Αρθρο γνώμης του δημοσιογράφου Λιούπτσο Πόποφσκι δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “NEZAVISEN VESNIK” σχετικά με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Βόρεια Μακεδονία προκειμένου να πετύχει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ εντός του 2019.
Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει τους επόμενους μήνες να εργαστούν εντατικά για την υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας προκειμένου να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα σε κρίσιμους τομείς (κράτος δικαίου, ΜΜΕ, δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, οικονομία) πριν την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, οπότε αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2019.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε αυτό το ζήτημα ενδέχεται να επηρεαστεί από δύο παράγοντες που δεν εξαρτώνται από την Βόρεια Μακεδονία. Ο πρώτος παράγοντας αφορά το γενικότερο αρνητικό κλίμα που μπορεί να διαμορφωθεί στους κόλπους της ΕΕ σε ότι αφορά τα θέματα διεύρυνσης εξαιτίας της χαοτικής πολιτικής κατάστασης στην οποία έχει εισέλθει η Αλβανία. Ο δεύτερος παράγοντας αφορά την πιθανή κατανομή δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις αλλαγές που θα προκύψουν στα όργανα της ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Ως προς το δεύτερο, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας από τους πιθανότερους υποψηφίους να διαδεχθεί τον Donald Tusk στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Mark Rutte, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σκεπτικιστές σε ότι αφορά την προοπτική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζει ο αρθρογράφος, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πιθανός διάδοχος του Jean-Claude Juncker είναι ο Βαυαρός πολιτικός Manfred Weber, ο οποίος, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «διατηρεί στενούς δεσμούς με τον αρχηγό της ελληνικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, βρίσκοντας πάντα κατανόηση για την έντονη αντίθεση του Μητσοτάκη στην Συμφωνία των Πρεσπών».
Σε αυτές τις συνθήκες ο μοναδικός τρόπος για να επιτύχει η Βόρεια Μακεδονία τον στόχο της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ εντός του 2019 είναι να επιδείξει την μέγιστη αποτελεσματικότητα στον μοναδικό παράγοντα που εξαρτάται μόνο από την ίδια, δηλαδή στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καταλήγει το άρθρο.