Την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων στην Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου, που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει την Δευτέρα 11 Μαρτίου, εξέφρασαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εκπρόσωποι του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA).
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συνδέσμου, Δρ. Κατερίνα Φραϊδάκη, η εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά, ξεκίνησε με ρεκόρ συμμετοχών από τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν 334 e-shops με ελκυστικές προσφορές για τους καταναλωτές, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχουν και οι τράπεζες.
Η κ. Φραϊδάκη εκτίμησε ότι το 2019 ο τζίρος των ηλεκτρονικών πωλήσεων στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 4 δισ. ευρώ έναντι 3,7 δισ. ευρώ πέρυσι. Όπως είπε, περισσότερες από 7.000 επιχειρήσεις έχουν ψηφιακά κανάλια πώλησης, ενώ ο αριθμός των χρηστών εκτιμάται στα 3,8 εκατομμύρια. Επίσης, ποσοστό 85% κάνει πάνω από το 80% των online αγορών από ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ το 54% των online πληρωμών γίνεται με αντικαταβολή.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Μάκης Σαββίδης, κάλεσε τους καταναλωτές να συμμετάσχουν στην Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου, να γνωρίσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, να το εμπιστευθούν και να κάνουν τις αγορές τους αυτή την περίοδο εκμεταλλευόμενοι τις πολύ καλές προσφορές των ηλεκτρονικών καταστημάτων.
Στην τεράστια δυναμική που παρουσιάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης λέγοντας ότι «το ηλεκτρονικό εμπόριο τρέχει πολύ γρήγορα και αυτό μας ικανοποιεί και μας δημιουργεί ευθύνες για να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική» και συνέχισε λέγοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, ενισχύουμε τη δυναμική του ηλεκτρονικού εμπορίου και συγκεκριμένα στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για το γενικό εμπορικό μητρώο θα υπάρχει ρητή διάταξη με την οποία θα δημιουργείται το μητρώο ηλεκτρονικού εμπορίου».
Βασικός στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Αυλωνίτης, είναι να καταγραφεί με αξιόπιστο τρόπο ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου, γεγονός που θα βοηθήσει στην εκπόνηση μιας συνολικής στρατηγικής για τον συγκεκριμένο τομέα και η εξεύρεση λύσεων σε θέματα που αφορούν την αξιοπιστία. «Στόχος μας είναι το μητρώο ηλεκτρονικού εμπορίου να είναι εύκολα προσβάσιμο από το σύνολο των καταναλωτών ώστε να μην υπάρχουν τα περιθώρια σε λίγους κακόπιστους να προβούν σε αθέμιτες πρακτικές. Με το μητρώο θα είναι εύκολο να διαπιστωθεί η αξιοπιστία του ηλεκτρονικού καταστήματος», ανέφερε ο κ. Αυλωνίτης.
Επίσης, αναφέρθηκε και στο θέμα του μεταφορικού κόστους, που επιβαρύνει καταναλωτές και επιχειρήσεις, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης ενός οδηγού έργου ΕΣΠΑ για τις λεγόμενες αλυσίδες αξίας cluster. Το εμπόριο και τα logistics θα είναι μέρος αυτού. Σύντομα θα το θέσουμε υπόψη των ενδιαφερομένων φορέων ώστε να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ενέργειες προς την κατεύθυνση της μείωσης του μεταφορικού κόστους».
Οι ενέργειες και οι δράσεις της Εβδομάδας Ηλεκτρονικού Εμπορίου θα βασιστούν σε:
– Αποκλειστικές προσφορές των ηλεκτρονικών καταστημάτων
– Εκπαιδεύσεις σχετικά με τους τομείς i) Ασφάλεια συναλλαγών και Online πληρωμές , ii)Προσωπικά δεδομένα και GDPR iii) Δικαιώματα καταναλωτή
– Ενημέρωση σχετικά με τα προνόμια του Σήματος Αξιοπιστίας του GRECA (Trustmark)
Οι καταναλωτές μπορούν να επισκέπτονται το link https://ecommerce-week-2019.greekecommerce.gr για να ενημερώνονται για τα ηλεκτρονικά καταστήματα που συμμετέχουν στην εν λόγω ενέργεια, καθώς και για τις αντίστοιχες προσφορές τους.
Επιπρόσθετα, οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν πώς να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια τις online αγορές και πληρωμές τους ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται σε ειδικό εκπαιδευτικό video στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://xeperaseto.greekecommerce.gr/
Σημειώνεται ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι «σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταναλωτές που επιθυμούν να ακυρώσουν τις ηλεκτρονικές τους αγορές εντός της ΕΕ πρέπει να αποστείλουν στους προμηθευτές γραπτή ειδοποίηση υπαναχώρησης εντός 14 ημερολογιακών ημερών από τη σύναψη της σύμβασης ή την παραλαβή των αγαθών, χωρίς καμία αιτιολογία».