today-is-a-good-day
11.2 C
Athens

Αποκλειστικό: Καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Ελλάδα καταδικάζεται για τη διαχείριση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων», τιτλοφορείται ανταπόκριση τηςCharlotte Stievenard από την Αθήνα για το RFI. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη καταδικάζει την Ελλάδα για την κράτηση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε αστυνομικά τμήματα.

 Η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει σε κάθε έναν από τους ανήλικους πρόσφυγες το ποσό των 4.000 ευρώ. Το δικαστήριο εκτιμά ότι υπέστησαν «εξευτελιστική μεταχείριση» σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της χώρας, το χρονικό διάστημα 2015-2016. Τότε, πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθαναν στην Ελλάδα καθημερινά κατά χιλιάδες. Τα κέντρα φιλοξενίας ήταν κορεσμένα και οι δυνατότητες του Κράτους είχαν ξεπεραστεί. Εκείνοι οι εννέα (9) ανήλικοι, που ήταν σε μετακίνηση χωρίς τις οικογένειές τους, τοποθετήθηκαν σε κελιά εν αναμονή της δυνατότητας υποβολής αιτήματος ασύλου. Επρόκειτο για ένα υποτιθέμενο «προστατευτικό» μέτρο.

 Ωστόσο, τα αστυνομικά τμήματα δεν ήταν προετοιμασμένα να φιλοξενήσουν ανήλικα άτομα. Στην απόφασή του, το ΕΔΑΔ διευκρινίζει τις συνθήκες κράτησης των νέων, μεταξύ 14 και 17 ετών. Περιγράφει την «έλλειψη θέρμανσης, εξαερισμού, φωτός και την κακής ποιότητας διατροφή». Δεν είχαν πλέον τη δυνατότητα να περπατούν και αναγκάζονταν να κοιμούνται στο πάτωμα, σε βρώμικα σεντόνια». Αυτές οι συνθήκες δεν συνάδουν με μεγάλες περιόδους φυλάκισης. Επισημαίνει εξάλλου, ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και το ευρωπαϊκό δίκαιο, η κράτηση ανηλίκων μπορεί να είναι μόνο η έσχατη λύση. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνέστησε, μετά από αρκετές εβδομάδες, τη μεταφορά τους σε κέντρο φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους.

 Ποια είναι σήμερα, η κατάσταση για ασυνόδευτα ανήλικα άτομα στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Βίτσα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Σε συνέντευξή του στο Euronews, δήλωσε ότι 2.000 ασυνόδευτοι πρόσφυγες στεγάστηκαν σε δομές φιλοξενίας του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλοι 1.000 σε ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, κανένας από αυτούς δεν ήταν πλέον σε κράτηση.

 Μια δήλωση που αμφισβητείται από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Η εν λόγω μη κυβερνητική οργάνωση ανήκει σε εκείνους που εδώ και χρόνια ζητούν να σταματήσουν οι κρατήσεις ανήλικων προσφύγων. Εκτιμά, βασιζόμενη σε δεδομένα που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ότι στις αρχές Φεβρουαρίου υπήρχαν 82 ανήλικοι πρόσφυγες σε προστατευτική κράτηση, δηλαδή σε κράτηση για τη δική τους ασφάλεια. Ωστόσο, σε έκθεσή του, το Συμβούλιο της Ευρώπης υπενθύμισε, στις αρχές του έτους ότι ζητάει το τέλος αυτής της πρακτικής και ότι οι ανήλικοι πρόσφυγες που δεν συνοδεύονται πρέπει να τοποθετούνται σε ανοιχτά κέντρα. Εκτιμά εξάλλου, ότι δεν έχουν καταβληθεί οι απαραίτητες προσπάθειες, θυμίζοντας ότι η Αστυνομία είχε ζητήσει τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για το εν λόγω θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ