εκρηκτική κατάσταση.