today-is-a-good-day
10.4 C
Athens

Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει εντός του Ευρώ – Συνέντευξη του Κλ.Μπόργκι στο ThePresident

Ο Κλάουντιο Μπόργκι, Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ιταλικής Βουλής και Επικεφαλής του τομέα οικονομικών της Λέγκας του Βορά,  σε αποκλειστική συνέντευξη στο ThePresident μιλάει μεταξύ άλλων για την Ευρωζώνη, την παράνομη μετανάστευση και τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ο κ. Μπόργκι είναι ομιλητής στο 4ο Διεθνές Φόρουμ των Δελφών, το οποίο ξεκινά σήμερα.

Ο κ. Μπόργκι εκτιμά πως η οικονομία της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμη εντός της Ευρωζώνης και θεωρεί ότι ο μοναδικός λόγος που μπόρεσε να επιβιώσει ήταν οι πόροι που προήλθαν από τα προγράμματα διάσωσης.

Ο Ιταλός πολιτικός θεωρεί πως μέτρα όπως  η αύξηση των μισθών λειτουργούν μόνο εάν μια χώρα έχει ένα ελεύθερα κυμαινόμενο νόμισμα και προσθέτει πως στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης, επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα και μπορεί να διατηρηθεί μόνο με μεταβιβάσεις κεφαλαίων από άλλες χώρες.

Συνέντευξη στην Ειρήνη Μυλωνά:

– Ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για την μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης; Πιστεύετε ότι το πρόβλημα έγκειται στην πολιτική «ανοιχτών συνόρων» που εφαρμόστηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 2015;

Στείλαμε λάθος μηνύματα στον Τρίτο Κόσμο. Θυμάστε την εικόνα των μεταναστών που φτάνοντας στο σταθμό του Μονάχου τους καλωσόριζαν με στεφάνια λουλουδιών; Δώσαμε την ψευδαίσθηση ότι εδώ ήταν δυνατό να έχουν δουλειά και ευημερία. Δυστυχώς συνάντησαν ένα θανατηφόρο ταξίδι χωρίς πιθανότητες να βρουν κανονική δουλειά. Πιστεύω ότι η ψευδαίσθηση των «ανοικτών συνόρων» είναι υπεύθυνη για πολλούς θανάτους στη Μεσόγειο.

Μετά το Brexit υπήρξαν πολλές εικασίες για ένα Italexit. Κατά την άποψή σας, εξακολουθεί να υφίσταται η πιθανότητα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη η Ιταλία;

Πριν από πολλά χρόνια υπέγραψα το «Μανιφέστο της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης», υποστηρίζοντας μια συντονισμένη αποσυναρμολόγηση της Ευρωζώνης «σπάζοντας» τη στα δύο. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να «εκτελεστεί» αυτή η πράξη όταν και αν υπάρξει η πολιτική πλειοψηφία προς αυτή την κατεύθυνση.

– Πιστεύετε ότι το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το οποίο δέχτηκε η Ελλάδα εμβάθυνε τις εντάσεις μεταξύ βορείων και νότιων κρατών της Ένωσης, οδηγώντας έτσι σε αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τον προϋπολογισμό τους;

Ήμουν υπέρ μιας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την έξοδο της   Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή της στο δικό της νόμισμα. Η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να είναι βιώσιμη εντός του ευρώ και μπόρεσε να επιβιώσει μόνο λόγω των τεράστιων δημοσιονομικών πόρων που προήλθαν από τα προγράμματα διάσωσης της ΕΕ.

– Κατά την άποψή σας, ποιες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης σε μια χώρα, ειδικά για μια χώρα που βρίσκεται σε μια εύθραυστη οικονομική κατάσταση όπως η Ελλάδα;

Μια ροή ξένων μεταναστών σε μια χώρα με υψηλό ποσοστό ανεργίας είναι καταστροφική τόσο από οικονομικής όσο και από κοινωνικής άποψης. Ιδιαίτερα, εάν η χώρα υποδοχής είναι εύθραυστη όπως η Ελλάδα.

– Η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο και εξέδωσε πρόσφατα 5ετες ομόλογο. Πιστεύετε ότι η πρώτη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με επιτόκιο 3,6% θα έχει θετικό αντίκτυπο;

Ένα κράτος μέλος εντός του κοινού νομίσματος δεν πρέπει να έχει διαφορά στο επιτόκιο. Είτε θα δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να επιστρέψει στη Δραχμή ή αλλιώς θα πρέπει η ΕΚΤ να εγγυηθεί για το χρέος της.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάποια βήματα σε μια προσπάθεια βελτίωσης της οικονομίας, όπως η κατανομή του κοινωνικού μερίσματος και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Πώς νομίζετε ότι αυτό θα επηρεάσει την οικονομία; Είναι αρκετό για να την ενισχύσει;

Η αύξηση των μισθών λειτουργεί μόνο εάν μια χώρα έχει ένα ελεύθερα κυμαινόμενο νόμισμα. Στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης, επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα και μπορεί να διατηρηθεί μόνο με μεταβιβάσεις κεφαλαίων από άλλες χώρες.

– Πρόσφατα, όλο και περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης και οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι όσο το συντομότερο γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο για την οικονομία. Τι νομίζετε; Πιστεύετε ότι εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές, θα έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές και την οικονομία;

Δεν γνωρίζω το πολιτικό σενάριο για την Ελλάδα, ελπίζω ότι ο πολιτικός διάλογος θα επικεντρωθεί στις ρίζες των προβλημάτων: νόμισμα, εξωτερικό χρέος, ανταγωνιστικότητα.

–  Γιατί, κατά τη γνώμη σας, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στην Ελλάδα;

Η ΕΚΤ δεν εγγυάται κρατικά ομόλογα, έτσι ώστε να είναι παρόμοια με τα ομόλογα που εκδίδονται σε ξένο νόμισμα, επομένως είναι πολύ επικίνδυνο και ορθώς έτσι το αντιλαμβάνονται και οι αγορές.

Κατά την άποψή σας, ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία το 2019; Πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Ευρώπη;

Προερχόμαστε από ένα δεκαετή κύκλο επέκτασης. Εάν υπάρξει εξωτερική επίθεση ή ακόμα και απλή επιβράδυνση, νομίζω ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει τον κανόνα του μηδενικού ελλείμματος.

– Πώς βλέπετε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα της Ευρωζώνης;

Είτε η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει με ανοικτό πνεύμα τις διαρθρωτικές αδυναμίες της, με πρώτη από όλες το ευρώ, είτε θα αποτύχει.

– Ποια λύση προτείνετε ώστε τα χρεωμένα κράτη να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους;

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει ένα προκαθορισμένο ποσοστό του χρέους της ευρωζώνης και απλώς να το ακυρώσει. Το δημόσιο χρέος είναι ένα ψεύτικο πρόβλημα.

* Ο Κλάουντιο Μπόργκι είναι ο επικεφαλής της επιτροπής Προϋπολογισμού της Ιταλικής Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ