Αύξηση του ποσοστού των πολιτών που χαρακτηρίζουν θετική την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε στην Κροατία, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα ευρήματα του “Ευρωβαρόμετρου” που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina.
Οι Κροάτες (το 73%) θεωρούν την ελευθερία στην κυκλοφορία πολιτών, αγαθών και υπηρεσιών, ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 39% των Κροατών έχει θετική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ποσοστό αυξημένο κατά 8% σε σχέση με πέρυσι) το 42% έχει ουδέτερη εικόνα και το 18% αρνητική.
Η έρευνα κάλυψε τις 28 χώρες – μέλη της ΕΕ και συμπεριελάμβανε 1.011 Κροάτες, ηλικίας άνω των 15 ετών. Στην ερώτηση τι σημαίνει για τον καθένα σε προσωπικό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Ένωση, το 55% των ερωτηθέντων απάντησε ελευθερία στην κυκλοφορία πολιτών, αγαθών, υπηρεσιών και σπουδών στην ΕΕ, το 29% οικονομική πρόοδο και το 28% πολιτιστική πολυμορφία.
Το 43% των Κροατών πιστεύει ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα, ποσοστό 9% χαμηλότερο απ’ ό,τι στην προηγούμενη έρευνα. Η ανεργία ακολουθείται από την οικονομική κατάσταση στη χώρα (28%) και τον πληθωρισμό (27%). Σε ολόκληρη την ΕΕ, η ανεργία αναφέρεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα από έναν στους τέσσερις ερωτηθέντες, ακολουθούμενη από την αύξηση των τιμών και τη μετανάστευση.
Στην ερώτηση για τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, το 48% των Κροατών δήλωσε ότι είναι η μετανάστευση. Στη δεύτερη θέση έρχεται η τρομοκρατία (32%) και στην τρίτη θέση – με ποσοστό 19% – η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών στις χώρες – μέλη.
Η στήριξη για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κροατία αυξήθηκε σε 61%, ενώ οι περισσότεροι Κροάτες (56%) είναι αντίθετοι με την εισαγωγή του ευρώ.
Σε σχέση με το εάν εμπιστεύονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι ερωτηθέντες (τόσο από την Κροατία όσο και από άλλες χώρες της ΕΕ) απάντησαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο το ραδιόφωνο και την τηλεόραση (έκαστο με 50%), ενώ η εμπιστοσύνη προς το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακολουθεί φθίνουσα πορεία.
Τρεις στους πέντε Κροάτες πιστεύουν ότι είναι ελλιπώς ενημερωμένοι για ευρωπαϊκά θέματα, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός αυτών που θεωρούν τους εαυτούς τους καλά ενημερωμένους είναι κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι και “αγγίζει” το 41%.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι Κροάτες είναι δυσαρεστημένοι από το δικαστικό και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Περισσότερο από τα 2/3 των Κροατών (που έλαβαν μέρος στην έρευνα) απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη. Το ποσοστό των πολιτών που εμπιστεύεται τις αστυνομικές αρχές σημείωσε αύξηση (σε σχέση με πέρυσι) και διαμορφώθηκε στο 58%.